Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Μπιτσαξής: Με αυτά τα λεφτά… παραιτούμαι!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού δήλωσε πως θα παραιτηθεί από τη θέση του, αν δεν δοθούν από το κράτος τα χρήματα που χρειάζονται για να συντηρηθεί ο αθλητισμός.
Κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, ο κ. Μπιτσαξής τόνισε πως “… μόνο με το ραβδί του Χάρι Πότερ τα καταφέρνει κανείς με αυτή τη χρηματοδότηση”, ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση με τα στημένα, τόνισε πως “… έσπασε το απόστημα”.
 
Ακόμα, χαρακτήρισε… μονόδρομο για την κάθαρση την παρουσία τακτικών δικαστών, ενώ τάχθηκε εναντίον της παρέμβασης της Σούπερ Λίγκας να αντικατασταθούν οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς.
 
Τα όσα είπε ο γγΑ.:

Για το θέμα της χρηματοδότησης του αθλητισμού: “Μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, μειώθηκε κατά 51% η χρηματοδότηση της ΓΓΑ. Είναι αδύνατο να συντηρηθεί ο αθλητισμός με αυτά τα χρήματα, που καλύπτουν μόλις το 0,2 του προϋπολογισμού. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι καλούμαστε να κρατήσουμε τον αθλητισμό με το 25% των χρημάτων που δίνονταν, για παράδειγμα, το 2008. Χρειάζεται το ραβδί του Χάρι Πότερ για να το καταφέρει κανείς.
 
Έχω ενημερώσει σχετικά την κυβέρνηση ότι δεν συμφωνώ με τη συρρίκνωση του αθλητισμού. Πρέπει να αλλάξει αυτή η πολιτική. Αν, όμως, συνεχιστεί, αυτό θα σημάνει και την αποχώρησή μου από τη θέση του γγΑ. Θα περιμένω την ψήφιση του προϋπολογισμού κι έπειτα θα πράξω αναλόγως”.

Για το θέμα της βίας: “Προσπαθήσαμε να φέρουμε πρόοδο στο θέμα της βίας, η συνεννόηση με ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα κι έτσι το συνδέσαμε με τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, αυτοί που έμαθαν να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Παράλληλα, δημιουργήθηκε ένα πειθαρχικό δίκαιο αυστηρό, ενώ η αστυνομική αποτελεσματικότητα έχει τάσεις βελτίωσης. Υπάρχει πρόοδος, αλλά χρειάζεται συνέχεια”.
 
Για το θέμα των στημένων αγώνων: “Το απόστημα με τα στημένα έσπασε χάρη στη συντονισμένη δράση του κρατικού μηχανισμού. Έγινε η μεγαλύτερη ποινική έρευνα στην ιστορία. Η αθλητική δικαιοσύνη λειτούργησε και για πρώτη φορά υπήρξε τέτοιο πλήθος επιπτώσεων σε ομάδες. Και δεν κάνω διάκριση ανάμεσα σε στημένα και πλαστογραφίες. Από ‘δω και πέρα οι τακτικοί δικαστές είναι μονόδρομος. Είναι η μόνη επιλογή για να φύγει η ομίχλη και η καχυποψία.
 
Επίσης ενεργοποιήσαμε την ΕΕΑ, η οποία επενέβη για την εξασφάλιση της νομιμότητας. Έγιναν και λάθη και παραλείψεις -ίσως έγιναν και αδικίες. Σε μια τομή, όμως, που έγινε για πρώτη φορά, θα υπάρχουν και αυτά. Αν κοιτάξουμε το δέντρο, μπορούμε να πούμε πολλά. Αν κοιτάξουμε το δάσος, μπορούμε να πούμε ότι κάτι καλό έγινε σε αυτή τη διετία”.
 
Ο κ. Μπιτσαξής ερωτήθηκε ειδικότερα και για τις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης σχετικά με την υπόθεση των στημένων αγώνων: “Υπήρξαν αντιφάσεις και περιπτώσεις που με απασχόλησαν. Πιθανόν να έπρεπε να τιμωρηθούν και άλλες ομάδες. Θεωρώ, επίσης, ότι καμία απ’ αυτές που τιμωρήθηκαν δεν αδικήθηκε. Επαναλαμβάνω πως η μόνη λύση είναι οι τακτικοί δικαστές. Και είναι προς τιμήν της ΕΠΟ που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά στον πρόεδρο της ομοσπονδίας, βοήθησε αποτελεσματικά στη διαλεύκανση του σκανδάλου των στημένων αγώνων και είχαμε πολύ καλή συνεργασία”.

Όταν, δε, κλήθηκε να σχολιάσει το έργο των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων, τάχθηκε ξεκάθαρα εναντίον των προσπαθειών της Σούπερ Λίγκας να αντικατασταθούν: “Εκτιμώ το έργο των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων, διότι συνεισέφεραν στην προσπάθεια εξυγίανσης. Και θεωρώ εντελώς άστοχη την παρέμβαση της Σούπερ Λίγκας για την αντικατάστασή τους”.
 
Από ‘κει και πέρα, ο κ. Μπιτσαξής είπε πως αυτά τα δυο χρόνια προσπάθησε να λειτουργήσει “με σχέδιο, όραμα και μεράκι”, δήλωσε υπερήφανος που συμμετείχε στις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου -τον οποίο ευχαρίστησε δημόσια- ενώ είπε ότι ήταν τιμή του που δούλεψε με προϊστάμενο τον Παύλο Γερουλάνο “χωρίς την αποφασιστικότητα του οποίου τίποτα δεν θα είχε γίνει σε αυτό τον χώρο”.

Γενικότερα είπε: “Συγκρουστήκαμε και αντιπαρατεθήκαμε. Το ποτάμι δεν θα γυρίσει πίσω -σε πολλά μέτωπα. Σε κάποια άλλα η προσπάθεια συνεχίζεται. Καταργήσαμε την πελατειακή λογική στη ΓΓΑ και τις δεκάδες επιτροπές που λειτουργούσαν. Παραλάβαμε μια ΓΓΑ που δεν ήξερε τι χρωστούσε. Τώρα η εικόνα αυτή άλλαξε. Τα σωματεία-μαϊμού αποτελούν παρελθόν. Παραδίδουμε μια ευπρεπή δημόσια υπηρεσία. Όχι καλή -γιατί έχει ακόμα δρόμο. Έχει να κάνει πολλά αυτός που θα καθίσει στο μέλλον σε αυτή την ηλεκτρική καρέκλα”.
 
Ο κ. Μπιτσαξής, τέλος, αναφέρθηκε και στις διοργανώσεις που έγιναν (ή δεν έγιναν), το κόστος τους και τα χρήματα που γλίτωσε το κράτος, καθώς και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ο οποίος -όπως είπε- στάθηκε όρθιος, παρά τις μειώσεις που υπήρξαν.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε