Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Ο Ερικ (Καντονά) πάει για πρόεδρος!

Το κακό παιδί που σοβαρεύτηκε, που κέρδισε τίτλους, δόξα, χρήματα. Έγινε ηθοποιός και τώρα καλοβλέπει το Μέγαρο των Ηλύσιων Πεδίων! Ο Ερίκ Καντονά πάει για πρόεδρος!

Θρύλος στο χώρο του ποδοσφαίρου, με… «φλογερό» ταπεραμέντο (ρωτήστε και τους οπαδούς της Κρίσταλ Πάλλας), πρωταθλητής Αγγλίας. Έγινε ηθοποιός, τώρα θέλει να γίνει και πρόεδρος. Αν δει κάνεις την πορεία της καριέρας του, μάλλον θα τα καταφέρει καλύτερα από οποιονδήποτε πολιτικό καριέρας!

Την επιθυμία του πρώην αρχηγού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να θέσει υποψηφιότητα στις γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον Μάιο αποκάλυψε η Liberation. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Καντονά έστειλε επιστολές σε δεκάδες δημάρχους, ζητώντας την υποστήριξή τους.

Για να μπορέσει να είναι υποψήφιος, χρειάζεται την υποστήριξη 500 εκλεγμένων αξιωματούχων ως τα τέλη του Φεβρουαρίου. Και έτσι αποφάσισε να βάλει… μπρος τη διαδικασία. Στις επιστολές του, περιγράφει τον εαυτό του ως ενεργό πολίτη και ζητά την υποστήριξή τους.

«Η δέσμευσή μου με υποχρεώνει να μιλήσω, πιο ειλικρινά από ό,τι συνήθως, αλλά και με μια έντονη συναίσθηση της ευθύνης μου, σε μια εποχή που η χώρα μας αντιμετωπίζει δύσκολες επιλογές οι οποίες έχουν αποφασιστική σημασία για το μέλλον της», γράφει ο Καντονά στην επιστολή που δημοσίευσε η Liberation.

Επέκρινε στην επιστολή του τις «περιορισμένες ευκαιρίες» για τους νέους στη Γαλλία, αλλά και τις κοινωνικές αδικίες που είναι «υπερβολικά πολυάριθμες, υπερβολικά βίαιες, υπερβολικά συστημικές».

Το να συγκεντρώσει ο «King Eric» (όπως τον είχαν «βαφτίσει» οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ) τις 500 υπογραφές που απαιτούνται είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού «κατεβαίνει» χωρίς την υποστήριξη κάποιου κόμματος. Αν όμως τα καταφέρει, κάνεις δε μπορεί να είναι βέβαιος ότι δε θα κάνει δύσκολη τη ζωή των υπολοίπων υποψηφίων. Όχι, από το 1995 και μετά ηρέμησε, αλλά παραμένει εξαιρετικά συμπαθής και αγαπητός στο γαλλικό (και όχι μόνο) κοινό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο (45χρονος σήμερα) Καντονά «φωνάζει» για τις κοινωνικές ανισότητες. Τον Δεκέμβριο του 2010, είχε προκαλέσει αρκετό θόρυβο καλώντας τους Γάλλους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, λόγω του ρόλου τους στο ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η έκκλησή του, που ο γαλλικός Τύπος είχε αντιμετωπίσει καυστικά, δεν είχε σχεδόν καμιά ανταπόκριση.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα γίνει στα τέλη Απριλίου και οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις αρχές του Μαΐου.

Προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έχει ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ, με τον σημερινό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να έρχεται δεύτερος. Μόνο που ο «Σαρκό» δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος. Κι αν το έχει αποφασίσει, δεν το έχει πει ούτε στην Κάρλα!

Ερίκ και ποδόσφαιρο
Γεννήθηκε στις 24 Μαΐου του 1966 στη Μασσαλία και γρήγορα «έδειξε» ποιο θα ήταν το μέλλον του: το ποδόσφαιρο!

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1983 στην Οσέρ και ακολούθησαν οι: Μαρτίγκ, Μαρσέιγ, Μπορντό, Μονπελιέ, Νιμ, Λιντς μέχρι να φτάσει στο «λιμάνι» του: τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα των «κόκκινων διαβόλων» το 1992 και την έβγαλε το 1997, έχοντας κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα και δυο νταμπλ. Είναι ο άνθρωπος που έκανε… θρυλικό το Νο7 της Μάντσεστερ και έκανε μόδα τον σηκωμένο γιακά. Βέβαια, στο λιμάνι, υπάρχουν και φουρτούνες. Όπως αυτή της 25ης Ιανουαρίου του 1995. Είδε την κόκκινη για χτύπημα στον αμυντικό της Κρίσταλ Πάλλας Ρίτσαρντ Σο και εκεί άρχισαν όλα.

Πηγαίνοντας στα αποδυτήρια χτύπησε εν ψυχρώ έναν οπαδό των γηπεδούχων και ακολούθησαν κι άλλες κλωτσιές, κι άλλες μπουνιές. Αρχικά καταδικάστηκε σε δυο εβδομάδες φυλακή αλλά μετά την έφεση η ποινή του έγινε 120 ώρες κοινωνική εργασία. Ο Άλεξ Φεργκιουσον τον έβαλε στο «ψυγείο» για εννέα μήνες, έχασε την αρχηγία της Εθνικής Γαλλίας και πλήρωσε και 20.000 λίρες πρόστιμο.

Από την 1η Οκτωβρίου όταν επέστρεψε στην ενεργό δράση, σε αγώνα κόντρα στη Λίβερπουλ, ο Καντονά ήταν ένας άλλος άνθρωπος: ένας πραγματικός ηγέτης, ο ακρογωνιαίος λίθος για την μετέπειτα πορεία της Γιουνάιτεντ. «Κρέμασε» τα παπούτσια του το 1997 και έγινε ηθοποιός!

Τώρα, βρίσκεται σε περιοδεία με ένα θίασο που ανεβάζει το έργο Ubu enchaine (Υμπύ δεσμώτης) του Αλφρέντ Ζαρύ σε παραγωγή του Βρετανού Νταν Τζέμετ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Καντονά καλεί τους Ευρωπαίους σε επανάσταση κατά των τραπεζών!

“Ο Καντονά οικονομικός σύμβουλος; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά”

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε