Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ο Kubica κούνησε τα δάχτυλα του

REUTERS

Τα πρώτα θετικά σημάδια για την κατάσταση του Πολωνού οδηγού φάνηκαν, αλλά παραμένουν πιο έντονοι από ποτέ οι φόβοι για το αν θα μπορέσει να οδηγήσει ξανά. “Θα δούμε πως θα είναι σε έναν χρόνο”, είπε ο γιατρός του οδηγού.

Το βασικό για τους γιατρούς στην περίπτωση του τραυματισμού του Ρόμπερτ Κούμπιτσα, ήταν να διασφαλίσουν ότι δεν θα χρειαζόταν να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην επέμβαση αποκατάστασης. Από τα λεγόμενα του Dr. Igor Rossello που έκανε την εγχείριση γίνεται αντιληπτό ότι, μάλλον ο Πολωνός φτάνοντας στο νοσοκομείο είχε υποστεί μερικό ακρωτηριασμό.

«Ήταν μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις, μια που έπρεπε να αποκαταστήσουμε όλους τους τένοντες, μυς και τα δύο κύρια νεύρα που είχαν αποκοπεί. Πάντως, μετά την πρωινή επίσκεψη είδαμε ότι το άκρο δεν ήταν πρησμένο, κάτι που σημαίνει ότι το φλεβικό σύστημα δουλεύει σωστά, και το χέρι είναι ζεστό. Τώρα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τις επόμενες ημέρες σε τι κατάσταση βρισκεται», δήλωσε ο Dr. Rossetto.

Ο Ρόμπερτ Κούμπιτσα ξύπνησε σήμερα το πρωί και έχει πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης του, ενώ αναπνέει χωρίς ιατρική υποστήριξη. Το πρώτο πράγμα που ρώτησε ήταν αν ο συνοδηγός του είναι καλά και όταν οι γιατροί τον διαβεβαίωσαν ότι δεν έπαθε το παραμικρό, επικεντρώθηκε στον εαυτό του. Το θετικό είναι ότι κατάφερε να κουνήσει τα δάχτυλα του δεξιού του χεριού, γεγονός που σε πρώτη φάση ικανοποιεί πολύ τους θεράποντες ιατρούς.

Αυτό που είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο Ρόμπερτ Κούμπιτσα έχει ξαναχτυπήσει στο ίδιο χέρι. Πριν από 8 χρόνια είχε ένα τροχαίο ατύχημα και μάλιστα από τότε έχει βίδες τιτανιού στο χέρι του.

Δείτε το βίντεο:

Χθες, το τοπίο ήταν θολό σε σχέση με τα τραύματα του Πολωνού, καθώς οι ανακοινώσεις είχαν επικεντρωθεί στην σοβαρή κατάσταση του χεριού του. Οι δηλώσεις του διευθυντή της ορθοπεδικής, Francesco Lanza, σχεδόν σοκάρουν για την κατάσταση στην οποία πήγε στο νοσοκομείο ο οδηγός της Formula 1:

«Ο Robert εισήλθε με ένα πολύ μεγάλο τραύμα λόγω δυνατής κρούσης, που του δημιούργησε μερικό ακρωτηριασμό στο ύψος του δεξιού αντιβραχιονίου, με διπλό κάταγμα κερκίδας και ωλένης, ένα επιπλεγμένο κάταγμα αγκώνα και ωμοπλάτης και κατά πάσα πιθανότητα ένα νέο κάταγμα του βραχιόνιου οστού (από παλιότερο ατύχημα). Ο αγκώνας, το βραχιόνιο και η ωμοπλάτη δεν έχουν ακόμα θεραπευτεί μια και ο πρωταρχικός μας στόχος ήταν να ασχοληθούμε τα πιο σοβαρά τραύματα. Όσο για τη γάμπα, έχει πολλαπλά κατάγματα στην κνήμη και στην περόνη συν την αποκοπή του επιγονατίδιου τένοντα. Στη γάμπα προς στιγμή έχουμε βάλει μια εξωτερική οστεοσύνθεση μια και δεν μπορούσαμε να επιχειρήσουμε νέο χειρουργείο λόγω φόβου πνευμονολογικών επιπλοκών».

Οι γιατροί θα περιμένουν λίγα 24ωρα προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν επιπλοκές και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε νέα σειρά επεμβάσεων.

Το 2007 ο κόσμος της Formula 1 είχε σοκαριστεί από το ατύχημα του Πολωνού στο καναδικό Grand Prix, όπου πολλοί είχαν μιλήσει τότε για θαύμα.

Δείτε το βίντεο από το ατύχημα του 2007:

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε