weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Οικονομίδης: Άδειασαν τον Πιλάβιο – δύσκολο να ξεπεραστεί το πρόβλημα!

Οικονομίδης: Άδειασαν τον Πιλάβιο – δύσκολο να ξεπεραστεί το πρόβλημα! | Newsit.gr
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό “NovaΣπορ FM”, ο Γιάννης Οικονομίδης υποστήριξε πως η Πολιτεία δεν σεβάστηκε τον Σοφοκλή Πιλάβιο καθώς τον “άδειασε” με την κατάθεση του νομοσχεδίου, ενώ κάλεσε τον Παύλο Γερουλάνο να σεβαστεί το αυτοδιοίκητο της Ελληνικής Ομοσπονδίας.

Παράλληλα, τόνισε πως η Ομοσπονδία θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της ΕΠΟ.

“Δεν είναι μπαμπούλας η FIFA, αυτά έχουμε υπογράψει εφόσον θέλουμε να συμμετάσχουμε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο”, συμπλήρωσε.

Τα όσα είπε ο κ. Οικονομίδης στο “NovaΣΠΟΡ FM”:

“Είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα και πρόβλημα για την Εθνική. Μπορεί το Ισραήλ να διαμαρτυρηθεί για αυτήν την κατάσταση και να πετάξει έξω την Εθνική ή το ίδιο να πράξουν και οι αντίπαλοι Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στο Europa League. Ποιος θα πάρει αυτήν την απόφαση. Φανταστείτε να μας δώσει 1-1,5 μήνα διορία η FIFA για να τα βρούμε και να έχουν προκηρυχτεί εκλογές! Ο κ. Πιλάβιος είχε συναντήσει τους ανθρώπους της Πολιτείας και μας είπε πως είχε βρεθεί μια χρυσή τομή. Η ΕΠΟ δημιούργησε τις ποινές που της ζητήθηκαν και είναι πολύ αυστηρές. Αποδείχθηκε πως δεν περίμεναν πως θα το κάναμε και κατέθεσαν το νομοσχέδιο. Τον άδειασαν τον κ. Πιλάβιο και οι ευθύνες είναι πολύ μεγάλες. Στο προηγούμενο Δ.Σ ήμουν αυστηρός. Και παλιότερα γίναμε ρεζίλι ως Ελλάδα και αποδείχθηκε πως εμείς είχαμε δίκιο. Έχουμε υπογράψει και αν θέλουμε να συμμετάσχουμε στην Ευρώπη, πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες. Δεν είναι μπαμπούλας η FIFA, είναι αυτά που υπογράψαμε”.

Για το γεγονός πως η ΕΠΟ δεν αντέδρασε όταν η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού τον Αύγουστο έπαιρνε αποφάσεις που ενδεχομένως έθιγαν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου:

«Η ΕΕΑ τον Αύγουστο πήρε κάποιες αποφάσεις. Τότε επεσήμανα πως έπρεπε να αντιδράσουμε είτε ήταν δίκαιες είτε άδικες. Από το 2006 υπάρχει το αυτοδιοίκητο και αυτή η Επιτροπή δεν είχε κινηθεί ποτέ γιατί ήξερε πως δεν την έπαιρνε. Και παλιότερα οι υπουργοί ουδέποτε τόλμησαν να ενεργοποιήσουν την Επιτροπή ή τους νόμους. Τόλμησε η Επιτροπή να το κάνει τον Αύγουστο και για αυτό κατηγορώ τον πρόεδρο και τους συναδέλφους μου. Έπρεπε να πάμε οι ίδιοι πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου και να ειδοποιήσουμε τον Μπλάτερ. Εγώ αυτό πρότεινα τότε, αλλά δεν έγινε έτσι. Ίσως να τους ενημέρωσε ο κ. Πιλάβιος πως απειλείται το αυτοδιοίκητο, αλλά θα ήταν διαφορετικό να πηγαίναμε ως αντιπροσωπεία. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει ο κ. Γερουλάνος και να λέει ποια είναι η FIFA, ποια είναι η UEFA; Γιατί, υπολογίζει κανένας τον Γερουλάνο; Ο Ανατολάκης είναι η ψυχή της Ελλάδος και ξέρει τι σημαίνει αποκλεισμός της Εθνικής για αυτό και δεν ψήφισε. Ο Κ. Ιωαννίδης δεν πρόλαβε, ενώ στο ΠΑΣΟΚ είχαμε τον κ. Γερουλάνο, αντίθετα ο κ. Λιάνης είναι και αυτός άνθρωπος του ποδοσφαίρου και καταλαβαίνει».

Για το αν είναι αισιόδοξος πως μπορεί να βρεθεί λύση:

«Είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Θα πρέπει να μεταβούμε στην Ελβετία να δώσουμε αντίγραφο του νόμου και να ζητήσουμε οδηγίες. Είναι κρίμα για τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ ή την Εθνική να αποκλειστούν. Εμείς επιχορηγήσεις δεν παίρνουμε από το κράτος. Έχουμε χορηγούς από τις επιτυχίες μας».

Απ΄την μεριά του, το γραφείο Τύπου της FIFA επιβεβαίωσε πως η ΕΠΟ έστειλε επιστολή προς την Παγκόσμια Ομοσπονδία σχετικά με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε.

“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως λάβαμε μια επιστολή από την ΕΠΟ αναφορικά με το αθλητικό νομοσχέδιο που στοχεύει στην αναδιοργάνωση των αθλητικών οργανισμών στην Ελλάδα”, δήλωσε εκπρόσωπος της FIFA.

Η Ομοσπονδία, ενθαρρύνει την ΕΠΟ να ενημερώσει όλες τις αρμόδιες αρχές ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δεσμευτικούς κανονισμούς που έρχονται σε αντίθεση με το καταστατικό της FIFA.

“Η FIFA ζητά από την ΕΠΟ να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές πως σε περίπτωση που το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κανόνες που είναι αντίθετοι με τους νόμους της FIFA, η FIFA θα αναφέρει την υπόθεση στα αρμόδια της όργανα με όλες τις πιθανές δυσάρεστες συνέπειες”

Τι γράφουν Πολωνοί και Ρώσοι

Το θέμα δεν πέρασε απαρατήρητο στο εξωτερικό καθώς πολλά ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγο για το πιθανό αποκλεισμό των ελληνικών συλλόγων από τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις αλλά και της εθνικής ομάδας από το Euro 2012.

Σε δύο χώρες που θα τεθούν αντιμέτωπες με τη Εθνική στο Euro, την Πολωνία και την Ρωσία γίνεται εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα που προέκυψε.

Η πολωνική ιστοσελίδα “futbolnews.pl” αναφέρει:
“Η ΕΠΟ προειδοποίησε την κυβέρνηση. Μπορεί να μην παίξουμε στο Euro 2012. Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει στη Ελλάδα ενδέχεται να οδηγήσει στην αποβολή της εθνικής Ελλάδας από το Εuro 2012. Οι παράγοντες της ΕΠΟ θεωρεί πως η κυβέρνηση έχει πρόθεση να ανακατευτεί στην αυτονομία της Ομοσπονδίας….

Σύμφωνα με τους παράγοντες της ΕΠΟ το νομοσχέδιο θίγει το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και συνεπώς η Ελλάδα κινδυνεύει με κυρώσεις από την FIFA. Oι Ελληνες κινδυνεύουν με αποκλεισμό από το Euro 2012 και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ από το Europa League”.

Από την πλευρά της η ρωσική εφημερίδα “Sovietsky Sport” αναφέρει τα εξής: “Ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός μπορεί να αποβληθούν από το Europa League. H παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία μπορεί να επιβάλει στις ελληνικές ομάδες πολύ αυστηρές κυρώσεις επειδή στις επόμενες μέρες το ελληνικό κοινοβούλιο θα υπερψηφίσει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορούν να ερμηνευτούν ως παρεμβάσεις στις δικαιοδοσίες της ΕΠΟ, κάτι που απαγορεύεται ρητά από τους κανόνες της FIFA.

Συνεπώς, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός που συμμετέχουν στο Europa League φέτος, μπορεί να αποκλειστούν από την διοργάνωση. Επιπλέον με αποβολή από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012 κινδυνεύει και η εθνική ομάδα της Ελλάδας”.

#TAGS MM