Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Όργιο σπατάλης στα Special Olympics την ώρα που η χώρα χρεοκοπεί!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ενώ νέοι και νέες δίνουν τον δικό τους αγώνα στους Special Olympics και οι θεατές χειροκροτούν τις προσπάθειες τους, την ίδια ώρα η κοινή γνώμη εξοργίζεται καθώς μέρα με την μέρα βγαίνουν νέα στοιχεία που δείχνουν όργια οικονομικής σπατάλης, σε μία περίοδο που η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, αρχικά το 2008, επί κυβερνήσεως Καραμανλή, οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν εγκρίνει το ποσό των 74, 7 εκατ. ευρώ για τους αγώνες, για να έρθει η σημερινή κυβέρνηση και να το μειώσει στα 68,7 εκατ ευρώ.
 

Από αυτά, τα 26 εκατ. προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα 5 εκατ από χορηγίες (εκ των οποίων τα 4 εκατ. από τον ΟΠΑΠ), ενώ προβλέπεται και η κάλυψη 27 εκατ. ευρώ από χορηγία σε είδος.

 
Δεδομένης της κρίσης, αν δεν καλυφθεί το ποσό, στο επίσημο εμπιστευτικό κείμενο γράφεται πως “… η κυβέρνηση εγγυάται την τυχόν κάλυψη του ελλείμματος στον προϋπολογισμό της οργανωτικής επιτροπής”.
 
Σαν να μην έφτανε το ποσό που προβλέπεται να δαπανήσει το κράτος, η επιτροπή ζητά να ενεργοποιηθεί επιπλέον “μαξιλαράκι” 2,6 εκατ ευρώ για να καλυφθεί η “μαύρη τρύπα”. Κάτι που είναι αμφίβολο αν μπορεί να το αποφύγει το Υπουργείο Υγείας, δεδομένο των υποχρεώσεων που ανακύπτουν από την σχετική σύμβαση.
 
Η πραγματική δαπάνη όμως θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς με βάση τη σύμβαση παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ από το κράτος υποχρεωτικά:
– Όλες οι εγκαταστάσεις χωρίς χρέωση ενοικίου, ρεύματος, νερού κτλ
– Αποθήκες εφοδιασμού χωρίς ενοίκιο
– Δημόσιοι υπάλληλοι που αποσπούνται -όπως γράφει η σύμβαση- για να περιοριστούν οι δαπάνες μισθοδοσίας της επιτροπής και υπάλληλοι μερικής απασχόλησης ή έργου
– Ελεύθερες μετακινήσεις όλων των διαπιστευμένων από τα ΜΜΜ
– Τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ
 
Αίσθηση όμως προκαλεί το γεγονός ότι ο γιος της Γιάννας Δεσποτοπούλου (προέδρου της διοργανώτριας επιτροπής των Special Olympics) αμείβεται με 93.480 ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου 8.000 ευρώ μηνιαίο μισθό, για τη θέση του υπεύθυνου στον τομέα τεχνολογίας των αγώνων. Χρήματα τα οποία προέρχονται από τα κονδύλια των αγώνων.
 
Την ίδια ώρα και όπως έχει αποκαλύψει το “ΈΘΝΟΣ” της Κυριακής, η μόνη εμπειρία του ήταν η κατασκευή ιστοσελίδας και κάποιες υπηρεσίες στην οικογενειακή επιχείρηση.
 
Τα ερωτηματικά… συνεχίζονται, αφού το κόστος των αγώνων ξεπερνά τα 70 εκατ ευρώ, όταν οι δυο προηγούμενες διοργανώσεις κόστισαν στο Δουβλίνο 30 εκατ. ευρώ και στη Σανγκάη 36 εκατ. ευρώ.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε