Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Πάμε να βγάλουμε την Γερμανία από το Ευρώ

Πάμε να βγάλουμε την Γερμανία από το Ευρώ

Ένας λαός που αντιστέκεται, μία ομάδα καθ ομοιωσιν του, ένας αρχηγός που τον εκφράζει, ένας αγώνας που περιμένουν όλοι. Τι κι αν η Γερμανία είναι το φαβορί; Αυτό είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι…

ΕΠΙΚΗ πρόκριση! – Ο “Κάρα” έστειλε στα… ουράνια τους Έλληνες

Τα ξένα ΜΜΕ για την Εθνική – “This is Sparta”


To “όι όι” του Ρώσου σπίκερ στο γκολ του Καραγκούνη (VIDEO)

Και να θες δεν μπορείς να μην μπερδέψεις το ποδόσφαιρο με την πολιτική. Από την ώρα που ο Καραγκούνης έστειλε τη μπάλα στα ρωσικά δίχτυα το σύνθημα που ακούγεται από την Βαρσοβία μέχρι την Αθήνα είναι ένα. “Μέρκελ ετοιμάσου, έρχεται η σειρά σου”, φωνάζουν εκατομμύρια Έλληνες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Δεν θα αναλύσουμε εδώ γιατί ο ελληνικός λαός έχει κληθεί να κάνει θυσίες, να πληρώσει, να “ματώσει” για να μείνει ζωντανός και να ξεπληρώσει το “χρέος” που έχει δημιουργηθεί. Είναι δεδομένο, όμως, πως αυτός ο λαός αισθάνεται θυμωμένος, αδικημένος και προσβεβλημένος από την κατάληξη της υπόθεσης.

Ακούει συνεχώς πως είναι τεμπέλης, ανεύθυνος, καλοπερασάκιας την ώρα που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Τον έχουν κάνει να αισθάνεται υποδεέστερος. Στην ερώτηση “ποιοι;” η απάντηση είναι η Μέρκελ και η πολιτική που έχει επιβάλλει στην Ευρώπη η Γερμάνια.

Η πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης έκανε τους Έλληνες να ξεχάσουν για λίγο τα προβλήματα τους και να χαμογελάσουν. Οι ποδοσφαιριστές στις δηλώσεις τους έλεγαν και ξαναέλεγαν για το κίνητρο που τους δίνει το γεγονός πως οι συμπατριώτες τους περνούν δύσκολες ώρες. Ο Πορτογάλος ομοσπονδιακός προπονητής μετά το τέλος του παιχνιδιού τόνισε πως η Ευρώπη οφείλει να σέβεται τους Έλληνες για όσα έχουν προσφέρει.

Είναι φανερό πως και μέσα στην ομάδα δεν αντιμετωπίζουν την διοργάνωση εντελώς διαφορετικά από τις άλλες που έχουν συμμετάσχει. Αισθάνονται πως εκπροσωπούν έναν λαό και έχουν ταυτιστεί με τα προβλήματα του. Στον αγώνα με την Ρωσία το έβλεπες παντού. Στις προσπάθειες τους, στο βλέμμα τους, στο πάθος και τις αντιδράσεις τους.

Αυτή η ομάδα, παρά το γεγονός πως πριν από μόλις 8 χρόνια ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης, γνώρισε την απαξίωση, άκουσε πολλά αδίκως, είχε κόντρα την διαιτησία και έπαιζε με ένα μεγαθήριο. Κι όμως τα κατάφερε. Αυτό μοιραία φέρνει την ταύτιση. Στο πρόσωπο του αρχηγού, Γιώργου Καραγκούνη όλοι λίγο πολύ είδαν τον εαυτό τους.

Επόμενος αντίπαλος θα είναι η Γερμανία, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Είναι από τις φορές που οι ποδοσφαιρικές συγκοιρίες σου δίνουν ακριβώς αυτό που θες. Καθαρά ποδοσφαιρικά είναι παράλογο να θες να παίξεις με τους Γερμανούς. Πρόκειται για το νούμερο ένα φαβορί της διοργάνωσης, η ομάδα με το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας, η ομάδα που στο ρελαντί “καθάρισε” Πορτογάλους και Ολλανδούς. Όμως, είπαμε, αυτό θα είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι.

Βεβαίως και μία πρόκριση επί των Γερμανών δεν θα αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητα των Ελλήνων, αλλά θα έχουν την ευκαιρία για πρώτη φορά να κουνήσουν αυτοί το χέρι στην κ. Μέρκελ και τους υπόλοιπους.

Σε ρόλο… προφήτη ο Κυριάκος Παπαδόπουλος πριν ξεκινήσει το τουρνουά είχε παραχωρήσει μία συνέντευξη σε μεγάλο γερμανικό δίκτυο. Όταν τον ρώτησαν ποιος είναι ο στόχος της Ελλάδας στο Euro απάντησε με φυσικότητα “Μα να κατακτήσουμε το τρόπαιο”. Οι Γερμανοί χαμογέλασαν κρυφά και του ζήτησαν μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση ρωτώντας τον με ύφος υπερόψιας: “Κι αν παίξετε μαζί μας;”. Η απάντηση του Κυριάκου; “Τότε είναι που θα το πάρουμε σίγουρα”.

Δημήτρης Σπηλιόπουλος

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε