Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Παναθηναϊκος – Ολυμπιακός: Ο Σαργκάνης δίνει το φαβορί για τη νίκη

ΦΩΤΟ Eurokinissi
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Κάτω από τα γκολπόστ σε όλα τα ντέρμπι «αιωνίων» της δεκαετίας του ’80, είτε προστατεύοντας την εστία του Ολυμπιακού (1980-85) είτε του Παναθηναϊκού (1985-1990), ο Νίκος Σαργκάνης δίνει τα προγνωστικά του για το αποψινό ντέρμπι «αιωνίων» στη Λεωφόρο.

Ο «φάντομ» δίνει προβάδισμα στον Παναθηναϊκό, λόγω έδρας, αλλά και λόγω της κόπωσης του Ολυμπιακού από τον επαναληπτικό με την Μπεσίκτας. Μιλά για την πορεία των δύο ομάδων φέτος χωρίς διάθεση να… χαϊδέψει αυτιά, ενώ κρίνει και την απόδοση του Νίκολα Λεάλι στην Κωνσταντινούπολη (δεν θα αγωνιστεί στο ντέρμπι), η οποία συγκέντρωσε αρνητικά σχόλια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Τον θεωρεί συνυπεύθυνο για το 4-1, όχι όμως τον… αποκλειστικό υπεύθυνο. «Θα κάνει μεγάλη καριέρα» λέει για τον 23αχρονο τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, Οδυσσέα Βλαχοδήμο.

Ποιο είναι το μήνυμα του Νίκου Σαργκάνη προς τους φιλάθλους; «Το ποδόσφαιρο είναι θέαμα. Είμαστε μια παρέα, όλοι μαζί στο ποδόσφαιρο και θα ήθελα να δω τους φιλάθλους όλων των ελληνικών ομάδων πάλι μαζί. Στις μέρες μου τα πράγματα είχαν ως εξής: Ήρθαμε να περάσουμε την Κυριακή το απόγευμα βλέποντας ποδόσφαιρο. Τώρα, έχει αγώνες Παρασκευή, Σάββατο… Δευτέρα. Τότε υπήρχε μόνο της Κυριακής το απόγευμα. Δευτέρα πηγαίναμε για δουλειά. Έτσι ήταν το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα».


Οι δώδεκα βαθμοί που χωρίζουν τον Ολυμπιακό από τον Παναθηναϊκό επηρεάζουν όσα περικλείει ένα ντέρμπι «αιωνίων»;

«Οι…μάχες Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού είναι πάντα ντέρμπι ανεξαρτήτως βαθμολογικής σημασίας. Η σημασία που δίνουν τα δύο σωματεία στα ντέρμπι είναι τελείως ξεχωριστή από το βαθμολογικό ενδιαφέρον. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η ιστορία των δύο συλλόγων και γι’ αυτό αν και οι δύο ομάδες έχουν βαθμολογική διαφορά, τα παιχνίδια ανάμεσα στις δύο ομάδες αποτελούν ντέρμπι γοήτρου».

Ποια ομάδα έχει προβάδισμα για νίκη σύμφωνα με την άποψή σας;
«Αυτό που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη είναι πως ο Ολυμπιακός προέρχεται από μεγάλη κόπωση, λόγω του αγώνα με την Μπεσίκτας στο Europa League. Σίγουρα, και ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός θέλουν τη νίκη για θέμα γοήτρου. Ένα ντέρμπι δεν… έχει ποσοστά: ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει. Αν επιμένετε για ποσοστά, θα έλεγα ότι οι πιθανότητες είναι 50 – 50, αλλά λόγω έδρας του Παναθηναϊκού και κόπωσης του Ολυμπιακού θα έδινα ένα προβάδισμα στον Παναθηναϊκό».

Που μειονεκτεί και που υπερισχύει κάθε ομάδα;
«Και οι δύο ομάδες έχουν πρόβλημα τόσο στο αμυντικό, όσο και στο επιθετικό κομμάτι. Όποιος είναι πιο συγκεντρωμένος και όποιος θα επιζητήσει πιο πολύ τη νίκη, αυτός και χαμογελάσει στο τέλος».

Διαφορετικός ο προπονητής και στις δύο ομάδες εν συγκρίσει με το 3-0 του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη. Πως κρίνετε τις επιλογές και την πορεία των δύο ομάδων φέτος;
«Ο Μπέντο έφυγε, αλλά επιχείρησε να βάλει νεαρούς Έλληνες ποδοσφαιριστές στο rotation. Αυτό μου άρεσε πολύ. Γιατί για να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα πρέπει να παίζει Ελληνόπουλα. Αυτό θα έπρεπε να επικροτηθεί από πλευράς Ολυμπιακού, πράγμα που δεν άφησαν να υλοποιηθεί με την αποχώρηση του προπονητή. Κατά τη γνώμη μου, το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού πρέπει να στραφεί προς την Ευρώπη. Η πολιτική του Ολυμπιακού θα πρέπει να στραφεί προς τα ταλέντα που έχει στις Ακαδημίες και αν το πράξει… μακροπρόθεσμα θα έχει τα αποτελέσματα που θέλει η ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός… ό,τι έχει χτίσει, αυτό απολαμβάνει. Έχει κάνει λάθος σχεδιασμό, με λάθος παίκτες. Έφυγε ο προπονητής, αλλά όχι η διοίκηση και οι παίκτες. Όταν δεν μπορείς να κερδίσεις τον Ηρακλή, δεν έχει αλλάξει η οντότητα της ομάδας».

Αν και ο Νίκολα Λεάλι δεν θα αγωνιστεί στη Λεωφόρο, πως κρίνετε την απόδοσή του κόντρα στην Μπεσίκτας;
«Ο Λεάλι δεν ήταν στην καλύτερή του ημέρα. Θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερος. Αυτό όμως, δεν αποδεικνύει ότι ο Ολυμπιακός ήταν τόσο καλός, ώστε να διεκδικήσει τη νίκη. Εννοώ δηλαδή πως ο αποκλεισμός από τα προημιτελικά δεν ήταν ευθύνη μόνο του Λεάλι».

Ποια είναι η άποψή σας για τον νεαρό τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, Οδυσσέα Βλαχοδήμο;
«Διαθέτει ένα ποδοσφαιρικό θράσος, το οποίο μου αρέσει πάρα πολύ. Αυτό το παιδί μπορεί να κάνει μεγάλη καριέρα στην Ελλάδα και αλλά και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο».

Πόσο έχουν αλλάξει οι απαιτήσεις από έναν τερματοφύλακα σε σύγκριση με τη δική σας εποχή;
«Επειδή έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο γενικά, αλλά και η θέση του τερματοφύλακα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Οι απαιτήσεις από έναν τερματοφύλακα είναι τελείως διαφορετικές από την εποχή μας, τόσο όσον αφορά σε τεχνική κατάρτιση, όσο και σε συνδυασμό με την τακτική της ομάδας».

«Ζηλεύετε» που δεν θα αγωνίζεστε εσείς απόψε; Σήμερα ή τότε ήταν καλύτερα;
«Τα έχω παίξει όλα. Αισθάνομαι γεμάτος. Δεν θέλω να συγκρίνω το τότε με το τώρα. Άλλο το παρελθόν, άλλο το παρόν».

Γιατί η βία στα γήπεδα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα εν συγκρίσει με τις δικές σας ημέρες;
«Η βία είναι κοινωνικό φαινόμενο, όχι μόνο ποδοσφαιρικό. Θέλω να πω στους φιλάθλους πως είμαστε μια παρέα, όλοι μαζί στο ποδόσφαιρο και θα ήθελα να δω τους φιλάθλους των ελληνικών ομάδων πάλι μαζί. Το ποδόσφαιρο είναι θέαμα. Στις μέρες μου τα πράγματα είχαν ως εξής: Ήρθαμε να περάσουμε την Κυριακή το απόγευμα βλέποντας ποδόσφαιρο. Τώρα, έχει αγώνες Παρασκευή, Σάββατο… Δευτέρα. Τότε υπήρχε μόνο της Κυριακής το απόγευμα. Δευτέρα πηγαίναμε για δουλειά. Έτσι ήταν το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα».

Που ανήκει η καρδιά του παλαίμαχου Νίκου Σαργκάνη: στον Ολυμπιακό ή στον Παναθηναϊκό;
«Ανήκω στους παλαίμαχους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι ευλογία για εμένα που έπαιξα και στους δύο μεγάλους συλλόγους».

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε