Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Παπαλουκάς: Χωρίς ΠΑΟ και ΟΣΦΠ το φάιναλ φορ

Παπαλουκάς: Χωρίς ΠΑΟ και ΟΣΦΠ το φάιναλ φορ

Την άποψη πως το φετινό φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας θα διεξαχθεί δίχως ελληνική εκπροσώπηση εξέφρασε ο Θοδωρής Παπαλουκάς.

Ο άσος της Μακάμπι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην καταλανική “Sport” εξέφρασε την πεποίθηση πως η ομάδα του θα αποκλείσει τον Παναθηναϊκό, ενώ τόνισε πως θα αποκλειστεί και ο Ολυμπιακός από την Σιένα.

Διαβάστε αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Θοδωρή Παπαλουκά

Πώς είναι η πρώτη σου χρονιά με την Μακάμπι; Αγωνίζεσαι λιγότερο από όσο περίμενες;

“Είμαι καλά, μου αρέσει που βρίσκομαι εδώ και μένω σε μια τόσο ευχάριστη πόλη όπως το Τελ Αβίβ. Σε μερικά παιχνίδια δεν πήρα τον χρόνο συμμετοχής που είχα συνηθίσει, αλλά δουλεύω σκληρά ώστε να βρίσκομαι σε φόρμα και να βοηθώ την ομάδα όποτε το κρίνει ο προπονητής”.

Ο Παναθηναϊκός είναι ο χειρότερος δυνατός αντίπαλος στα προημιτελικά;

“Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα, με έναν μεγάλο προπονητή και πολύ καλούς παίκτες. Το πιο σημαντικό για μας θα είναι να κερδίσουμε τουλάχιστον ένα παιχνίδι μακριά από την έδρα μας”.

Βλέπεις την Μπαρτσελόνα σαν ένα από τα φαβορί για να κατακτήσει τον τίτλο;

“Η Μπάρτσα και η ΤΣΣΚΑ είναι τα δυο μεγάλα φαβορί, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Από εδώ και πέρα η ψυχολογία είναι πολύ σημαντική. Πέρυσι η Μπαρτσελόνα ήταν το απόλυτο φαβορί και όμως δεν έφτασε καν στο Final 4. Η Μπάρτσα είναι μια μεγάλη ομάδα, με τον ίδιο προπονητή εδώ και κάποια χρόνια, με καλούς παίκτες σε κάθε θέση και κάποιους πολύ υψηλού επιπέδου όπως ο Ναβάρο, ενώ και οι ψηλοί της είναι επίσης πολύ καλοί”.

Ο προπονητής της Ρεάλ, Πάμπλο Λάσο, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του ο Ναβάρο δεν είναι ηγέτης. Ποια είναι η άποψή σου;

“Πρόκειται για τον καλύτερο Ευρωπαίο σκόρερ που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην Ευρωλίγκα και η ομάδα του έχει πολλές επιτυχίες. Είναι μεγάλος παίκτης και ηγέτης. Ίσως φέτος να μην αποδίδει όπως άλλες χρονιές λόγω του τραυματισμού του, αλλά συνεχίζει να αποτελεί απειλή για οποιαδήποτε ομάδα. Με αυτόν στο παρκέ δεν μπορείς να χαλαρώσεις ούτε δευτερόλεπτο, γιατί είναι ικανός να σε “σκοτώσει” μέσα σε ένα πεντάλεπτο”.

Πώς βλέπεις την ΤΣΣΚΑ;

“Είναι μια από τις καλύτερα οργανωμένες ομάδες, είχα την τύχη να αγωνιστώ εκεί και πρέπει να ομολογήσω ότι προγραμματίζουν κάθε τους κίνηση. Διαθέτει παίκτες που της επιτρέπουν να παίζει σε πολύ υψηλό επίπεδο όπως οι Κιριλένκο και Κριάπα, που κάνουν τη διαφορά στην επίθεση. Μετά υπάρχουν οι Κρίστιτς, Σισκάουσκας, Γκόρντον, Τεόντοσιτς που δίνουν ενέργεια και λύσεις. Τώρα όμως το κλειδί βρίσκεται στον βαθμό ετοιμότητας με τον οποίο θα παρουσιαστεί κάθε ομάδα στο Final 4”.

Ποιες ομάδες θα φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη;

“Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα και Σιένα”.

Στη διάρκεια της καριέρας σου, είχες την ευκαιρία να αγωνιστείς στην Ισπανία;

“Όχι, αν και το περασμένο καλοκαίρι είχα δυο τρεις ομάδες στο μυαλό μου και μια από αυτές ήταν η Μπαρτσελόνα. Μίλησα με τον Πασκουάλ και είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία μου εξήγησε τί είχε στο μυαλό του. Όμως γνώριζα ότι ήμουν δεύτερη επιλογή, αφού αυτοί ήθελαν τον Χουέρτας, ο οποίος είναι πολύ καλός παίκτης, νεότερος από εμένα και γνωρίζει καλά το ισπανικό πρωτάθλημα. Πάντως θα μου άρεσε να παίξω σε μια ομάδα όπως η Μπαρτσελόνα”.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες αρετές για να γίνει κάποιος πολύ καλό πλέι μέικερ;

“Χρειάζεται ταλέντο και αντίληψη του παιχνιδιού, πάνω απ’ όλα όμως δουλειά. Επίσης είναι σημαντικό να βρεις τα σωστά άτομα: προπονητή, συμπαίκτες και φυσικά οργάνωση. Έχω αγωνιστεί σε μεγάλες ομάδες με καλούς παίκτες και καλό προπονητή, όμως δεν υπήρχε χημεία. Σε άλλες ομάδες υπήρχε. Η διαφορά ανάμεσα σε μια καλή ομάδα και μια πρωταθλήτρια είναι η χημεία”.

Ποιος προπονητής σου έδωσε τη μεγαλύτερη ώθηση στην καριέρα σου;

“Ο Έτορε Μεσίνα. Μου άνοιξε τις πόρτες της ΤΣΣΚΑ, με έβαλε να αγωνιστώ σε αυτό το επίπεδο και μου έμαθε πολλά. Το παιχνίδι μου ωρίμασε πάρα πολύ κοντά του, όμως προσπαθώ να μαθαίνω πράγματα από όλους. Είναι σημαντικό να διατηρείσαι “ζωντανός” και “ξύπνιος”, αλλιώς το πνεύμα σου “πεθαίνει”.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πράγμα που έμαθες στην καριέρα σου;

“Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το σημαντικότερο πράγμα είναι το σύνολο. Είναι καλύτερο να οδηγείς τις προσπάθειές σου με στόχο να κερδίζει η ομάδα, παρά να προσπαθείς να είσαι καλός παίκτης και η ομάδα σου να χάνει. Κάποιες φορές, σε ομάδες που κερδίζουν, κάποιοι παίκτες βάζουν πάνω από το σύνολο την προσωπική τους διάκριση και αυτό μπορεί να καταστρέψει το «οικοδόμημα». Η συνεργασία είναι το σημαντικότερο”.

Αυτή την περίοδο θα κλείσεις τα 35 σου. Μέχρι πότε θα συνεχίσεις να παίζεις;

“Μέχρι να αντέχουν τα πόδια μου και να με θέλουν μεγάλες ομάδες. Αλλιώς δεν θα έχει πια νόημα”.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες στιγμές που έχεις ζήσει ως παίκτης;

“Πρώτα είναι το χρυσό ευρωπαϊκό στη Σερβία με την Ελλάδα που ήταν και η αρχή ενός “κύκλου”, μετά η νίκη στον ημιτελικό επί των ΗΠΑ στο παγκόσμιο της Ιαπωνίας και τέλος η πρώτη Ευρωλίγκα με την ΤΣΣΚΑ”.

Πώς βλέπεις την κατάσταση στην Ελλάδα με την οικονομική κρίση;

“Στην Ελλάδα περάσαμε το “κατώφλι” της ανησυχίας πριν από ένα χρόνο. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος ώστε να αλλάξουν τα πράγματα, να ξεμπερδεύουμε με τις παλιές συνήθειες και να ξεκινήσουμε από την αρχή, πάνω σε καλύτερες βάσεις και χωρίς να ξεχνάμε τον πολιτισμό και την οικογένεια. Δώσαμε δόξα σε αυτούς που δεν την άξιζαν”.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε