weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Παππάς: «Ήμουν γραφικός που πίστευα ότι θα άλλαζαν τα πράγματα»

Παππάς: «Ήμουν γραφικός που πίστευα ότι θα άλλαζαν τα πράγματα»
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο Πέτρος Παππάς έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», μιλώντας για το Ντέμη Νικολαίδη και γιατί τον απογοήτευσε, το πόσο… βαθιά έχει βάλει στην τσέπη και κάλεσε τους ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν την ομάδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

«Πολλοί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις λένε ότι κάποιοι και από την προηγούµενη διοίκηση ίσως έχουν βγάλει χρήµατα στην πλάτη της ΑΕΚ. ∆εν µπορούµε να κατηγορούµε χωρίς αποδείξεις. ∆εν µπορούµε καν να κατηγορήσουµε έστω και µε ενδείξεις. Επίσης είχαµε δύο διοικήσεις. Του Ντέµη και του Θανόπουλου. Η καθεµία έχει πάρει τις δικές της αποφάσεις.
∆εν κάνουµε κυνήγι µαγισσών εδώ. Σας θυµίζω ότι ο Τάκης Κανελλόπουλος πρώτος ζήτησε να γίνει διαχειριστικός έλεγχος κατά την αποχώρησή του. Ο διαχειριστικός λοιπόν είναι έτοιµος, θα δηµοσιοποιηθεί άµεσα και από εκεί εκεί και πέρα κάντε τις ερωτήσεις σας στον Ντέµη, τον Θανόπουλο και τους εκάστοτε αντιπροέδρους, τους αρχιλογιστές και τους δικηγόρους της ΠΑΕ που πήραν εκάστοτε αποφάσεις και θα πρέπει να µπορούν να απαντήσουν. Εγώ θα ήθελα πολύ, όταν κλείσει η δική µας διαχειριστική περίοδος, να γίνει έλεγχος οικονοµικός και διαχειριστικός και στα δικά µας πεπραγµένα. ∆εν υπάρχει θέµα κουκουλώµατος, αυτά γράφουν οι ορκωτοί λογιστές, αυτά θα βγουν στη δηµοσιότητα.

Πόσα χρήµατα έχετε βάλει µέχρι τώρα εσείς στην ΑΕΚ;

Εχω βάλει περίπου τα ίδια µε τους άλλους βασικούς χρηµατοδότες, οκταψήφιο νούµερο. Σκεφτείτε ότι ξεκίνησα µε 200.000 και µε 4% και επειδή συνέχισα ανελλιπώς να ακολουθώ στις αυξήσεις, έδωσα δανεικά (και αγύριστα) που µερικά κεφαλαιοποιήθηκαν και άλλα όχι. Εβαζα χρήµατα για τους άλλους που έφευγαν και πήρα πάνω µου το ποσοστό των Χατζηιωάννου, Γκούµα, που, αν δεν το έπαιρνα, δεν θα έβαζαν τα σηµαντικά χρήµατα που έδωσαν, ώστε να φύγουν σαν κύριοι, και που η οµάδα είχε µεγάλη ανάγκη. Εφτασα το 32%, λίγο λιγότερο από όσα περίπου έχει και ο κ. Νοτιάς».

Tελικά γιατί έχετε µείνει µέχρι τώρα στην ΑΕΚ και δεν πηδήξατε από το… καράβι, όπως έκαναν και οι άλλοι;

Υπάρχουν πηδήµατα και πηδήµατα. Μην τα εξισώνουµε όλα. Ο κ. Νοτιάς παραµένει, δεν πήδηξε. Οι κ.κ. Χατζηιωάννου και Γκούµας πλήρωσαν και έφυγαν σαν κύριοι. Εγώ θεωρούσα στην αρχή ότι έµεινα από αυτοσεβασµό και τελικά έµεινα µάλλον από… βλακεία. Γιατί µόνο βλακεία µπορεί να θεωρηθεί το να πληρώνεις και να σε βρίζουν και από πάνω.
Επίσης έµεινα για να µη δούµε την ΑΕΚ στο Πρωτοδικείο ή και ακόµα χειρότερα στη ∆’ κατηγορία. Eµεινα µε την ελπίδα πως κάποιος εύπορος ΑΕΚΤΖΉς θα ήθελε κάποια στιγµή να βάλει το χέρι στην τσέπη να βοηθήσει. ∆εν υπάρχει όµως ΚΑΝΕΝΑΣ τελικά. Ακόµα και οι φίλαθλοι έχουν εγκαταλείψει την οµάδα. Και ενώ έχουµε δώσει πάρα πολλά χρήµατα τους τελευταίους 8 µήνες (Νοτιάς, Χατζηιωάννου, για να φύγει, και εγώ), έχουµε καταφέρει να µειώσουµε τη συνολική τρύπα (εκείνη που ήταν 35 εκατ. ευρώ όπως βεβαιώθηκε από τον οικονοµικό έλεγχο) κατά λίγο µόνο, γιατί η οµάδα φέτος µπαίνει µέσα κατά 10 εκατ. ευρώ περίπου. Σχεδόν σε κάθε µατς µπαίνουµε µέσα. Οι νέοι φόροι µάς έχουν τσακίσει (από το 20 στο 40%). Εχουµε πληρώσει µόνο φέτος κοντά στα 5,5 εκατ. ευρώ σε φόρους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παλιές οφειλές από την εποχή Ψωµιάδη. Πώς να τα καταφέρουµε λοιπόν οικονοµικά; Ο κ. Αδαµίδης έχει κάνει οικονοµίες στο µέτρο του δυνατού, αλλιώς θα ήµασταν µέσα φέτος πάνω από 15 εκατ. ευρώ, όπως πέρυσι που η χασούρα ήταν κατά 3,5-4εκατ. ευρώ παραπάνω απ’ ό,τι µας έδειξε ο Θανόπουλος φεύγοντας και αυτά τα πλήρωσε ο Νοτιάς και εγώ για άλλη µια φορά.

Θα γίνουν µεταγραφές αυτήν την περίοδο και αν ναι, πόσα λεφτά θα δαπανηθούν και ποιος θα τα βάλει;

«∆εν γνωρίζω ακριβώς τι θα γίνει. ∆εν εµπλέκοµαι σχεδόν καθόλου στο τρέξιµο της οµάδας και δεν µιλώ µε κανέναν πέραν του ∆.Σ. από καιρού εις καιρόν (και φυσικά δεν µίλησα ποτέ µε τον Σκόκο, ούτε υποσχέσεις έδωσα όπως γράφεται). Θεωρώ ότι αν µπουν κάποια χρήµατα θα είναι πολύ µετρηµένα. Ο προπονητής γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν πολλά χρήµατα και θα είναι προσεκτικός. Εγώ ό,τι έχω υποσχεθεί µέχρι τώρα το έχω κάνει και µε το παραπάνω. Οφειλα να δώσω κάποια χρήµατα ακόµα ώστε να καλύψω και τις υποχρεώσεις µου µέχρι το τέλος της σεζόν και το έκανα στην αρχή της προηγούµενης εβδοµάδας. Μετά θα αποµένει και στον κ. Νοτιά να κάνει το ίδιο και ο κ. Αδαµίδης θα πρέπει να προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο µε ό,τι υπάρχει. Αυτά που ζήτησε από εµένα θα τα πάρει και για να µην ξεχνιόµαστε, πέραν αυτών, πληρώσαµε οι δυο µας και την οικονοµική αστοχία του κ. Θανόπουλου της προηγούµενης σεζόν των 3,5-4 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο ήταν πέραν της πρόβλεψης που µας παρουσιάστηκε και στη βάση της οποίας έγινε η συµφωνία µας προκειµένου να αναλάβει η παρούσα διοίκηση».

Πώς µπήκατε στην ΑΕΚ; Τι σας είχε ζητήσει το 2004 ο Ντέµης Νικολαΐδης;

Με πλησίασε ο Ν. Κούλης µέσω του πατέρα µου, µε πληροφόρησε για την κίνηση Νικολαΐδη και µου ζήτησε να επενδύσω µαζί τους. ∆έχθηκα, διότι αφενός αισθάνθηκα ότι θα µπορούσαµε να σώσουµε όλοι µαζί την ΑΕΚ από την ∆’ Εθνική (το οποίο πετύχαµε) και αφετέρου γιατί πίστευα στο όραµα όπως και 1,5 εκατ. άλλοι ΑΕΚΤΖΉΔΕς για ένα καλύτερο και πιο έντιµο (στο οποίο αποτύχαµε) ποδόσφαιρο. Οσο για το οικονοµικό, έβαλα τότε 200.000 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 4% των µετοχών της οµάδας. Ο Ντέµης θεωρούσε ότι δεν θα χρειαζόµασταν άλλα χρήµατα και ότι η ΑΕΚ θα είχε θετικό ισολογισµό από την αρχή σύµφωνα µε το σχέδιο που είχαν εκπονήσει οι Γιώργος Κιντής και Νίκος Κούλης. Οταν επενδύσαµε τα πρώτα χρήµατα η οµάδα χρωστούσε περίπου 170 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν αποτέλεσµα προσαυξήσεων και προστίµων κυρίως από την εποχή Ψωµιάδη. Ο Κιντής προώθησε την ιδέα της υπαγωγής στο άρθρο 44, το οποίο αρκετά αργότερα επετεύχθη και µειώθηκαν οι οφειλές στα 23,5 εκατ. ευρώ σύµφωνα µε τους τότε λογιστές. Ξεκινήσαµε τότε λοιπόν µε µείον 23,5 εκατ. ευρώ και µε ένα ρόστερ παικτών σχεδόν εκ των ενόντων. Παρ’ όλα αυτά και παρ’ όλη την ενάντια προς εµάς διαιτησία εκείνη τη χρονιά θα είχαµε βγει πρωταθλητές.

Σας είχε πείσει τότε ο Νικολαίδης;

Όλους μας είχε πείσει, άλλωστε αυτή η σκέψη ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της.

Τι έγινε και έφυγε τελικά ο Ντέµης και πώς εσείς µείνατε στην ΑΕΚ; Εκανε µεγάλα λάθη; Αφησε κάποια κληρονοµιά στην ΑΕΚ και ποια ήταν αυτή;

Ο Ντέµης πιστεύω ότι έφυγε γιατί είδε ότι η πράξη από τη θεωρία απείχε πάρα πολύ και διότι οικονοµικά η οµάδα πήγαινε πολύ χειρότερα από ό,τι περίµενε. Επίσης οι σχέσεις µεταξύ αρκετών από τους µετόχους και του Ντέµη είχαν διαταραχθεί – χωρίς ποτέ να φτάσουν στα άκρα – και εµφανίστηκε πλέον δυσπιστία στο πρόσωπό του ως προς το κατά πόσον µπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτά που υποσχόταν. Κάθε χρονιά ξεκινούσε λέγοντας ότι θα µειώσουµε το µπάτζετ ώστε να βγαίνει η οµάδα οικονοµικά το οποίο τελικά αντιθέτως µεγάλωνε. Εγώ έµεινα µετά την αποχώρησή του διότι ήθελαν να βοηθήσω µαζί µε όσους απέµειναν τότε. Εάν φεύγαµε και εµείς η ΑΕΚ θα είχε πέσει έξω στο τέλος του 2008. Ο Ντέµης, παρ’ ότι είχε καλές προθέσεις και ήταν ΑΕΚΤΖΉς, δεν ήταν µάνατζερ και κατά τη διάρκεια της παραµονής του στην οµάδα υπήρχε µεγάλη σπατάλη στη διαχείριση.
Επίσης αυτό που του έλεγα πάντα ήταν ότι ήταν ξεροκέφαλος και δεν άκουγε ανθρώπους που ήξεραν περισσότερα απ’ αυτόν στον τοµέα της διαχείρισης. Είχαµε όµως υπογράψει µία συµφωνία 5 ετών όπου διαχειριζόταν εκείνος την οµάδα όπως νόµιζε, οπότε εµείς δεν είχαµε µεγάλο λόγο. Ο Ντέµης έδωσε µεγάλη χαρά στους ΑΕΚΤΖΉΔΕς το 2004 και όραµα, αλλά δυστυχώς αυτά δεν οδήγησαν πουθενά. Οταν έφυγε, η οµάδα χρωστούσε (εννοώ την περίφηµη τρύπα) περίπου ό,τι χρωστά και σήµερα (µην ξεχνάµε ότι ξεκινήσαµε µε µείον 23,5 εκατ. ευρώ). Επίσης έχοντας ξοδέψει τουλάχιστον 45 εκατ. ευρώ µέχρι σήµερα σε επενδεδυµένα κεφάλαια, έχουµε πλέον εξαντληθεί οικονοµικά και ψυχικά.

Σας απογοήτευσε ο Νικολαΐδης;

Εγώ τον Ντέµη τον θαύµαζα ως παίκτη και αρχικά και ως πρόεδρο της οµάδας. Με απογοήτευσε τελικά γιατί πιστεύω ότι αυτοί που παίρνουν αποφάσεις πρέπει να είναι ανοιχτόµυαλοι και εκείνος, παρ’ ότι πολύ σηµαντική προσωπικότητα, θεωρώ ότι ήταν ξεροκέφαλος και δεν άκουγε. Αποτέλεσµα ήταν να γίνουν σηµαντικά διαχειριστικά λάθη, κατά τη γνώµη µου. Αυτό του το έχω πει και του ιδίου προσωπικά, ενώ εκείνος διαφωνεί µαζί µου σε αρκετά µεγάλο βαθµό θεωρώντας ότι είµαστε συνυπεύθυνοι.

Τι θέλατε να πείτε στον κόσµο;

Θα ήθελα να πω στους φιλάθλους ότι:
α) Θα πρέπει να επιστρέψουν στο γήπεδο στον δεύτερο γύρο, δείχνοντας έµπρακτα την αγάπη τους στην ΑΕΚ.
β) Ακόµα και εάν δεν πάρουµε το πρωτάθληµα, που µε 15 βαθµούς πίσω οι ελπίδες είναι µικρές, αρκεί ένα Τσάµπιονς Λιγκ µέσω των πλέι οφ για να ορθοποδήσει η οµάδα κι εκεί πρέπει να επικεντρώσουµε τις δυνάµεις µας.
γ) Μόνο ενωµένοι οι ΑΕΚΤΖΗΔΕς µπορούν να επιτύχουν. Μην ξεχνάτε ότι συνήθως έχουµε τους πάντες εναντίον µας, εάν τρωγόµαστε και µεταξύ µας είµαστε άξιοι της µοίρας µας.
δ) Απευθυνόµενος ειδικά στους εύπορους ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ θα ήθελα να πω ότι τώρα ή ποτέ είναι η ώρα να συνδράµουν οικονοµικά. Εάν συνεχίσουν να απέχουν, θα είναι συνυπεύθυνοι στο τι πρόκειται να γίνει στο µέλλον.

Τι έχει συµβεί µε τον ∆ηµήτρη Μελισσανίδη; Θέλει να µπει στην ΑΕΚ ή όχι;

Νοµίζω ότι δεν θέλει να µπει στην ΑΕΚ. Ρωτήστε τον ίδιο πάντως για τις προθέσεις του.

Υπάρχουν υποψήφιοι που θέλουν να πάρουν την ΑΕΚ;

Αν µιλάµε για σηµαντικά ποσά, δεν υπάρχει κανείς που να γνωρίζω. Οποιος ΑΕΚΤΖΉς ενδιαφέρεται µε οικονοµικό υπόβαθρο και αγάπη για την οµάδα είναι η ώρα να εµφανιστεί.

Αυτό που απασχολεί όλους τους φίλους της ΑΕΚ είναι ένα πρωτάθληµα. Υπάρχει τέτοια ελπίδα;

Νοµίζω ότι το σπουδαιότερο πρακτικά αυτή τη στιγµή είναι να έρθουµε τουλάχιστον δεύτεροι, ώστε να µπορέσουµε να συµµετάσχουµε στο Τσάµπιονς Λιγκ, τα χρήµατα του οποίου είναι πολύ σηµαντικά. Γενικότερα µιλώντας όµως, για να πάρει σήµερα µία οµάδα το πρωτάθληµα θα πρέπει να τα έχει καλά µε τις ποδοσφαιρικές αρχές, µε τη διαιτησία και αυτό δεν είναι πολύ απλό υπό τις συνθήκες που κυριαρχούν. Θεωρώ ότι ούτε το κράτος έχει τη θέληση ούτε η ποδοσφαιρική αρχή έχει τα κότσια να καθαρίσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και εγώ προσωπικά εκ χαρακτήρος δεν είµαι κατάλληλος για να πηδήξω µέσα στον βούρκο και να γίνω µέρος του συστήµατος.

Γιατί δεν µπαίνετε στη λογική να λειτουργήσετε ως ένας… Μαρινάκης;

∆εν πλησιάζω εγώ την οικονοµική ευρωστία του κ. Μαρινάκη και όπως είπα και προηγουµένως, έµεινα βασικά για να µη βυθιστεί το πλοίο χωρίς να είµαι όχι ο καπετάνιος του, αλλά ούτε καν ο λοστρόµος. Ελπίζω ο κόσµος να εκτιµήσει αυτό το γεγονός. ∆εν είχα ποτέ ούτε έχω καµία άλλη φιλοδοξία και το ποδόσφαιρο και η βρωµιά που αναδίδει δεν µε ελκύει καθόλου.

Αν μείνει ή θα φύγει ο Πέτρος Παππάς από την ΑΕΚ; Και αν έχει αποφασίσει να φύγει, τι θα συµβεί στην οµάδα; Ο χρηµατοδότης της ΠΑΕ δηλώνει:

«Με πολύ ακριβό τρόπο έµαθα ότι το ποδόσφαιρο πολύ απέχει από το να είναι ο φυσικός µου χώρος. Ηµουν µάλλον ροµαντικός, για να µην πω γραφικός, που πίστευα ότι θα αλλάξει. Εχουµε να κάνουµε µε βία, ψευτιά, νοθεία και εγκληµατική αδιαφορία. Προσέξτε, οι λέξεις που χρησιµοποιώ είναι στοχευµένες. Εσείς στη θέση µου θα µένατε; Για να χάνω συνεχώς χρήµατα,τροφοδοτώντας µια τόσο άρρωστη κατάσταση, σε µια εποχή που όλα πάνε χάλια και υπάρχει µεγάλη ανάγκη ρευστότητας; Για να µε βρίζουν νυχθηµερόν;».

Τι συνέβη τότε που σας έκαναν οι οπαδοί της ΑΕΚ στο γραφείο σας «επίσκεψη»;

Είδα ένα οργισµένο πλήθος έξω από το γραφείο µου και επειδή θέλησα να προλάβω πιθανά εκτεταµένα επεισόδια, βγήκα έξω και τους µίλησα, και κάλεσα αντιπροσωπεία τους να µπει µέσα να συζητήσουµε. Επρεπε να έχω φύγει την επόµενη ηµέρα όπως είχα πει και τότε. Το χειρότερο κακό όµως που έκαναν οι άνθρωποι αυτοί ήταν ότι είχαµε ακριβώς τότε τρεις επενδυτές, οι οποίοι είχαν σκοπό να επενδύσουν 9 εκατ. ευρώ στην ΑΕΚ αν εµείς βάζαµε άλλα 9 εκατ. ευρώ, και µόλις είδαν τι έγινε… λάκισαν αυτοστιγµεί και δεν θέλησαν να το ξανασυζητήσουµε ποτέ. Σύντοµα έπειτα από αυτό έφυγαν και οι Χατζηιωάννου, Γκούµας.

Αληθεύει ότι το προηγούµενο καλοκαίρι θέλατε να φύγετε, αλλά µείνατε για να προστατεύσετε τον Μπάγεβιτς;

Πολλές φορές ήθελα να φύγω καιτο έχω δηλώσει επανειληµµένως και ίσως έπρεπε να το είχα κάνει πράξη, αλλά ήµουν ανάµεσασε αυτούς που τον έφεραν στην οµάδα και, όπως έχει δείξει η πορεία µου, δεν εµπλέκω ανθρώπους και µετά φεύγω. Αυτός λοιπόν ήταν ένας λόγος. Ο βασικότερος όµως λόγος ήταν ότι είχαµια συµφωνία µε τη διοίκηση,την οποία και έπρεπε να τηρήσω – και θεωρώ ότι την τήρησα στο ακέραιο.

Τι συνέβη µε τον Μπάγιεβιτς;

Θεωρώ ότι έφυγε σωστά, εφόσον δεν ήρθαν τα αποτελέσµατα που όλοι περιµέναµε και εφόσον το κλίµα ήταν τόσο αρνητικό. Η οµάδα χρειαζόταν αλλαγή. Ηταν γενναία η απόφαση του. Ισως έπρεπε να φύγει νωρίτερα, µετά τα αισχρά γεγονότα της Καλλιθέας.

Ποια είναι ηάποψή σας για τον Μανόλο Χιµένεθ;

Τον γνώρισα µια φορά και µου φαίνεται εξαιρετικός άνθρωπος και από όσο µπορώ να κρίνω, πολύ καλός προπονητής. Θεωρώ ότι είµαστε τυχεροί που τον έχουµε.

Η απουσία του Πέτρου Παππά από το ΟΑΚΑ κάνει ασφαλώς… κρότο. «Γιατί δεν εµφανίζεστε στο γήπεδο;» η ερώτησή µας.

«Μετά τα επεισόδια της Καλλιθέας, όπου άνανδροι άνθρωποι επιτέθηκαν στον προπονητή µας, σιχάθηκα αυτή την κατάσταση. Η αποχή µου είναι µια σιωπηλή διαµαρτυρία στη βία, την ψευτιά, τη νοθεία και την αδιαφορία που χαρακτηρίζουν το ποδόσφαιρό µας».

Κάποιοι λένε ότι δεν είστε ΑΕΚΤΖΉς, αλλά Απολλωνιστής…

Ηµουν και θα είµαι πάντα ΑΕΚΤΖΉς. Για δύο χρόνια βοήθησα οικονοµικά τον φίλο µου, που ενισχύει µε τη σειρά του οικονοµικά τον Απόλλωνα, ως ένδειξη ευχαριστίας για πράγµατα που έχει κάνει για µένα στο παρελθόν στον επιχειρηµατικό τοµέα. Πλέον δεν συµµετέχω οικονοµικά στην ενίσχυση του Απόλλωνα.

Υπάρχει περίπτωση να γυρίσει η ΑΕΚ στη Ριζούπολη;

Το βρίσκω δύσκολο γιατί οι οικονοµικές απαιτήσεις του Απόλλωνα είναι αρκετά µεγάλες και το καθιστούν ασύµφορο.

#TAGS MM