Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Καταλονία: Η ανεξαρτησία φέρνει αθλητικό… μπάχαλο! Τι θα γίνει με Μπαρτσελόνα

Καταλονία: Η ανεξαρτησία φέρνει αθλητικό… μπάχαλο! Τι θα γίνει με Μπαρτσελόνα
ΦΩΤΟ Reuters

Οι εξελίξεις στην Καταλονία είναι ραγδαίες, έπειτα από την απόφαση του κοινοβουλίου της να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της από την υπόλοιπη Ισπανία. Την ώρα που ο Μαριάνο Ραχόι κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να αναλάβει την διακυβέρνηση της Καταλονίας, πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν, σε περίπτωση που τελικά ισχύσει η ανεξαρτησία της. Μέσα σε αυτά και το τι θα γίνει με τον αθλητισμό της περιφέρειας.

Το κοινοβούλιο στην Καταλονία ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία, κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στην Ισπανία!

Ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στους Ισπανούς και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να θέσει σε ισχύ την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας.

Μέσα σε όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν -αν τελικά η Καταλονία καταφέρει να ανεξαρτητοποιηθεί από την Ισπανία- είναι το τι θα γίνει με τον αθλητισμό της και κυρίως με τον “γίγαντα” που ακούει στο όνομα “Μπαρτσελόνα”.

Δεν θα έχουμε clasico

Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ισπανίας έχει προειδοποιήσει την Μπαρτσελόνα πως δεν θα μπορεί να αγωνίζεται στην Primera Division, αν και από την πλευρά των “μπλαουγκράνα” εκφράζεται η άποψη πως δεν θα υπάρξει θέμα αποχώρησης της ομάδας.

Σε περίπτωση όμως που δημιουργηθούν αθλητικές Ομοσπονδίες της Καταλονίας, τότε οι ομάδες τους δεν θα έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν στις Ισπανικές διοργανώσεις και θα αποφασίσουν το νέο τους “σπίτι”. Έτσι, η Μπαρτσελόνα δεν θα αγωνίζεται στην Primera Division και ο πλανήτης δεν θα παρακολουθήσει άλλο clasico.

Να θυμίσουμε πως από την ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γαλλίας έχει ήδη… ανοίξει η πόρτα στην Μπαρτσελόνα για να αγωνιστεί στο Σαμπιονά.

Πάντως, για να συνεχίσει η Μπαρτσελόνα να αγωνίζεται στην Primera Division θα πρέπει να “απαρνηθεί” την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Καταλονίας.

Επίσης, εφόσον αναγνωριστεί η Καταλονία σαν κράτος, η ποδοσφαιρική του Ομοσπονδία θα πρέπει να πάρει την έγκριση της UEFA και στη συνέχεια της FIFA για να μπορεί η χώρα να παίξει στις διεθνείς διοργανώσεις (Euro, Mundial). Σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται το βέτο από πλευράς Ισπανίας, σε κάθε προσπάθεια των Καταλανών.

Εκτός Champions League και Euroleague

“Για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάζει τίποτε. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να προκρίνει την δύναμη του διαλόγου κι όχι τον διάλογο της δύναμης” ήταν το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μέσω Twitter.

Οι ομάδες της Καταλονίας δεν θα προέρχονται από την Ισπανία, οι παίκτες της δεν θα θεωρούνται κοινοτικοί, ενώ μέχρι η καταλανική Ομοσπονδία να γίνει δεκτή από UEFA και FIBA Europe -θα… πάρει αρκετά χρόνια- οι ομάδες της αναμένεται να μείνουν εκτός Champions League και Euroleague.

Φυσικά, πέρα από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ που θα είναι διαδεδομένα, θα πρέπει να συσταθούν ομοσπονδίες και στα υπόλοιπα αθλήματα, να δημιουργηθεί και Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία βέβαια θα πρέπει να αναγνωριστεί από την ΔΟΕ κι έτσι οι αθλητές να μπορούν να συμμετάσχουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες!

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις