Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πολιτικά τα κίνητρα του μακελειού στην Αίγυπτο; – 74 οι νεκροί, 1.000 οι τραυματίες (ΦΩΤΟ)

Πολιτικά τα κίνητρα του μακελειού στην Αίγυπτο; – 74 οι νεκροί, 1.000 οι τραυματίες (ΦΩΤΟ)

Τα αίτια των πολύνεκρων επεισοδίων στην Αίγυπτο δεν είναι αθλητικά. Τους οπαδούς του Μουμπάρακ κατηγορούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Όλοι τους έχασαν τη ζωή τους γιατί ποδοπατήθηκαν μέσα στον πανικό. Από τη στιγμή που ξέσπασαν τα επεισόδια, στο γήπεδο προκλήθηκε χάος. Χιλιάδες άνθρωποι συνωστίστηκαν ασφυκτικά. Και άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή. Οι οικογένειες των θυμάτων θα αποζημιωθούν, ανακοίνωσε ήδη η κυβέρνηση… Και ο στρατός ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος. Αλλά ο πόνος, η οργή και η οδύνη όσων έχασαν δικούς τους ανθρώπους δε σβήνει έτσι. Ούτε με την πρωθυπουργική υπόσχεση ότι οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν.

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι είναι τραυματίες, οι περισσότεροι σε κρίσιμη κατάσταση. Οι ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων φυγαδεύτηκαν με ελικόπτερα στο Κάιρο!

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα επεισόδια ήταν προσχεδιασμένα από οπαδούς του καθεστώτος Μουμπάρακ.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων, των νικητών των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

«Τα γεγονότα στο Πορτ-Σάιντ ήταν προσχεδιασμένα και αποτελούν μήνυμα των υποστηρικτών του προηγούμενου καθεστώτος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εσάμ αλ-Εριάν, μέλος του πολιτικού σκέλους της αδελφότητας.

Ερωτήματα που «καίνε»
Απάντηση στο «γιατί έγινε ό,τι έγινε» ίσως να μην πάρει ποτέ κανείς. Τα ερωτήματα που προκαλούνται, όμως είναι πολλά, πάρα πολλά. Και όσο βγαίνουν στο φως νέες πληροφορίες, τόσο περισσότερα «γιατί» θα δημιουργούνται.

Οι μαρτυρίες κάποιων που βρέθηκαν στην κόλαση του Πορτ Σάιντ πως η αστυνομία που βρισκόταν στο γήπεδο δεν έκανε το παραμικρό για να παρέμβει επιβεβαιώνονται από τις υπηρεσίες ασφαλείας!

Μέσα στο γήπεδο υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί. Αλλά δεν επενέβησαν ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουν λάβει, μετά τα αιματηρά επεισόδια του περασμένου Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου στο Κάιρο.

Ακόμη ένα γεγονός είναι επίσης περίεργο, αν όχι ύποπτο: την ίδια ώρα, στο στάδιο του Καΐρου ξέσπασε φωτιά. Κι εκεί ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί ποδοσφαιρικός αγώνας. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, αλλά το ματς δεν έγινε ποτέ…

Το χρονικό του μακελειού
Οι εικόνες χάους που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου είναι τουλάχιστον σοκαριστικές. Οπαδοί των ομάδων έτρεχαν πανικόβλητοι προς όλες τις κατευθύνσεις και παίκτες τραυματισμένοι προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Όλα ξεκίνησαν αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα της τοπικής Αλ-Μάσρι με την Αλ-Αχλι του Καΐρου. Αυτόπτες μάρτυρες και φωτογράφος του Γαλλικού πρακτορείου είπαν ότι τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οπαδοί της Αλ-Μάσρι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκαν με πέτρες και μπουκάλια εναντίον των οπαδών της αντίπαλης ομάδας.

Στο Πορτ-Σάιντ, τα καταστήματα έκλεισαν και αρκετοί πολίτες μετέφεραν με τα αυτοκίνητά του τραυματίες στα νοσοκομεία, ενώ πυροβολισμοί ακούγονταν στο δρόμο που ενώνει το Πορτ-Σάιντ με το Κάιρο.

Λίγες ώρες μετά τα αιματηρά γεγονότα του Πορτ Σάιντ, η αστυνομία της Αιγύπτου προχώρησε σε 47 συλλήψεις, ενώ δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν ήδη στην περιοχή, για να αποφευχθούν νέα επεισόδια.



Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου, αρχιστράτηγος Μοχάμεντ Χουσείν Ταντάουι, ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα γεγονότα, χωρίς ωστόσο, να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Ο πρωθυπουργός Καμάλ αλ -Γκανζούρι συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, ενώ συνεδριάζει και το Κοινοβούλιο.

Για «μαύρη μέρα» μίλησε ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ. Δεν είναι η μόνη. Δυστυχώς, δύσκολα θα είναι και η τελευταία.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μακελειό σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Αίγυπτο με δεκάδες νεκρούς(VIDEO)

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε