Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

“Πράσινο φως” για το γήπεδο του ΠΑΟ, αλλά με αλλαγές

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η νέα πρόταση του ΥΠΕΚΑ για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό προβλέπει μικρότερο εμπορικό κέντρο και δεν περιλαμβάνει κλειστό γηπεδο μπάσκετ. Ποιες είναι οι ενστάσεις.

H πρώτη αντίδραση του Παναθηναϊκού

Ερασιτέχνης: “Λεωφόρο μόλις είναι έτοιμος ο Βοτανικός”

Με πολλές και σημαντικές αλλαγές θα προχωρήσει η κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, όπως προκύπτει από τη νέα πρόταση που θα γίνει πράξη με νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και “έπεσε στο τραπέζι” από την Τίνα Μπιρμπίλη στην σημερινή συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 

Συγκεκριμένα εγκρίνεται η κατασκευή εμπορικού κέντρου με συντελεστή δόμησης από 1,6 σε 1,2 (από 70.000 τ.μ. θα πέσει στα 52.800), ενώ απαγορεύει την ανέγερση κλειστού μπάσκετ, αλλά επιτρέπει να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις μόνο για τον Ερασιτέχνη.

Βασικό θέμα που προέκυψε από τη συνάντηση είναι η χωροθέτηση των πάρκινγκ. Ο Παναθηναϊκός ήθελε οι χώροι στάθμευσης να είναι ανεξάρτητοι, αλλά στη νέα πρόταση εντάσσονται στο εμπορικό κέντρο. Αυτό σύμφωνα με την πλευρά του Παναθηναϊκού εμπεριέχει τον κίνδυνο να σταματήσει τα έργα σε περίπτωση προσφυγής κατά της εταιρείας του Άρη Βωβού, που έχει αναλάβει την ανέγερση του εμπορικού κέντρου.

Επίσης, ένα άλλο σημαντικό ζήτημα έχει να κάνει με την προτεραιότητα στην έκδοση της άδειας οικοδόμησης των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη. Το υπουργείο προτείνει αμέσως μόλις βγεί η άδεια να γκρεμιστεί το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αλλά ο Ερασιτέχνης ζητά να γίνει αυτό όταν κατασκευαστούν οι νέες εγκαταστάσεις. 

Τέλος, στόχος της νέας πρότασης του υπουργείου είναι να υπάρξει πρόβλεψη για περισσότερο πράσινο στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ:

Μετά την κοινοποίηση της με αριθμό 3059/2009 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης στις περιοχές της Λεωφ. Αλεξάνδρας και του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων, το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον ν. 3481/2006 αναθεωρείται ως προς το σχεδιασμό του και την διαδικασία υλοποίησής του, ως εξής:

    · Καταργείται πλήρως το δημοτικό και πολυλειτουργικό κτίριο του Δήμου Αθηναίων.

    · Καταργείται πλήρως το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού.

    · Μειώνονται οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί στην δόμηση που θα καταλάμβανε το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού, το οποίο πλέον καταργείται.

    · Ενσωματώνονται πλήρως στο κτίριο του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και στο όμορο εμπορικό κτίριο, οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου του Παναθηναϊκού, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί εκτός του κελύφους του γηπέδου.

    · Αυξάνονται σε ποσοστό 50% περίπου οι αθλητικές χρήσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού με ταυτόχρονο περιορισμό κατά το ήμισυ της κάλυψης της εγκατάστασης (οι χρήσεις αυτές θα ανέρχονται συνολικά σε 7.500 τμ περίπου).

    · Μειώνεται δραστικά ο συντελεστής δόμησης 1,6 του εμπορικού κτιρίου, με τον προσδιορισμό νέου ανώτατου συντελεστή δόμησης, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2.

    Με τον παραπάνω ανασχεδιασμό του προγράμματος της ανάπλασης επιτυγχάνονται τα εξής:

    · Μειώνεται η συνολική δόμηση του προγράμματος στην περιοχή του Βοτανικού κατά 66.000 τ.μ. περίπου, δηλαδή μειώνεται η προβλεφθείσα με τον ν. 3481/2006 δόμηση κατά ποσοστό 60% περίπου.

    · Η νέα επιτρεπόμενη δόμηση στην περιοχή του Βοτανικού θα είναι σαφώς μικρότερη από την αρχική δόμηση που είχε υλοποιηθεί πριν από την κατεδάφιση των εργοστασίων της ΕΤΜΑ.

    · Αυξάνονται οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου κατά 30.000 τ.μ. περίπου, πέραν αυτών που είχαν προβλεφθεί με τον ν. 3481/2006.

    Για την εφαρμογή του αναθεωρημένου προγράμματος καθορίζονται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

    · Ο Δήμος Αθηναίων παραμένει λόγω αρμοδιότητας ο κύριος φορέας που επισπεύδει το πρόγραμμα ανάπλασης.

    · Η τελική έγκριση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης θα γίνει με προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα εκδοθεί μετά την ψήφιση στην Βουλή νέας νομοθετικής ρύθμισης και κατ’ εξουσιοδότηση αυτής.

    · Με το προεδρικό διάταγμα θα εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα εγκρίνονται οι απαιτούμενες μελέτες και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο, που μπορεί να οδηγήσει στην πραγματοποίηση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης με εξοικονόμηση χρόνου και ασφάλεια δικαίου.

    · Απόλυτη χρονική προτεραιότητα θα δοθεί στην έκδοση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη ΠΑΟ στον Βοτανικό και στην ταυτόχρονη κατεδάφιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στην Λεωφ. Αλεξάνδρας. 

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ τονίζεται ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Δήμου Αθηναίων και από ιδιωτικούς πόρους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε