Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Πρέλεβιτς: Ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στον ΠΑΟΚ ο Σαββίδης

Πρέλεβιτς: Ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στον ΠΑΟΚ ο Σαββίδης

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς σχολίασε το ενδεχόμενο να μπει ο πιο μεγάλος αντίπαλός του στο παρκέ στο “Hall of fame”, ενώ αναφέρθηκε στους Σαββίδη, Κοντομηνά, Ζαγοράκη και τον ΠΑΟΚ που δεν είναι έτοιμος ούτε για το Eurocup.

Για όλους και για όλα μίλησε ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Goal”. Αναλυτικά:

-Ποια είναι η άποψή σας για τον Ιβάν Σαββίδη;”Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στον ΠΑΟΚ τα τελευταία 25 χρόνια στα οποία τουλάχιστον εγώ βρίσκομαι στην Ελλάδα. Δεν το λέω μόνο επειδή τυγχάνει να έχει την οικονομική δυνατότητα. Επιχειρηματίες, άλλωστε, πέρασαν πολλοί. Σε αυτόν τον άνθρωπο βλέπω διάθεση να λειτουργήσει με κανόνες. Να βάλει τις βάσεις, έχει πρόγραμμα και πλάνο. Είναι επιχειρηματίας, δεν ήρθε να χάσει λεφτά, έχει ένα σκοπό να εξυπηρετήσει. Αυτά ήταν πράγματα που αντιλήφθηκα από τις δυο φορές που συναντήθηκα μαζί του, ενώ πολύ περισσότερες έχω συζητήσει με τους συνεργάτες του. Η νοοτροπία του προφανώς και επειδή έχει δραστηριοποιηθεί σε μια άλλη χώρα επιχειρηματικά με διαφορετικές συνθήκες είναι πολύ διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει. Δείχνει διάθεση να κάνει πράγματα με τον δικό του τρόπο. Αυτό μου αρέσει και του εύχομαι κάθε επιτυχία στο εγχείρημά του”.

-Θέλετε να μας δώσετε ένα παράδειγμα;”Επειδή ήμουν επί Θοδωρή Ζαγοράκη στο ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αλλά και επειδή γενικότερα γνωρίζω πώς έχει η κατάσταση ειδικά στο ποδόσφαιρο όπου πάντα οι προσδοκίες και η πίεση είναι μεγάλες, δεν υπάρχει υπομονή. Οταν υπάρχει έλλειψη υπομονής, έμμεσα από το περιβάλλον πιέζεσαι για να φτάσεις γρήγορα στο αγωνιστικό αποτέλεσμα. Οταν πας γρήγορα να φτάσεις στο αγωνιστικό αποτέλεσμα, πολλές φορές αναγκάζεσαι να ρισκάρεις οικονομικά. Οταν ρισκάρεις οικονομικά, θέτεις σε κίνδυνο την εταιρεία. Ολα είναι αλυσίδα. Ο Σαββίδης, βλέπω, είμαι σίγουρος πως δεν θα λειτουργήσει έτσι”.

-Σε μια εκδήλωση που έγινε στις γιορτές ο Ιβάν Σαββίδης είπε δημόσια πως θα στηρίξει την ΚΑΕ. Πιστεύετε ότι το είπε για να το πει ή από ευγένεια;”Δεν είναι άνθρωπος που λέει λόγια στον αέρα κι αυτό νομίζω πως το έχουν ήδη καταλάβει όσοι συναναστρέφονται μαζί του αλλά κι από τις πράξεις του. Για την ώρα, αυτό που αποκλειστικά τον απασχολεί είναι το ποδόσφαιρο”.

-Η σχέση σας με τον Θοδωρή Ζαγοράκη ποια είναι;”Πολύ καλή, είναι φίλος μου, μιλάμε ακόμη και σήμερα. Θα σας πω και κάτι που πολύς κόσμος δεν ξέρει: έχει βοηθήσει πολλές φορές και με πολλούς τρόπους το μπάσκετ, την ΚΑΕ. Ποτέ, ότι κι αν του ζητήσαμε, δεν έχει πει “όχι”, είτε αυτό ήταν κάτι πολύ μεγάλο είτε κάτι λιγότερο σημαντικό. Για μένα πέτυχε πάρα πολλά, πέτυχε απίστευτη συσπείρωση του κόσμου”.

-Αποχώρησε όμως κατηγορούμενος, μερίδα του κόσμου τον αποδοκίμασε…”Μα, αυτή είναι η μοίρα όλων μας. Και η δική μου. Δεν τρέφω αυταπάτες. Είχα πει από τη στιγμή που ανέλαβα αυτά τα καθήκοντα πως μια μέρα θα μας βρίζουν. Το έζησα κι ως παίκτης, μια κακή εμφάνιση δημιουργεί γκρίνια, με δυο εύστοχα καλάθια γίνεσαι Θεός. Ξέρεις, η αλλαγή νοοτροπίας, αν θέλεις να την πετύχεις, είναι μια χρονοβόρος διαδικασία. Για να το κλείσω, χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, δεν του άξιζε του Ζαγοράκη όλο αυτό που συνέβη”.

-Η συμφωνία της ΚΑΕ ΠΑΟΚ με την ΠΑΕ για την παραχώρηση του σήματος ήταν συμφέρουσα;”Η συμφωνία με την ΠΑΕ και τον κ. Σαββίδη ήταν άκρως συμφέρουσα οικονομικά. Ο,τι μας έχει πει ο κ. Σαββίδης και οι συνεργάτες του έχει τηρηθεί στο ακέραιο. Για να μπορέσεις να εκμεταλλευτείς σωστά εμπορικά το σήμα σου πρέπει να είσαι πάρα πολύ οργανωμένος. Πρέπει να δημιουργήσεις κατ’ αρχάς βάσει νόμου νέα εταιρεία, να οργανώσεις ένα τμήμα που είναι μια ξεχωριστή επιχείρηση. Δεν έχει έτσι κι αλλιώς η ΚΑΕ τη δυνατότητα ή την υποδομή να κάνει κάτι τέτοιο”.

-Αλλαγές, προσθήκες στο ρόστερ, θα κάνει ο ΠΑΟΚ;”Μόνο αν είναι εντελώς απαραίτητο. Η φιλοσοφία μας είναι συγκεκριμένη. Δεν φτιάξαμε μια ομάδα σκορπώντας χρήματα με την ελπίδα πως τα αποτελέσματα θα φέρουν έσοδα. Αυτό για μένα αποτελεί επιχειρηματική αυτοκτονία, δεν μπορεί να ρισκάρεις, να παίζεις κορόνα γράμματα το μέλλον σου. Το 2004 η ομάδα ξεκίνησε με νέο ΑΦΜ, απαλλαγμένη από χρέη. Δείτε πού φτάσαμε. Λέτε για αλλαγές. Κάθε αλλαγή κοστίζει.Πρέπει να αποζημιώσεις έναν παίκτη, να διαθέσεις ένα νέο ποσό για τον καινούριο, να υπολογίσεις από τα αεροπορικά εισιτήρια μέχρι το σπίτι, το αυτοκίνητο, την προμήθεια του μάνατζερ. Αγωνιστικά φυσικά και ξέρουμε τι χρειάζεται η ομάδα για να γίνει ακόμη πιο δυνατή, το θέμα είναι όμως η εταιρεία να υπάρχει και αύριο. Αλλαγές και προσθήκες στο ρόστερ θα γίνουν μόνο αν συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος. Το ευχάριστο για μένα είναι πως διοίκηση, προπονητές, παίκτες, υπάλληλοι στα γραφεία βρισκόμαστε στην ίδια συχνότητα, όλοι αντιλαμβάνονται ποιος είναι ο σωστός δρόμος”.

-Ποιο είναι το αγωνιστικό μπάτζετ της ΚΑΕ φέτος;”Κάτι λιγότερο από 300.000 ευρώ καθαρά, χωρίς ΙΚΑ και Εφορίες”.

-O στόχος του ΠΑΟΚ πρέπει να είναι η Ευρωλίγκα;”Για να παίξεις στην Ευρωλίγκα πρέπει να είσαι έτοιμος. Να έχεις τις σωστές βάσεις. Ξέρετε πόσο κοστίζουν τα ταξίδια μιας ομάδας στην Ευρωλίγκα; Ξέρετε πως για να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου και να είσαι αξιοπρεπής αγωνιστικά οφείλεις να έχεις δυο ομάδες έτοιμες σε τα ματς πρωταθλήματος και Ευρώπης;Θέλετε τη γνώμη μου; Ούτε για το Eurocup δεν είμαστε έτοιμοι. Ξέρω, πονάει αυτό που λέω. Τι να κάνω όμως όταν πέρυσι από την παρουσία μας στα προκριματικά στην Ευρωλίγκα και μετά στους ομίλους του Eurocup μπήκαμε 120.000 ευρώ μέσα. Τι να κάνω όταν στο ματς με την εμπορική Χίμκι η οποία πήρε το Eurocup και σήμερα παίζει στο Τop-16 της Ευρωλίγκα κόψαμε μόλις 450 εισιτήρια;”.

-Κι αν φέτος ο δρόμος βγάλει Eurocup;”Δεν αποφασίζω μόνος μου. Θα αποφασίσει ο ΠΑΟΚ ποιο είναι το συμφέρον της ομάδας. Εγώ δεν λαχταράω να βλέπω την ομάδα στην Ευρώπη; Δεν έχω όνειρα; Το θέμα είναι και να μπορώ. Ας έχουμε υπόψη μας κι αυτό: πίσω μας υπάρχουν 100 πιστωτές, τους οποίους εμείς με πράξεις πείσαμε ότι θα πάρουν τα χρήματά τους, μας εμπιστεύθηκαν βλέποντας πώς κινούμαστε ως διοίκηση”.

-Εχετε ευχηθεί πολλές φορές για την ΚΑΕ ΠΑΟΚ να βρει έναν ιδιοκτήτη. Πιστεύετε πως βρίσκεται κοντά αυτή η στιγμή;”Να διευκρινίσουμε κάτι, ως διοίκηση Πρωτοδικείου δεν έχουμε το δικαίωμα να πάμε σε διαπραγματεύσεις για την ανεύρεση ιδιοκτήτη. Αυτές οι διαδικασίες κινούνται μέσω του Ερασιτέχνη. Από εκεί και πέρα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε δίπλα μας σοβαρούς επιχειρηματίες. Ανθρώπους τους οποίους θα πείσουμε πως μια επένδυσή τους μπορεί να έχει ανταποδοτικά οφέλη”.

-Εχετε να μας ανακοινώσετε κάτι καινούργιο σε ό,τι αφορά τη συνεργασία σας με τον κ. Κοντομηνά;”Ο κ. Κοντομηνάς ενίσχυσε την ΚΑΕ με χορηγία μέσω εταιρειών του, είναι δίπλα μας, σύμμαχός μας και αυτό αποτελεί μεγάλη μας τιμή. Είπε και δημόσια, τον ακούσατε στην τελευταία εκδήλωσή μας, πως θέλει να βοηθήσει ακόμη περισσότερο. Κι εμείς θέλουμε να είναι ευχαριστημένος από τη συνεργασία μας, υποχρέωσή μας είναι να του αποδείξουμε πως μπορεί να έχει οφέλη κι ο ίδιος, πως δεν πετάει τα χρήματά του. Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του για το μέλλον. Στο μπάσκετ, κι αυτό ίσως το ξέρουν επιχειρηματίες, μπορείς να φτάσεις στην αγωνιστική επιτυχία δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι ένα αβαντάζ για το μπάσκετ. Ευχή όλων είναι να μείνει δίπλα μας για πολλά χρόνια, Είναι τεράστια προσωπικότητα. Πάντα μετά από συζητήσεις μαζί του κάτι μαθαίνω. Το κυριότερο είναι πως ενδιαφέρεται και ρωτάει διαρκώς πράγματα που αφορούν την ομάδα”.

-Είναι προσωπικά για εσάς επιτυχία πως επί των ημερών σας στην προεδρία ο Κοντομηνάς αποφάσισε να κάνει αυτό το “μπάσιμο”;”Το θέμα είναι να βγει κερδισμένος ο ΠΑΟΚ. Τι πάει να πει “προσωπική επιτυχία”; Δεν με ενδιαφέρουν αυτά. Ως παίκτης έχω ζήσει επιτυχίες που μου φτάνουν για 10 ζωές. Εδώ εγώ δεν είμαι μόνος μου. Αλλωστε, η προσέγγιση έγινε από έναν φίλο του ΠΑΟΚ και συνεργάτη του κ. Κοντομηνά, που πλέον είναι και προσωπικός μου φίλος, τον Μανώλη Μαλέλη, τον οποίο επίσης ευχαριστούμε”.

-Τι έχει πετύχει η ΚΑΕ τον τελευταίο έναν ενάμιση χρόνο;”Το ότι η εταιρεία λειτουργεί είναι επιτυχία. Το ότι η περσινή χρήση ήταν κερδοφόρος, το ότι και η φετινή χρήση θα είναι κερδοφόρος είναι κάτι που ικανοποιεί. Ξέρουμε όμως πως για να ανταποκριθούμε σε όλα μας τα χρέη θέλουμε χρήματα που είναι 4-5 φορές πάνω από τα έσοδά μας. Βαδίζουμε όμως σε έναν σωστό δρόμο, είμαστε στο άρθρο 99, πληρώνουμε υποχρεώσεις, προσπαθούμε και είμαστε συνεπείς”.

-Σε πονάει το ότι ο κόσμος δεν έρχεται στο γήπεδο;”Πονάει το ταμείο μας, αυτό είναι που με στεναχωρεί. Στο ματς με την Πάτρα τα έξοδα ήταν κατά 800 ευρώ περισσότερα από αυτά που εισπράξαμε. Αυτά τα λεφτά βγαίνουν από τους μισθούς ανθρώπων που δουλεύουν εδώ. Σκέψου τώρα να είχαμε χρεώσει την ομάδα με παραπάνω χρήματα χτίζοντας ένα ρόστερ με την προοπτική πως θα στηρίξει ο κόσμος. Τι θα είχε γίνει; Θα είχε κλείσει η ΚΑΕ. Για το ότι δεν έρχεται ο κόσμος δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Κατά καιρούς βλέπω στο εξωτερικό ομάδες που όχι απλώς είχαν πρόβλημα αλλά έπεσαν κατηγορία, όπως η πρώην ομάδα μου, η Κίντερ Μπολόνια. Ο κόσμος ήταν όμως δίπλα με 5-6.000 διαρκείας. Αγαπάω την ομάδα μου σημαίνει μένω δίπλα της πάντα, δεν επιλέγω πότε θα τη στηρίξω”.

-Πολύς κόσμος παραπονέθηκε για το γεγονός ότι στο τελευταίο ματς με την Πάτρα το γήπεδο ήταν παγωμένο…”Πάντως ο καυστήρας λειτουργούσε, απλά δεν πρόλαβε να το ζεστάνει. Λόγω του υψηλού κόστους περιορίζουμε τις ώρες που λειτουργεί. Πρόβλημα δεν λέω πως δεν υπάρχει. Ολα τα κλειστά γυμναστήρια που καίνε πετρέλαιο σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Πάντως, αν είχε 8.000 κόσμο το γήπεδο, δεν θα χρειαζόταν ούτε καν να γυρίσουμε τον διακόπτη”.

– Ο Νίκος Γκάλης, ένας παίκτης με τον οποίον ήσασταν αντίπαλοι επί σειρά ετών στα εκπληκτικά Αρης – ΠΑΟΚ του παρελθόντος, είναι υποψήφιος για το Hall of Fame των ΗΠΑ. Τι έχεις να πεις;”Οτι το αξίζει και με το παραπάνω. Στο γήπεδο, ναι, ήμασταν αντίπαλοι, όπως αντίπαλος μπορεί να βρεθείς και με τον αδελφό σου. Σέβομαι τον Γκάλη και με χαρά πριν από λίγα χρόνια έπαιξα σε ένα φιλικό παιχνίδι που έγινε προς τιμήν του στη Ρόδο”.

-Γιατί κατά τη γνώμη σου σήμερα δεν ασχολείται με το μπάσκετ;”Δεν μπορώ να ξέρω, είναι προσωπική του υπόθεση”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε