Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Σάντος: “Ίσως προσπάθησα να αλλάξω τη φιλοσοφία γρήγορα”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο Πορτογάλος ομοσπονδιακός τεχνικός τόνισε ότι η “συνταγή” που θα αποδόσει θα είναι οι νέοι ποδοσφαιριστές να ενσωματωθούν στο υπάρχων σύνολο. “Υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα”, επεσήμανε. Δείτε το βίντεο.

Ο Φερνάντο Σάντος μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA , εκδηλώνοντας την αισιοδοξία του για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι ίσως να κινήθηκε “βεβιασμένα” σε ο,τι αφορά την αλλαφή φιλοσοφίας της ομάδας. “Τιμή μου που διαδέχθηκα τον Ότο Ρεχάγκελ”, δήλωσε για τον προκάτοχο του.

Απόσπασμα από το αφιερωματικό βίντεο της UEFA, που συνοδεύει τη συνέντευξη του Φ. Σάντος:

Αναλυτικά η συνέντευξη του Φερνάντο Σάντος:

Πώς είναι μετά από τόσα χρόνια ως προπονητής σε συλλογικό επίπεδο να είστε υπεύθυνος σε μία εθνική ομάδα;

«Πολύ δύσκολο. Είναι μια τελείως διαφορετική δουλειά. Είχα συνηθίσει να έχω στη διάθεσή μου καθημερινά τους παίκτες, να έχω τη δυνατότητα να τους βελτιώνω και να διορθώνω κάποια πράγματα. Σε μια εθνική ομάδα έχεις μόλις δύο ημέρες για να προπονήσεις τους παίκτες και να τους μεταδώσεις νέα ιδέες. Όταν αρχίζεις να αισθάνεσαι πως κάνεις κάτι, οι παίκτες φεύγουν ξανά και πρέπει να περιμένεις ένα μήνα μέχρι να επιστρέψουν».

Έχετε εργαστεί σε πολλές ελληνικές ομάδες. Πώς σας βοηθά αυτό στην τωρινή σας δουλειά;

«Στα 6-7 χρόνια που έχω εργαστεί σε ελληνικές ομάδες, οι περισσότεροι από τους παίκτες που κατέκτησαν το Euro 2004, το 80% από αυτούς, έπαιξαν στις ομάδες μου. Άρα έχω βαθιά γνώση της πλειονότητας των Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή μου να γίνω ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδας, όπως επίσης και η γνώση που έχουν οι Έλληνες παίκτες για την προσωπικότητά μου, τη φιλοσοφία μου, το χαρακτήρα και τον τρόπο που σκέφτομαι για το ποδόσφαιρο».

Πώς είναι να διαδέχεστε έναν τόσο πετυχημένο προπονητή, όπως ο Ότο Ρεχάγκελ;

«Είναι τιμή για μένα, γιατί ο κύριος Ρεχάγκελ έκανε σπουδαία δουλειά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είχε περάσει πολύς καιρός από τότε που η Ελλάδα συμμετείχε συχνά σε τελικά μεγάλων διοργανώσεων, πέρα από τη μεγάλη επιτυχία του Euro 2004 στην Πορτογαλία. Είναι θέμα κινήτρου, περηφάνιας και ευθύνης για μένα».

Μπορεί η Ελλάδα να επαναλάβει την επιτυχία του 2004;

«Είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο. Υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα, με νεαρούς ποδοσφαιριστές που τα προηγούμενα χρόνια είχαν καλές πορείες με τις μικρές εθνικές ομάδες. Πρέπει να τους υποστηρίξουμε και να τους ενσωματώσουμε σε αυτούς που υπάρχουν από τα προηγούμενα χρόνια στην Εθνική, προκειμένου να φτιάξουμε μία ομάδα που να μπορεί να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Για να κατακτήσει ξανά το Euro πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα μαζί».

Είναι η επιτυχία του 2004 ένα βάρος στις πλάτες της τωρινής γενιάς παικτών ή τους δίνει ένα επιπλέον κίνητρο;

«Πιστεύω πως η επιτυχία εκείνη ήταν πολύ σημαντική, γιατί έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς Έλληνες παίκτες να αγωνιστούν στο εξωτερικό. Πλέον μπορούν να φέρουν στην Εθνική ομάδα ένα νέο τρόπο προσέγγισης του ποδοσφαίρου, μια νέα φιλοσοφία και πιστεύω πως αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το κέρδος».

Μετά τις δύο ισοπαλίες στα πρώτα παιχνίδια των προκριματικών, πόσες ελπίδες έχετε για παρουσία στα τελικά του Euro 2012;

«Τα αποτελέσματα δεν ήταν όσο καλά περιμέναμε. Ίσως αυτό να οφείλεται και σε μένα, που προσπάθησε να αλλάξω γρήγορα τη φιλοσοφία της ομάδας. Απέναντι στη Γεωργέα δεχτήκαμε ένα πολύ γρήγορο γκολ, κάτι που μας επηρέασε ψυχολογικά και δεν καταφέραμε να ανατρέψουμε το σκορ παρότι δημιουργήσαμε ευκαιρίες. Η ισοπαλία που πήραμε στην Κροατία είναι κάτι διαφορετικό, γιατί εκείνη η ομάδα είναι φαβορί του ομίλου. Με το αποτέλεσμα αυτό εμποδίσαμε την Κροατία να απομακρυνθεί από μας και όλα είναι ακόμη ανοικτά».

Έχετε πτυχίο μηχανικού. Ποιες είναι οι ομοιότητες με το χώρο του ποδοσφαίρου;

«Μόνο το 1998, όταν ανέλαβα την Πόρτο, σταμάτησα να κάνω και τα δύο επαγγέλματα. Μέχρι τότε ήμουν μηχανικός και προπονητής ταυτόχρονα. Το ένα συμπληρώνει το άλλο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την οργάνωση».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε