Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Σάντος: Και ο Δαυίδ κέρδισε τον Γολιάθ!

ΦΩΤΟ REUTERS.
ΦΩΤΟ REUTERS.

Μέσα σε εξαιρετικό κλίμα και χρησιμοποιώντας το χιούμορ του αρκετές φορές ο ομοσπονδιακός τεχνικός μετέφερε το κλίμα που υπάρχει στο στρατόπεδο της Εθνικής και έστειλε το… μήνυμα στην Γερμανία.

Ο Πορτογάλος εκλέκτορας τόνισε: “Εμείς έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας. Η Γερμανία άλλωστε δεν είναι μόνο φαβορί του ζευγαριού, αλλά και της διοργάνωσης. Παρόλα αυτά δεν έχουμε έρθει για διακοπές, ήρθαμε να διεκδικήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Θα πάμε για το καλύτερο δυνατό. Γι’ αυτό και περιμένω ένα μεγάλο παιχνίδι, εντός κι εκτός γηπέδου. Είμαι σίγουρος όσοι αγωνιστούν και από τις δύο ομάδες θα δώσουν τα πάντα.

Γνωρίζουμε την αξία της Γερμανίας, δεν έχουμε να πούμε πολλά. Όσα λεπτά όμως κι αν διαρκέσει ο αγώνας, 90 ή παραπάνω, πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Οι συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν οι δύο ομάδες θα είναι ίδιες. Μόνο αν βρέχει, το γήπεδο θα είναι βαρύ. Άρα οι καιρικές συνθήκες δεν θα κρίνουν ποιος θα είναι ο νικητής.

Ελπίζω πως έφτασε η ώρα να νικήσει η Ελλάδα με Πορτογάλο προπονητή τη Γερμανία, όπως με Γερμανό προπονητή νίκησε την Πορτογαλία. Δεν το είχαμε σκεφτεί βέβαια έτσι. Πηγή έμπνευσης όμως για εμάς πρέπει να είναι η ομάδα του 2004. Εκείνη η ομάδα έδειξε αποφασιστικότητα και με την πραγματική έννοια της λέξης “ομάδα” έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου. Ίσως να καταφέρουμε και εμείς κάτι παρόμοιο, αν όχι να δώσουμε το καλύτερο. Δεν υπάρχει κανένας προπονητής που να μην έχει τη φιλοδοξία ενός τελικού. Διαφορετικά θα είχα πάει για ψάρεμα ή διακοπές.

Πρέπει να μπούμε πολύ δυνατά και συγκεντρωμένα, να περιορίσουμε τα λάθη. Μόνο έτσι θα αυξήσουμε τις πιθανότητες για να είμαστε εμείς αυτοί που θα πανηγυρίσουμε την πρόκριση. Όλοι ξέρουμε ότι κάθε παιχνίδι είναι τελικός. Όποιος χάσει, πάει σπίτι του. Όλοι οι προπονητές το ίδιο αισθάνονται.

Δεν έχουμε επικεντρωθεί σε κάποιον ποδοσφαιριστή ξεχωριστά, έχουμε επικεντρωθεί συνολικά στη Γερμανία. Την έχουμε αναλύσει, ιδίως στη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση. Οι εποχές άλλωστε που οι μονάδες έκαναν τη διαφορά έχουν παρέλθει. Μαν του μαν άλλωστε δεν υπάρχουν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, άρα δεν χρειάζεται να εστιάσουμε σε κάποιον παίκτη.

Όταν μιλάμε για τον Οζίλ, μιλάμε για έναν ταλαντούχο και καταπληκτικό ποδοσφαιριστή. Το αναγνωρίζει άλλωστε και ο καλύτερος προπονητής του κόσμου, ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος λέει ότι είναι το καλύτερο 10άρι. Το σίγουρο είναι δεν θα τον παίξουμε μαν του μαν. Δεν θα υπάρχει κάποιος που θα τον ακολουθεί μέχρι την… τουαλέτα, όπως κάποτε εγώ τους αντιπάλους μου.

Τα πράγματα είναι απλά αν φτάσουμε στα πέναλτι. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, αρχικά οι πέντε και μετά ο τερματοφύλακας μήπως και αποκρούσει κάποιο χτύπημα. Τα χαμένα πέναλτι δεν σημαίνουν κάτι. Στο Ρεάλ – Μπάγερν είδαμε τι συνέβη. Εγώ ξέρω ότι πέναλτι δεν χάνει αυτός που δεν εκτελεί.

Αν το δούμε σαν Δαυίδ εναντίον Γολιάθ είναι καλό. Γιατί ο Δαυίδ νίκησε τον Γολιάθ. Και είναι αλήθεια ότι η Γερμανία είναι τεράστιο μέγεθος, αφού φτάνει ψηλά σε όλες τις διοργανώσεις. Εγώ αναλαμβάνω αυτόν το ρόλο, αν είναι να επαναληφθεί η ιστορία.

Το πιο δύσκολο από τα επίτευγματά μου ήταν όταν ανέβασα μια ομάδα της τρίτης κατηγορίας στην πρώτη. Επίσης ήταν σημαντικό για μένα όταν κάθισα για πρώτη φορά στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας. Όλοι ξέρουν πόσο έχω συνδεθεί και αγαπήσει την Ελλάδα. Γι’ αυτό και η πορεία μας ως εδώ είναι πάρα πολύ ξεχωριστή επιτυχία.

Ο προπονητής οποιαδήποτε ομάδας αυτό που κάνει είναι να εκμεταλλεύεται τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών του βάζοντας τη δική του σφραγίδα. Αυτό και προσπαθήσαμε να κάνουμε από την πρώτη στιγμή. Με βάση τη δυνατή άμυνα, προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τις προοπτικές στο παιχνίδι μας. Πιστεύω ότι αυτή τη διετία έχουν γίνει αργά, αλλά σταθερά βήματα. Εκπληκτική είναι και η δουλειά του κ.Λεβ, ο οποίος έχει δώσει μια μεγαλύτερη ποικιλομορφία στη Γερμανία χωρίς αυτή να έχει αδύνατα σημεία.

Ο Φάνης Γκέκας είπε: “Τη γερμανική ομάδα την ξέρουμε, όπως και τη νοοτροπία της. Είναι δύσκολο ματς, είναι το φαβορί, αλλά θα πρέπει να το αποδείξει είτε στα 90 είτε στα 120 λεπτά.

Ο Καραγκούνης είναι σίγουρα μεγάλη απώλεια, είναι η ψυχή της ομάδας. Πρέπει να επωμιστούμε όλοι μας αυτήν την ευθύνη και να αναπληρώσουμε το κενό του”.

Τέλος, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος υπογράμμισε: “Δεν μας αγγίζουν ούτε μας ενοχλούν τα σχόλια. Εμείς θα μπούμε να δώσουμε το 100%”. Πιστεύω ότι και οι 11 παίκτες είναι έτοιμοι να μπουν ό,τι έκαναν στα προηγούμενα ματς. Αν είμαστε καλά, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα”.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε