Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Σάντος: “Στον Έλληνα πρέπει να εξηγείς γιατί του ζητάς να κάνει κάτι”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI.

Ο Πορτογάλος ομοσπονδιακός τεχνικός εχει ψυχολογήσει τον Έλληνα ποδοσφαιριστή και αποκαλύπτει τα συμπεράσματα του. Τι είπε για την φιλοσοφία του και τον Ζεσουάλδο Φερέιρα.

“Δεν είναι τεμπέλης ο Έλληνας ποδοσφαιριστής. Έχει φιλότιμο, με μία όμως ιδιαιτερότητα. Θέλει να καταλάβει γιατί πρέπει να κάνει αυτό που του ζητάς να κάνει. Aν του το εξηγήσεις, είναι πάντα πρόθυμος. Πρέπει όμως να του λες το γιατί, δεν αρκεί να του λες «αυτό πρέπει να κάνεις, γιατί το λέω εγώ”, δήλωσε ο Φερνάντο Σάντος, στην εφημερίδα “Goal”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ποιότητα των παικτών στην χώρα μας.
“Kαι ποιότητα υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ικανότητα. Όπως και στην Πορτογαλία έτσι και στην Eλλάδα αυτό που έχω καταλάβει όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι, όταν θέλουμε κάτι πολύ, όταν ο Έλληνας βάζει κάτι στο μυαλό του, τελικά το επιτυγχάνει. Απλώς υπάρχει μεγάλη αναβλητικότητα, πολλή συζήτηση για το… «αν θα κάνουμε αυτό ή το άλλο». Nαι, ναι, το καταλαβαίνω. Θα υπάρξουν και κάποιοι που θα διαβάσουν αυτήν τη συνέντευξη και θα αναρωτηθούν: «Tι μας λέει αυτός τώρα; Για ποδόσφαιρο; Δεν μας λέει και τίποτα για διαιτησία; Όμως στην Ελλάδα χάνουμε πραγματικά πολύ χρόνο με τους διαιτητές”.

Απεριόριστο σεβασμό “τρέφει” για τον συμπατριώτη του, Ζεσουάλδο Φερέιρα, τονίζοντας ότι αν του δοθεί ο σωστός χρόνος θα φέρει αποτελέσματα. “Οποτεδήποτε του δόθηκε επαρκές χρονικό διάστημα για να δουλέψει, έφερε πολύ καλά αποτελέσματα. Από μεθοδολογία και προπόνηση είναι πολύ καλός. Αν, λοιπόν, του δοθεί χρόνος θα πετύχει. Είναι ένας προπονητής δουλειάς, «χτισίματος» ομάδων. Προπονητής… θαυμάτων δεν είναι, μην περιμένουν κάτι τέτοιο στον Παναθηναϊκό. Έχει δουλέψει πολύ, είναι δάσκαλος προπονητικής, ξέρει πολύ καλά πώς να δουλέψει στις ακαδημίες, πώς λειτουργούν.Με τον Κεϊρόζ ήταν μαζί στα μικρότερα κλιμάκια των εθνικών ομάδων της Πορτογαλίας. Ήταν από αυτούς που βοήθησαν πάρα πολύ ώστε να εξελιχθεί το πορτογαλικό ποδόσφαιρο. Είναι ένας προπονητής που έχει έρθει στο μέσο της σεζόν, δεν έχει κάνει προετοιμασία, ενώ το ιδεατό για έναν προπονητή είναι να αναλάβει τρεις μήνες πριν το τέλος της προηγούμενης αγωνιστικής σεζόν, ώστε να έχει χρόνο να δει τι υπάρχει, τι μπορεί να γίνει και να πει «εγώ με αυτούς μπορώ να δουλέψω, αυτοί μου κάνουν και αυτοί όχι”.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην δική του φιλοσοφία που περιλαμβάνει τη δημιουργία του ελληνικού “μοντέλου” ποδοσφαίρου.
“Tο ελληνικό ποδόσφαιρο με βάση την κουλτούρα του ελληνικού λαού πρέπει επιτέλους να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα. Tο ταλέντο υπάρχει. Αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι να δημιουργήσουμε αυτό το μοντέλο ποδοσφαίρου. Αυτήν τη στιγμή, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν παίζεται ποδόσφαιρο, αλλά… μπάλα! Tο ταλέντο είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου, αλλά πρέπει να μπει και σε κάποιους κανόνες. Είναι σαν να λέμε ότι έχω 500 πίνακες ζωγραφικής, αλλά δεν έχω τοίχο στο σπίτι μου για να τους βάλω”, κατέληξε.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε