Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Σαριέγκι: Καθίστε σε ένα τραπέζι και βρείτε τα

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Να αφήσουν τους εγωισμούς και να βάλουν πάνω από όλα την ομάδα κάλεσε τους μετόχους ο αρχηγός του Παναθηναϊκού.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιόσου Σαριέγκι στο «Βήμα»:

-Μολονότι ο Παναθηναϊκός βιώνει δραματικές καταστάσεις, τις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος η ομάδα παρουσιάστηκε ενωμένη και ανταγωνιστική. Πώς κατορθώνετε και διατηρείτε το ομαδικό πνεύμα στα αποδυτήρια;

«Προσπαθούμε να μένουμε ανεπηρέαστοι από όσα συμβαίνουν γύρω μας. Καθημερινά δίνουμε αξιοπρεπή μάχη για αυτόν το σύλλογο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι τέλους. Η ομάδα έδειξα χαρακτήρα παρά τα τρία σερί αρνητικά αποτελέσματα με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό που μας στέρησαν τον τίτλο. Δεν τα παρατήσαμε όμως γιατί αυτή είναι η υποχρέωσή μας απέναντι στο σύλλογο και στους οπαδούς μας. Αυτό είναι το πνεύμα που έχουμε ως ομάδα: είμαστε ενωμένοι και προχωρούμε όλοι μαζί».

-Δεδομένων των ιδιοκτησιακών, διοικητικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύλλογος, κατά κάποιον τρόπο, θα ήσασταν δικαιολογημένοι αν και εσείς τα παρατούσατε…

«Είναι αλήθεια ότι θα μπορούσαμε να έχουμε χαλαρώσει, να χάσουμε το κίνητρό μας, να τα παρατήσουμε και να διαλυθούμε. Νομίζω όμως ότι ο χαρακτήρας που βγάζουμε πηγάζει από τα αποδυτήρια. Έχουμε πολύ καλή αύρα παρά τα προβλήματα και λειτουργούμε ομαδικά. Δεν υπάρχουν εγωισμοί μεταξύ μας. Είμαστε όλοι μαζί και πορευόμαστε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτή πρέπει να είναι η ατμόσφαιρα μέσα και γύρω από μια ομάδα. Ο προπονητής, οι παίκτες, οι οπαδοί και οι μέτοχοι πρέπει να βάζουν το «εμείς» πάνω από το «εγώ»».

-Θεωρείς ότι οι μέτοχοι δεν λειτουργούν με τη λογική που αναφέρεις;

«Οι μέτοχοι είναι οι μοναδικοί που δεν ακολουθούν αυτήν την κατεύθυνση. Τα πάντα όμως βρίσκονται στα χέρια τους. Ο,τι και αν κάνουμε όλοι οι υπόλοιποι, όλα εξαρτώνται από τους μετόχους και από όσους πραγματικά αγαπούν τον Παναθηναϊκό. Ακόμη υπάρχει χρόνος για να δοθεί μια λύση προτού τελειώσει η σεζόν, διαφορετικά θα είναι πολύ αργά. Ο,τι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει άμεσα».

-Το πλέον παράδοξο θα είναι να κερδίσετε μέσω των play offs το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League και εν τέλει η ομάδα να αποκλειστεί από τα Κύπελλα Ευρώπης από την UEFA λόγω χρεών, χάνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σημαντικών εσόδων από την είσοδο στους ομίλους…

«Πράγματι μπορεί να συμβεί αυτό και δεν το χωράει το μυαλό μας. Αν τερματίσουμε πρώτοι στα play offs, θα έχουμε την ευκαιρία να προκριθούμε στους ομίλους του Champions League, από όπου το κλαμπ θα έχει μεγάλα έσοδα. Και όμως επειδή οι μέτοχοι έχουν διαφορές και προβλήματα μεταξύ τους, μπορεί να χαθεί και αυτή η προοπτική. Είναι αδιανόητο».

-Συζητάτε οι παίκτες μεταξύ σας όσα συμβαίνουν; Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την κρίση, διότι πλέον δεν υπάρχει ούτε η επίσημη ενημέρωση που είχατε όσο ήταν πρόεδρος ο Δημητρης Γόντικας…

«Αυτή τη στιγμή είμαστε ολομόναχοι. Εμείς, ο προπονητής και οι οπαδοί, που πάντοτε βρίσκονται δίπλα μας. Μέσα στην ομάδα όμως έχουμε απομείνει τελείως μόνοι. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει, απλά ακούμε φήμες. Συζητάμε μεταξύ μας και όλοι μας είμαστε πολύ προβληματισμένοι και απογοητευμένοι από αυτήν την κατάσταση. Αλλά θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη για τον Παναθηναϊκό».

-Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού με τη στάση τους δείχνουν το δρόμο στους μετόχους…

«Μακάρι να είχαν την ίδια λογική με εμάς και να έδιναν μάχη για να σωθεί ο σύλλογος. Αυτή τη δύσκολη ώρα θα έπρεπε να είναι μαζί μας και κυρίως θα έπρεπε να είναι μαζί με τον σύλλογο. Γιατί πάνω από όλους δεν είναι τα πρόσωπα, ούτε οι μέτοχοι ούτε οι παίκτες, κανένας. Πάνω από όλους είναι ο Παναθηναϊκός. Και αν τώρα δεν κάνουν κάτι οι μέτοχοι, θα είναι η καταστροφή για μια σπουδαία ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός. Επαναλαμβάνω ότι οι μέτοχοι είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν τη λύση. Πρέπει λοιπόν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, να αφήσουν στην άκρη όποιες διαφορές έχουν και να βρουν μια λύση».

-Φαντάζομαι ότι ως αρχηγός του Παναθηναϊκού εκφράζεις και τους συμπαίκτες σου με όσα λες…

«Και βέβαια. Μιλάμε καθημερινά έχουμε τις ίδιες αγωνίες και όλοι νιώθουμε το ίδιο. Οι μέτοχοι έχουν την ευθύνη και πρέπει να βοηθήσουν την ομάδα να βγει από το αδιέξοδο. Αυτό όμως πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, πριν να είναι αργά».

-Ήδη η πρώτη προσφυγή έγινε από τον Ματίας Μπιάρσμιρ. Πόση υπομονή έχετε οι υπόλοιποι;

«Αυτό που έκανε ο Ματίας είναι φυσιολογικό. Όλοι είμαστε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και έχουμε υπογράψει συμβόλαια. Ανεξάρτητα αν παίζουμε καλά ή όχι, πρέπει να πληρωνόμαστε όπως αναφέρουν τα συμβόλαιά μας. Αυτός είναι ο κανόνας. Πιστέψτε με, κανείς δεν θέλει να καταθέσει προσφυγή και να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στην ομάδα, εφόσον όμως συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα ακολουθήσουν και άλλοι παίκτες. Αν οι μέτοχοι συνεχίσουν να φέρονται εγωιστικά, δυστυχώς και εμείς δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση».

-Διανύεις τον πέμπτο χρόνο σου στον Παναθηναϊκό, είσαι από τους παλαιότερους παίκτες στην ομάδα και έχεις ζήσει πολλά. Πίστευες ποτέ ότι θα έφτανε στο χείλος του γκρεμού:

«Ειλικρινά ποτέ δεν περίμενα ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Ακόμη και όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα, έλεγα ότι θα ήταν κάτι προσωρινό. Έχω ζήσει φανταστικές στιγμές με τον Παναθηναϊκό και είμαι πανευτυχής που αγωνίζομαι εδώ. Η φετινή σεζόν όμως είναι πολύ κακή σε πολλούς τομείς για τον σύλλογο. Αγωνιστικά μείναμε νωρίς εκτός Ευρώπης, χάσαμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, συνέβησαν πολλά εντός και εκτός γηπέδου. Δεν είναι καλή χρονιά και είναι πολύ κρίμα γιατί το ποδόσφαιρο πρέπει να προσφέρει χαρές. Φέτος όμως δεν το ευχαριστιόμαστε ούτε εμείς ούτε οι οπαδοί μας. Είναι μια χρονιά γεμάτη προβλήματα. Παρόλα αυτά, είμαστε Παναθηναϊκός και δεν τα παρατάμε».

-Θεωρείς ότι αν ο Παναθηναϊκός δεν είχε εγκαταλειφθεί από τους μετόχους και ήταν πιο ισχυρός διοικητικά, θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη στο πρωτάθλημα;

«Ναι, είναι πολύ πιθανόν να ήταν διαφορετική η κατάσταση. Καταλαβαίνουμε ότι οι αντίπαλοί μας γνώριζαν πως ήμασταν αδύναμοι σε αυτόν τον τομέα. Δεν ένιωσαν πίεση από την πλευρά του Παναθηναϊκού, κάτι που έκανε ευκολότερο το έργο τους. Η ομάδα ήταν αδύναμη σε αυτόν τον τομέα και μερικές φορές το νιώσαμε και εμείς. Παρόλα αυτά, ό,τι έγινε, έγινε. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν και εμείς πρέπει να δούμε το παρόν και το μέλλον του Παναθηναϊκού. Και αυτό βρίσκεται στα χέρια των μετόχων και όσων αγαπούν την ομάδα και έχουν την οικονομική δυνατότητα να βοηθήσουν».

-Το προβάδισμα των τεσσάρων βαθμών που έχετε από ΠΑΟΚ, Ατρόμητο και ΑΕΚ σας καθιστά φαβορί στα play offs;

«Είναι πολύ σημαντικό που ξεκινάμε με τέσσερις βαθμούς διαφορά γιατί και οι τρεις ομάδες που θα αντιμετωπίσουμε είναι αρκετά καλές και όλα τα ματς των play offs θα έχουν χαρακτήρα ντέρμπι. Παρόλα αυτά, το προβάδισμα αυτό δεν πρέπει να μας χαλαρώσει, όπως συνέβη πέρυσι που κινδυνεύσαμε να χάσουμε τη δεύτερη θέση».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε