weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Σαββίδης: Και τη Μπαρτσελόνα να έφερνα δεύτεροι θα ήμασταν

Σαββίδης: Και τη Μπαρτσελόνα να έφερνα δεύτεροι θα ήμασταν | Newsit.gr
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ παρουσίασε αναλυτικά το όραμα του για την ομάδα, τόνισε ότι αν είχε έρθει το 2006 ο Ολυμπιακός δεν θα ήταν στην πρώτη θέση και άφησε υποσχέσεις για το μέλον.

Ο Ιβάν Σαββίδης μίλησε για όλα στη συνέντευξη που άγγιξε τις 2 ώρες…

«Χαίρομαι που είστε εδώ. Δείχνετε μεγάλο ενδιαφέρον για την τύχη του ΠΑΟΚ και παρακολουθείτε τις κινήσεις μας. Εγώ νιώθω χαρούμενος που σε αυτή την πρώτη συνέντευξη Τύπου έχουν έρθει πολλοί άνθρωποι. Αυτό με κάνει ακόμη πιο υποχρεωμένο αλλά και με χαροποιεί. Εγώ θέλω διάλογο, είμαι έτοιμος να απαντήσω σε όποια ερώτηση σας ενδιαφέρει αλλά οι ερωτήσεις σας να είναι απλές, ανθρώπινες και στα πλαίσια της ηθικής του ΠΑΟΚ.

 
Υπάρχουν κάποια ερωτήματα που ίσως δεν μπορέσουμε να σας απαντήσουμε πλήρως. Ο στόχος μας είναι να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε βάλει και όχι να υποσχεθούμε απλά πράγματα. Θέλω ειλικρινή συζήτηση. Είστε εδώ σήμερα επειδή γιατί αυτή η ΠΑΕ αυτή δεν μπορεί να συγκριθεί με καμιά άλλη σε ότι αφορά το πατριωτικό αίσθημα. Δεν είναι τυχαίο ότι εγώ ξεχώρισα τον ΠΑΟΚ.
 
Εμείς οι Πόντιοι συνδέουμε την Ελλάδα με αυτή την ομάδα. Εγώ δεν είμαι η εξαίρεση σε αυτή. Εγώ λοιπόν έφτασα στο σημείο να αποφασίσω να ασχοληθώ με τον ΠΑΟΚ γνωρίζοντας ότι είναι μια πρόκληση για μένα. Πιστεύω ότι δε θα απογοητευτεί κανείς φίλος της ομάδας που περιμένει αλλαγές. Ο μεγαλύτερος στόχος που θέτω μπροστά μου: σε καμιά περίπτωση να μην είμαι πιο έξυπνος από τους προκατόχους του ή να ξαναγράψω την ιστορία του ΠΑΟΚ.
 
Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, μελετάται απλά θα προσθέσω επιτυχίες. Είναι μεγάλη τιμή που θα συναντηθώ με τον κόσμο και θα τους πώ ότι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Ο κόσμος με την ορμή του και εγώ με αυτά που μπορώ να προσφέρω. Τότε θα πετύχουμε και θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Ελπίζω να σας ικανοποιήσω με τις απαντήσεις μου και να μην φύγει κανείς στεναχωρημένος».
 
Μέσα από γραπτές τοποθετήσεις είπατε ότι επιθυμείτε τον ΠΑΟΚ στην πρώτη θέση. Πως σκέφτεστε να το υλοποιήσετε;
«Δε μπορώ να δώσω απάντηση ακριβώς. Θέλω να είναι ο ΠΑΟΚ ΝΟ1 ομάδα, στο πλαίσιο αυτών που μπορώ να κάνω».
 
Σε τι επίπεδα είναι η πληροφόρηση σας για το ποδόσφαιρο της χώρας και τι σκέφτεστε να κάνετε για να μην περάσει τα ίδια που πέρασε ο ΠΑΟΚ;
«Πρώτα απ’ όλα ελπίζω σύντομα να μην χρειάζομαι μετάφραση. Μαθαίνω από τα ΜΜΕ αλλά και από τους συνεργάτες μου και προσπαθώ πάντα να είμαι ενήμερος για όλα όσα συμβαίνουν στην χώρα σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο. Δεν θέλω να με ρωτάτε για το πώς και τι βλέπω το ποδόσφαιρο. Θα δείτε τι θα κάνω, προς το παρόν δε θέλω να μιλήσω. Ο στόχος μου είναι να είμαι ενήμερος για όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή του ΠΑΟΚ έτσι ώστε να είναι μια ομάδα που θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στην ποδοσφαιρική ζωή της Ελλάδας».
 
Πότε θα μπορέσει ο ΠΑΟΚ να διεκδικήσει το πρωτάθλημα;
«Είναι δύσκολο να υποθέσω πότε. Θα ήθελα να είναι και φέτος. Ελεγα στον κ. Βρύζα, ότι για μένα δεν υπάρχει ο στόχος της δεύτερης θέσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Ολυμπιακός τα τελευταία 20 χρόνια παίρνει την πρώτη θέση. Δεν είναι στόχος μας η δεύτερη θέση. Αλλά να κάνουμε μία ομάδα που θα παίρνει την πρώτη θέση. Ο ερχομός μου στον ΠΑΟΚ ήταν λίγο καθυστερημένος. Αν είχα έρθει το 2006, σας διαβεβαιώ ότι ο Ολυμπιακός θα είχε άλλη θέση. Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μία ομάδα έτοιμη. γιατί εμείς θα πρέπει να διαθέτουμε το επαγγελματικό επίπεδο πρώτης ομάδας, για να έχουμε αποτελέσματα και στο γήπεδο και έξω από αυτό. Για να μπορούμε να λύνουμε και άλλα ζητήματα γύρω από το γήπεδο, όλες αυτές τις δολοπλοκίες».
 
Γιατί δεν ανέλαβε το 2006 τον ΠΑΟΚ και αν ένας λόγος που ανέλαβε τον ΠΑΟΚ είναι και πολιτικός;
Αφήστε έξω την πολιτική. Εγώ πιθανώς να είμαι πιο Έλληνας από εσάς που είστε εδώ. Ακόμη και κατά την εποχή της ΕΣΣΔ αναπνέαμε για την Ελλάδα και το Βυζάντιο. Μάνα για μένα είναι η Ελλάδα. Η πρώτη λέξη που είπα ήταν μάνα και όχι μαμά. Μιλούσα μόνο Ποντιακά μέχρι να πάω σχολείο. Αφήστε στην άκρη την πολιτική λοιπόν. Εγώ ανέλαβα τον ΠΑΟΚ γιατί είναι η ομάδα που με εκφράζει. Μόνο ο ΠΑΟΚ μπορεί να εκφράσει τον Ποντιακό Ελληνισμό και είναι η μοναδική ομάδα που μπορεί να έχει την συνέχεια της Πόλης. Όποιος Έλληνας έχει αποχωριστεί τη μάνα του με τη βία, μόνο ο ΠΑΟΚ μπορεί να τον εκφράσει…Ότι δηλαδή είχε συμβεί με την μικρασιατική καταστροφή.
 
Ας μην αναφερόμαστε στο 2006 και το τι έφταιξε. Ας μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον. Αυτό πρέπει να ενδιαφέρει. Στόχος μας είναι να έρθει εκείνη η μέρα που ΠΑΟΚ και Σαββίδης να γίνουν συνώνυμα και τότε θα είμαι ευτυχής. Θέλω μια μέρα που στη λέξη ΠΑΟΚ το μυαλό όλων θα πηγαίνει και στον Σαββίδη αυτόματα. Αυτό με ενδιαφέρει. Να προσφέρω και να πετύχει ο ΠΑΟΚ στόχους του.
 
Έχουμε τεράστια ζητήματα να λύσουμε. Πρέπει να κάνουμε την υποδομή στον ΠΑΟΚ να την συνεχίσουμε και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει κατάσταση άρνησης για αυτά που έχουν επιτευχθεί. Θέλω δηλαδή να παρακαλέσω: η χθεσινή μέρα είναι χθεσινή. Εμένα με ενδιαφέρει το σήμερα και το αύριο του ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ του σήμερα και ο ΠΑΟΚ του αύριο αυτοί είναι οι στόχοι μου.
 
Εχετε καταλήξει στη μορφή της επόμενης διοίκησης;

Ξέρετε, δεν είπα τυχαία αυτή τη φράση «Μια ηθική εντός της ομάδας». Εννοώ ότι υπάρχουν ηθικά πρότυπα για τα οποία δε θέλω να μιλήσω. Πιστεύω ότι θα είναι ένα αξιοπρεπές πρόσωπο. Φυσικά θα υπάρξουν αλλαγές στη διοίκηση αλλά δε θα ήταν έντιμο για όλη την ομάδα διοίκησης και να τους πω «φύγετε εγώ είμαι πιο έξυπνος». Εγώ τους είπα ότι τους εμπιστεύομαι για ένα χρονικό διάστημα, τους δίνω δυνατότητα ότι είναι ικανοί να μου το αποδείξουν. Αν αυτή η ομάδα είναι σε θέση να επιλύει γιατί να μην παραμείνει; Ο Βρύζας θα είναι πρόεδρος του ΠΑΟΚ; Θα το αποφασίσω εγώ. Εγώ το σκέφτομαι να είμαι πρόεδρος ή να βάλω κάποιον άλλο; Ο Βρύζας θα μπορέσει να μου το αποδείξει; Ο ίδιος ορίζει τις τύχες του. Σέβομαι και τον προηγούμενο πρόεδρο. Σέβομαι και τον κάθε ποδοσφαιριστή που είναι στην ομάδα. Ο Βρύζας και ο Ζαγοράκης μου χάρισαν το 2004 τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης. Τον εκτιμώ και τον σέβομαι ως άνθρωπο Βρύζα. Αν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα μένει. Αν δεν μπορεί θα είμαστε πάντα φίλοι. Στο χέρι του είναι να παραμείνει.
 
Τι θα κάνετε με τα χρέη του ΠΑΟΚ;

«Είναι δικά μου χρέη πλέον τα χρέη του ΠΑΟΚ. Εγώ δεν χρωστώ πουθενά και σύντομα δε θα χρωστά και ο ΠΑΟΚ πουθενά».
 

Για την διαπλοκή στο ποδόσφαιρο και για το ότι απέφυγε να πει το όνομα της Μέρκελ:

Δεν έχω κακό λόγο για την Μέρκελ. Εϊναι καλή αρχηγός κράτους και κρίμα που δεν είναι Ελληνίδα. Σε κάποιο βαθμό στα προβήματα της Ελλάδας φταίει και η Γερμανία.Η ευθύνη της Ελλάδας είναι μεγάλη για την κρίση. Όπως και να έχει το πράγμα, τα προβλήματα των χωρών που συνδέονται με την Μεσόγειο σχετίζονται με την Γερμανία. Χάρηκα που έχασε ο Σαρκοζί γιατί ευθύνεται για τον πόλεμο στην Λιβύη. Ακούω και τον Ερντογάν που είναι καλός αρχηγός για την Τουρκία.
Πάμε και στο ποδόσφαιρο. Σαφώς και ενδιαφέρει την πολιτική αυτό το μαζικό άθλημα. Ο στόχος μου είναι να προσπαθήσω να πετύχω. Στόχος μου είναι μην καταστρέψω, να μη βρεθώ έξω. Σήμερα το βράδυ που θα συναντήσω τους οπαδούς, θέλω να τους πω ότι όταν διαβάζεις την ιστορία του ΠΑΟΚ και διαβάζεις ότι έχουν κατέστρεψαν και ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε, αν σήμερα εμείς σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, συναθροίζαμε όλες τις παραβιάσεις, τότε παγκοσμίως θα ήμασταν στην πρώτη θέση. Ποιος θα είναι ο στόχος μου για την ομάδα; Η ιστορία του ΠΑΟΚ, είναι η ικανότητα να δημιουργείς κάτι. Αν σήμερα το σύστημα δουλεύει για κάποιον, είτε πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα, είτε αυτόν τον κάποιον. Μήπως μπορούμε να κάνουμε κάτι και εμείς; Εμείς δε θέτουμε στόχο να μπούμε στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, αλλά να πολεμήσουμε υπέρ των ποδοσφαιρικών αξιών.
 
Θα χρησιμοποιήσω διάφορες λύσεις για να το πετύχω. Εμάς τους πολιτικούς μας αγαπούν λιγότερο από τους άλλους, γιατί ίσως δε διαθετουμε καλή ιδεολογία. Αν εμείς στο μέλλον φέρουμε ένα πρωτάθλημα, θα πείτε όλοι ότι το σύστημα δουλευέι υπέρ του ΠΑΟΚ. Δε θέλω να πω ότι από τη στιγμή που εγώ έγινα ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, ότι ο ύπνος μου είναι πολύ καλός. Εχω μία μηχανή στο κεφάλι, που λειτουργεί 24 ώρες. Αλλά πιστέψτε με και εγώ παραβιάσει τον ύπνο κάποιων άλλων και κάποιοι σε αυτό το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, τώρα δεν κοιμούνται πολύ καλά.
 
Πιο ανήσυχοι είναι ο κ. Βρύζας και ο προπονητής. Ο προπονητής δε μπορεί να εξασφαλίσει ένα κανονικό παιχνίδι για να συμπεριφέρονται οι αθλητές καλά. Δε θα πρέπει να υποτάσσονται στα συναισθήματα. Πως γίνεται με 4-1 να καταπιείς την προβοκάτσια και να πάρεις κόκκινη κάρτα. Ποιος φταίει; Ο προπονητής. Αυτός πρέπει να καθορίζει τη συμπεριφορά των παικτών. Αλλά τιμωρήθηκε και αυτός. Για αυτό πρέπει να καταλάβουμε τι γίνεται στο εσωτερικό της οικογένειας
 
Προσπαθώ να βλέπω όλα τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ. Δε μπορώ να πω ευχαριστώ τον Βρύζα, γιατί σε κάθε παιχνίδι παίρνουμε κόκκινη κάρτα. Θα φτάσουμε να μην έχουμε παίκτες λόγω αποβολών! Ο χειμώνας μπορεί να μας δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Θα έπρεπε να ξέρετε ότι το χειμώνα δε μπορούμε να κάνουμε πολλές μεταγραφές. Μπορούμε να καλύψουμε κάποιες ανάγκες, αλλά το καλοκαίρι θα δημιουργήσουμε. Κανένα συναίσθημα μέσα στο γήπεδο! Πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά. Ακόμα και στον πάγκο παίκτης μας πήρε κάρτα! Σε λίγο θα δώσουμε κόκκινη κάρτα και στους οπαδούς μας!
 
Πρέπει να δούμε ρεαλιστικά τι μπορούμε να πετύχουμε. Πιστεύω στον προπονητή, ότι μπορεί να δημιουργήσει μία ομάδα. Αν καταλάβω ότι έχω κάνει λάθος, εκεί τελειώνει. Αν χαθεί η εμπιστοσύνη μου τελειώνουν όλα. Τον εμπιστεύομαι όμως. Μου είναι πολύ συμπαθής ως προπονητής. Χωρίς πολλές δυνατότητες, δημιουργεί όραμα. Προς το παρόν πορευόμαστε.
 

Θα σας απασχολήσει μακροπρόθεσμα το θέμα του νέου γηπέδου;

Δεν έχω μιλήσει τυχαία για το συναισθηματικό κομμάτι του ΠΑΟΚ. Θα ήθελα να παρακαλέσω τους βοηθούς μου, που έφτασαν στην Ελλάδα από το Ροστόφ, στο σάιτ του ΠΑΟΚ να κάνουν μία μικρή παρουσίαση του γραφείου μου στο Ροστόφ, εδώ και 20 χρόνια. Πριν από μένα σε εκείνο το γραφείο, είχαν καθίσει πολύ σημαντικά άτομα της Σοβιετικής περιόδου. Δίπλα στον Στάλιν, βρισκόταν πάντα ο Μικογιάν. Ο Μικογιάν καθόταν πίσω από αυτό το γραφείο. Σε 20 χρόνια δεν έχω κάνει ούτε επισκευές. Δεν θέλω να παραβιάσω ούτε την ενέργεια του γραφείου αυτού.
 
Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ξεκινήσω άυριο μία ανακατασκευή του σταδίου του ΠΑΟΚ. Τούμπα και ΠΑΟΚ είναι συνώνυμα. Αν ξεκινήσουμε από αυτό, μήπως θα παραβιάσουμε μία ενεργειακή ισορροπία; Οταν έχεις ζήσει σε ένα σπίτι, πως θα πας να ζήσεις σε ένα καινούργιο; Θα το κάνω πολύ προσεκτικά. Με το ελικόπτερο πετάω πάνω από τη Θεσσαλονικη, κοιτάω διάφορους χώρους και μέχρι το ζήτημα του σταδίου, έχουμε να λύσουμε πολύ πιο σημαντικά ζητήματα.
 
Είναι το ζήτημα των προπονήσεων των ποδοσφαιριστών μας, με διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις, με πισίνα, με μία εστία με παιδική ακαδημία. Τους κάλεσα στο Ροστόφ και είδα ότι ο ΠΑΟΚ έχει καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά η βάση που έχουμε ως τώρα, δε μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε τον ΠΑΟΚ Νο1.
 
Προτεραιότητα είναι να τακτοποιηθεί το βάρος των χρεών. Φέτος θα μπορέσουμε να βάλουμε συμπληρωματικά κάποια χρήματα. Για να μη χάσουμε το καλοκαίρι, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι μεταγραφικά το χειμώνα. Μετά είναι το στάδιο. Δε σας κρύβω, ότι θα ήθελα ως ΠΑΟΚ, να έχω προνομιακό δικαίωμα για το στάδιο. Να είστε βέβαιοι, ότι κάνω σταθερές κινήσεις. Στην προηγούμενη ομάδα, είχα στην ιδιοκτησία μου ποδοσφαιρικό γήπεδο, γήπεδο μπάσκετ και ένα μεγάλο αθλητικό σύμπλεγμα τριών ορόφων και όταν έφυγα, τα χάρισα στην ομάδα. Αν κάποτε χτίσω στάδιο και ελπίζω να το κάνω, θα κάνω μάλλον όπως ο Σουλτάνος που κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη. Τα υλικά θα ανήκουν σε εσάς, η συναισθηματική δόξα όμως θα είναι δική μου. Και ότι και να κάνω, για πάντα θα μείνει στην οικογένεια του ΠΑΟΚ.
 
Αυτή η βάση θα χτιστεί και θα πρέπει να πω ότι η κατασκευή της αθλητικής βάσης όπως τη φαντάζομαι εγώ, θα είναι επένδυση πάνω από το 50.000.000 ευρώ. Νομίζω ότι η οικογένεια του ΠΑΟΚ θα έχει όλους τους όρους, για να μου επιτρέψουν να εκπαιδεύω τους ποδοσφαιριστές. Εκεί που βρίσκεται σήμερα το αθλητικό κέντρο, δε με ικανοποιεί. Για αυτό πετάω με το ελικόπτερο, για να βρω ένα καλύτερο μέρος.
 
Επισκευή στο γήπεδο πρέπει να γίνει, αλλά εγώ δεν πρόκειται να βάλω λεφτά σε μία ξένη ιδιοκτησία. Δε θέλω το στάδιο να δοθεί στον Σαββίδη, αλλά τον πρώτο λόγο θα έχει η οικογένεια του ΠΑΟΚ. Αν λυθούν αυτά τα θέματα, είδα ότι και εδώ κοντά υπάρχει ένα πολύ καλό στάδιο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχει το μίνιμουμ του ρίσκου. Ναι το Καυτατζόγλειο εννοούσα.
 

 

Πρέπει να περιμένει άμεσα ο κόσμος μεγάλες μεταγραφές;
Το πιο τρομερό είναι να μην απαντάς στις ελπίδες. Ευχόμαστε να υλοποιηθούν οι ελπίδες, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε τι πρέπει να περιμένουν. Μπορώ να πω ότι ένας ποδοσφαιριστής αγοράστηκε, έκανε 5 εκατομμύρια ευρώ και τι έγινε; Μπήκε στο καλάθι των αχρήστων. Μπορούμε να κάνουμε κάποια άλλα πράγματα. Ισως να μην καταλάβατε τι εννοούσα. Αυτές οι οικονομικές κυρώσεις, έχουν πάρει από εμάς τα χρήματα που θα μπορούσαμε να τα δώσουμε για να πάρουμε ποδοσφαιριστές. Και να πάρουμε έναν πολύ ακριβό ποδοσφαιριστή, δε θα συμπληρώσει την ομάδα, αλλά μία όχι και τόσο άνετη κατάσταση θα δημιουργήσει. Η ομάδα θα πρέπει να έχει το ίδιο επαγγελματικό επίπεδο.
 
Αν εμείς συνδέουμε την τύχη μας, στα επόμενα 3-5 χρόνια με τον προπονητή που έχουμε τώρα. Προς το παρόν κοιτάμε ο ένας τον άλλον και θα του πω, ποιος χρειάζεται, ποιος είναι ικανός, ώστε η ομάδα να παίξει διαφορετικά. Αν το χειμώνα, εμείς φέρουμε όλη την ομάδα της Μπαρτσελόνα στη Θεσσαλονίκη, το καλοκαίρι θα είμαστε στη δεύτερη θέση. Και καταλαβαίνετε γιατί το λέω. Για αυτό και εγώ θα χρησιμοποιήσω πράγματα αποτελεσματικού χαρακτήρα. Σας είπα. Και εγώ δεν κοιμάμαι, αλλά πλέον και κάποιοι άλλοι δεν κοιμούνται.
 
Αν θεωρώ ότι πρέπει να πάρω παίκτες θα το κάνω. Δε θέλω να ασχολούμαι με δολοπλοκίες όμως. Η φιλοσοφία μου είναι η εξής. Ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να χάνει κανέναν αγώνα. Θα πρέπει να παίζουμε στο 100% των δυνατοτήτων μας. Εμείς χάσαμε στην Κρήτη. Ετσι αξιολογώ εκείνο το αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να λέμε όταν χάνουμε ότι ο άλλος ήταν πιο δυνατός ή πιο τυχερός. Μετά την κόκκινη κάρτα, είδα με μεγάλη ικανοποίηση ότι θεός φυλάξει δε μπορούν να βάλουν γκολ ούτε έτσι. Για αυτό λέω για τύχη. Αλλά ο επαγγελματισμός μας πρέπει να είναι η πρώτη θέση. Για αυτό πρέπει να επενδύουμε χρήματα για να κάνουμε μία ομάδα αστέρι. Δεν το κρύβω ότι βλέπω τους Ελληνες που παίζουν στο εξωτερικό.
 
Θέλω να ξαναπώ ότι με οδηγεί η σκέψη να μην κάνω κάποιο κακό. Για αυτό πολύ προσεκτικά, εμείς θα παίρνουμε αποφάσεις, οι οποίες θα χαροποιούν εμάς και τους οπαδούς. Οταν είμαστε στο στάδιο όλοι είμαστε οπαδοί. Εγώ διαφέρω από τον προπονητή, γιατί εγώ και να βρίζω δε μπορεί να με αποβάλλει διαιτητής, Για αυτό θα πρέπει να αφήνει το συναίσθημα στο σπίτι».
 
Η ομάδα με τα προβλήματα που έχει χρειάζεται άλλη ενίσχυση; Θα στηρίξετε τα νέα παιδιά;
Μερικές φορές δεν πρέπει να κοιμόμαστε και θα πρέπει να μπαίνουμε σε ισχυρό διάλογο. Μη προσβάλλετε. Αν δεν είχα 5.000.000 ευρώ δε θα ερχόμουν στον ΠΑΟΚ. Θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει δικαίωμα να χάσει ούτε ένα ευρώ. Τότε εγώ σέβομαι τον εαυτό μου, που πέτυχε κάτι, που είμαι ένας άνθρωπος αυτάρκης. Για αυτό είπα το παράδειγμα. Γιατί να χάνουμε χρήματα που θα μπορούσαμε να πάρουμε;
 
Οι οπαδοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο στόχος τους είναι αυξήσουν και όχι να μειώσουν. Το χειμώνα θα αποκτήσουμε ποδοσφαιριστές, αλλά δε θα είναι υπερβολικά ακριβοί, γιατί η ομάδα δεν τους έχει ανάγκη. Ο στόχος που μπορεί να επιτευχθεί δεν έχει ανάγκη από άχρηστες επενδύσεις. Δε σας τα λέω όλα, αλλά για την επιτυχία της ομάδας, θα πρέπει να δουλέψει και κάτι άλλο… Η φράση ότι ακόμα και όλη η ομάδα της Μπαρτσελόνα να έρθει στον ΠΑΟΚ, θα πάρουμε τη δεύτερη θέση, μάλλον δεν την καταλάβατε.
 
Το σημερινό σύστημα που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο δε δουλεύει υπέρ του ΠΑΟΚ. Δουλεύει εναντίον του ΠΑΟΚ. Το σημαντικό σε αυτό είναι να μη σπάσουμε τα χέρια μας και τα πόδια μας. Να μη χάσουμε την ψυχρή μας λογική. Δεν υπάρχει ανάγκη να αγοραστεί ένας παίκτης με 10-15 εκάτ. ευρώ. Τι θα κάνει αυτός; Θα κάνει κάτι, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.
 
Μας ενδιαφέρει τώρα μία μεσοπρόθεσμη στρατηγική. Αυτήν τη στρατηγική θα αρχίσω να τη διορθώνω στη σκέψη μου. Εχει επιλεγεί νέος επικεφαλής, ο οποίος νομίζω ότι έτσι ή αλλιώς θα δουλεύει υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θέλω ίσους όρους για όλες τις ομάδες και τους παίκτες. Δε θέλω να είμαι πρώτος στο σύστημα, αλλά η δεύτερη θέση με κάνει να αισθάνομαι δυσάρεστα.
 
Η πολιτική των μεταγραφών του χειμώνα, θα φέρει χαρακτήρα αποκατάστασης του ασθενούς. Βλέπουμε ότι παίρνουμε πολλές κάρτες και κάποια στιγμή μπορεί να μείνουμε χωρίς παίκτες. Θέλουμε παίκτες στον πάγκο με ποιότητα. Ως το καλοκαίρι, ελπίζω ότι θα έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική, που για την υλοποίηση της, θα κάνουμε τις ανάλογες επενδύσεις.
 
Νιώθετε ότι πλέον σας παρακολουθούν ως αντίπαλο του συστήματος; Ως αντίπαλος του Μαρινάκη;
Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο. Εχω σεβασμό αλλά βρίσκονται απέναντι μας. Εχω πολλές επιτυχίες στη ζωή μου, αλλά μία μεγάλη επιτυχία ήταν το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Πάνω από τέσσερα χρόνια είχα πορεία προς αυτόν το στόχο. Και τον έφτασα. Οι άνθρωποι πριν από μένα, προσπαθούσαν να το πετύχουν 88 χρόνια. Εμείς δουλέψαμε πολύ αποτελεσματικά και όταν έφτασα στο τέρμα, κατάλαβα ότι χρειάζομαι δυνάμεις και από την Τουρκία. Για αυτό αλλάξαμε στρατηγικά την πορεία των κινήσεων μας και σήμερα με την κυβέρνηση της Τουρκίας, έχω πολύ καλές σχέσεις. Κάναμε τους ανθρώπους της να μας ακούσουν, έψαχνα οποιοδήποτε άνθρωπο είναι έτοιμος να με ακούσει και να με βοηθήσει. Και βρήκα. Μπορώ να πω ότι πρόκειται για την επιτυχία της ομάδας μας. Είναι κάτι δικό μας. Σε αυτήν την κατάσταση, ίσως να πράξουμε το ίδιο. Οχι να τσακωνόμαστε, αλλά να προσπαθήσουμε να βρούμε ανθρώπους, οι οποίοι θα είναι υπέρ ενός καλού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.
 
Αν ο κανονισμός της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ επέτρεπε σε έναν άνθρωπο να διαθέτει πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες, κάποιες ομάδες που βρίσκονται στο τέλος, με μεγάλη χαρά θα προσπαθούσα να τις σώσω. Δεν πρέπει να πεθαίνουν ομάδες με ιστορία. Αλλά οι συνθήκες επιτρέπουν να πεθαίνουν ομάδες εκτός από μία. Αυτό δε χαροποιεί κανέναν. Δεν είναι ότι εγώ δεν είμαι έτοιμος να τσακωθώ. Απλά δεν το επιλέγω. Χρειάζεται δουλειά ώστε να γίνει το ποδόσφαιρο ένα παιχνίδι που θα έχει ενδιαφέρον, σε όλη την Ελλάδα. Και να μη μου λένε για κρίση, ότι δεν υπάρχει κάποιος να το χρηματοδοτήσει. Το σύστημα επέτρεψε να μην υπάρχουν αυτοί που θέλουν να επενδύσουν. Το σώμα των διαιτητών δεν έχει διαβάσει τη βιογραφία μου. Θα ήθελα να τους συστήσω να το κάνουν.
#TAGS MM