Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Σε κρίση το αγγλικό ποδόσφαιρο

ΦΩΤΟ REUTERS.

Με αφορμή την περίπτωση της Λίβερπουλ που προσπαθεί απεγνωσμένα να βγεί από το αδιέξοδο, στην Γηραιά Αλβιώνα επανέρχεται στην επιφάνεια το θέμα των χρεών των ομάδων της Premier League.

Φυσικά το θέμα δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να απασχολεί τους λάτρεις του ποδοσφαίρου, Άγγλους, οι οποίοι βλέπουν τον ένα μετά τον άλλο τους ιστορικούς συλλόγους τους να φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα συνοδευόμενοι από τις λέξεις “χρέος” και “αδιέξοδο”.

Αρκεί να αναφερθεί ότι αν προσθέσουμε το χρέος της Λίβερπουλ και το χρέος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αγγίζουν το 1δις λίρες. Οι επτά απο τους είκοσι κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης είναι αγγλικοί και το χρέος τους ξεπερνά τα 3,5 δις λίρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το δικό τους χρέος είναι το 56% του συνολικού χρέους που έχουν οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στην Ευρώπη.

“Ειδικό καθεστώς διαχείρισης”…είναι η προσωρινή λύση για να μην χρεωκοπήσει ένας σύλλογος και πλέον έχει πάρει διαστάσεις “μάστιγας” στην Αγγλία. Η Λιντς, η Λέστερ, η Σέφιλντ Γουένστεϊ, η Σάουθάμπτον, η Πόρτσμουθ μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία μέχρι να βρεθεί η λύση, που θα τους δώσει και πάλι τη βιωσιμότητα. Η τύχη της Λίβερπουλ πέρασε στα δικαστήρια και σίγουρα έπεται συνέχεια.

Το δέντρο σαπίζει ή ανθίζει από τις ρίζες και στην περίπτωση του αγγλικού ποδοσφαίρου είναι αλήθεια. Το πρόβλημα είναι η ίδια η Premier League. Για χρόνια η διοργανώτρια αρχή “υποστηρίζει” τα χρέη των ομάδων της. Το σκεπτικό της είναι: “Οι ομάδες μας είναι οι πιο κερδοφόρες στον κόσμο και από τη στιγμή που γίνεται αυτό μπορούν να δανείζονται και τα περισσότερα χρήματα. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, όμως,  ένα τέτοιο σκεπτικό είναι τουλάχιστον αφελές, τη στιγμή μάλιστα που οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα.”

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε