Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Σχορτσιανίτης: Δεν ήρθα για να σκύψω το κεφάλι!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο Έλληνας σέντερ δήλωσε υπερήφανος που φορά τη φανέλα του Παναθηναϊκού, μίλησε για τα λάθη του παρελθόντος και τόνισε πως δεν φοβάται την… υποδοχή των οπαδών του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ.

Μιλώντας στον Τύπο του Ισραήλ, ο “Σόφο” αναφέρθηκε στα λάθη που έκανε στα πρώτα του… μπασκετικά βήματα τονίζοντας πως “… δεν ήξερα πώς να διαχειριστώ την κατάσταση και έκανα όσα λάθη μπορούσε να κάνει κάποιος”, έριξε τα “καρφιά” του για τη Μακάμπι και τον τρόπο που έφυγε, ενώ μίλησε και για τους Γκέρσον, Γιαννάκη, Μπλατ και Ομπράντοβιτς.

«Έκανα πολλά λάθη»

«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα για μένα. Ήμουν ένα παιδί 15 χρονών με πολλά χρήματα στο χέρι. Μπορούσα να αγοράσω ό,τι ήθελα και όλοι μου έλεγαν ότι ήμουν ο καλύτερος και ο μεγαλύτερος. Δεν ήξερα πώς να διαχειριστώ την κατάσταση και έκανα όσα λάθη μπορούσε να κάνει κάποιος. Το μόνο που με ένοιαζε ήταν να βγαίνω έξω και να ξοδεύω χρήματα. Γύριζα από την προπόνηση, έτρωγα κάτι και αμέσως έβγαινα έξω για να πιω. Επέστρεφα στις τρεις το πρωί και μετά έπρεπε να πάω σχολείο. Δεν είχα καταλάβει τι χρειαζόταν για να είσαι επαγγελματίας αθλητής. Δεν το είχα σκεφτεί καθόλου. Κάποιοι άνθρωποι προσπάθησαν να με καθοδηγήσουν και να μου εξηγήσουν κάποια πράγματα, αλλά όταν είσαι 17 χρονών και βάζεις 20 πόντους απέναντι σε μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες, δεν ακούς κανέναν».
 
«Ο Γκέρσον έκανε ό,τι χρειαζόταν η ομάδα»

«Πέρασα δύσκολες στιγμές με τον Γκέρσον. Τώρα καταλαβαίνω ότι όσα έκανε ήταν επειδή το χρειαζόταν η ομάδα για να νικήσει», ανέφερε για τη συνεργασία τους στον Ολυμπιακό και τον παραγκωνισμό του.
Ο ίδιος ο Ισραηλινός τεχνικός μίλησε για τον «Σόφο». «Όταν ήμουν στον Ολυμπιακό, είπαμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο και να τον αντιμετωπίζω σαν γιο μου. Όμως έχανε πολλές προπονήσεις και δεν μπορούσα να ανεχθώ τη συμπεριφορά του. Στη διάρκεια της καριέρας μου δεν έχω τιμωρήσει τόσους παίκτες με τον τρόπο αυτό. Είναι κρίμα γιατί πίστευα πως μπορούσε να γίνει από τους κορυφαίους παίκτες στην Ευρώπη».
 
Ο διεθνής σέντερ αναφέρθηκε και στην περίοδο που πήγε στο ειδικό κέντρο της Ελβετίας για να χάσει βάρος. «Κατάλαβα πολλά πράγματα. Είχα να ακουμπήσω μπάλα για αρκετό καιρό και ήταν δύσκολο για μένα».
 
Η συμβουλή του Γιαννάκη

«Ο Παναγιώτης Γιαννάκης με καθοδήγησε να αρχίσω από τα βασικά και να δουλεύω βήμα-βήμα. Ήταν η καλύτερη συμβουλή που πήρα ποτέ στην καριέρα μου».
 
«Κατάλαβα τι θα πει πραγματική αγάπη»

«Δεν μπορώ να περιγράψω πώς ένιωσα την πρώτη φορά που είδα το γιο μου. Ένιωσα την καρδιά μου να χτυπά δυνατά σε όλο μου το σώμα. Τώρα καταλαβαίνω τι είναι αγάπη. Νιώθω ολοκληρωμένος. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που ξέρω πως όλα θα πάνε καλά, γιατί δεν γίνεται διαφορετικά».
 
Ερωτηθείς αν ο γιος του θα ασχοληθεί με το μπάσκετ, απάντησε: «Όχι αν περνά από το χέρι μου. Ποιος ο λόγος;».
 
«Έχω γίνει καλύτερος άνθρωπος με την Ειρήνη»

«Από τη στιγμή που γνώρισα τη σύζυγό μου, την Ειρήνη, δουλεύω σκληρά κι έχω γίνει καλύτερος άνθρωπος. Δεν βγαίνω το βράδυ, μένω στο σπίτι και κοιτάξω το παιδί μου για να το δω όταν ξυπνήσει. Κάποιες φορές είναι δύσκολο γιατί έχω πρωινή προπόνηση, αλλά η γυναίκα μου είναι μαζί μου όλη τη μέρα και θέλω να την ξεκουράζω λίγο. Πλέον είμαι οικογενειάρχης, πρέπει να στηρίξω δύο ανθρώπους. Έχω ευθύνες. Δεν μπορώ να λέω και να κάνω ό,τι θέλω».
 
«Ποιος δεν θα ήθελε να παίξει στον Παναθηναϊκό;»

«Ξέρω πως πολλοί με κατέκριναν για την επιλογή μου, αλλά δεν το φοβάμαι αυτό. Δεν υπάρχει παίκτης που δεν θα ήθελε να παίξει στον Παναθηναϊκό. Εγώ απλώς είμαι ένας άνθρωπος που συγκεντρώνει τα πυρά. Αν σε κάποιους δεν αρέσω, δεν μπορώ να κάνω κάτι. Εγώ από την πλευρά μου θα κάνω ό,τι μπορώ μέσα στο παρκέ και πιστεύω πως με το χρόνο θα με κρίνουν βάσει της απόδοσής μου».
 
«Με καθησύχασε ο Αλβέρτης»

«Σίγουρα σκέφτηκα τις πιθανές αντιδράσεις. Όμως ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, ένα σύμβολο για τον Παναθηναϊκό, με διαβεβαίωσε πως όλα θα πάνε καλά. Μου είπε ‘Τι ανησυχείς; Ποιο είναι το πρόβλημά σου; Οι οπαδοί; Θα μιλήσω μαζί τους. Σε αγαπώ από τότε που ήσουν παιδί, ο Διαμαντίδης σε ξέρει από τότε που ήσασταν συμπαίκτες στον Ηρακλή και συνεργάζεστε καλά’. Πράγματι, ο Παναθηναϊκός ήταν η καλύτερη επιλογή για μένα. Χαίρομαι που επέστρεψα στην Ελλάδα. Μπορώ να είμαι κοντά στην οικογένειά μου, να είμαι κοντά στο μεγάλωμα του γιου μου και να ζω με τη σύζυγό μου. Όσο ήμουν στο Τελ Αβίβ, ζούσαμε χωριστά».
 
«Ήθελα να συνεργαστώ με Ομπράντοβιτς, αλλά χαίρομαι και πάλι»

«Ήθελα να συνεργαστώ με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Πάντα έβρισκε τρόπο για να με εξουδετερώνει ως αντίπαλος, αλλά παρότι δεν θα είναι εδώ στον Παναθηναϊκό, χαίρομαι για το νέο ξεκίνημα στην καριέρα μου. Διψάω για επιτυχίες και είμαι περήφανος που αποτελώ μέλος του νέου Παναθηναϊκού. Θα είναι δύσκολο το έργο μας, αλλά πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση».
 
«Δεν ήρθα για να σκύψω το κεφάλι και να χάσω»

Σχολιάζοντας την υποδοχή που θα του επιφυλάσσουν στο ΣΕΦ οι φίλοι του Ολυμπιακού, είπε: «Οι οπαδοί θα πρέπει να υποστηρίζουν την ομάδα τους κι όχι να κάνουν κακό στον αντίπαλο. Σίγουρα, όταν ακούς χιλιάδες ανθρώπους να βρίζουν τη μητέρα σου, πληγώνεσαι. Τι μπορεί όμως να μου συμβεί που δεν έχει γίνει ακόμη; Εγώ για ένα είμαι σίγουρος: δεν ήρθα εδώ για να σκύψω το κεφάλι και να χάσω».
 
«Ήθελα να μείνω στη Μακάμπι, αλλά δεν με ήθελαν»

«Ήθελα να μείνω στη Μακάμπι για πολλά χρόνια. Ήταν η πιο όμορφη περίοδος στην καριέρα μου. Όμως η Μακάμπι δεν με ήθελε και είμαι απογοητευμένος. Έπαιξα σχεδόν όλη τη σεζόν με ένα πόδι, θυσίασα το σώμα μου για την ομάδα και στο τέλος αποφάσισαν πως δεν ήμουν αρκετά καλός».
 
«Έπαιζα μέχρι που δεν μπορούσα άλλο»

«Δεν ένιωσα μέλος της ομάδας της Μακάμπι που κατέκτησε το πρωτάθλημα. Τους δύο τελευταίους μήνες της σεζόν, που ήμουν τραυματίας, δεν μπορούσα καν να προπονηθώ. Ήταν δύσκολο για μένα να είμαι στον πάγκο και να παρακολουθώ τα παιχνίδι, από τη στιγμή που ήξερα τι μπορούσα να κάνω στο παρκέ. Ήταν ένα πολύ άσχημο συναίσθημα. Είχα πόνους στο γόνατο, έπρεπε να χειρουργηθώ και να ξεκουραστώ, αλλά εγώ συνέχισα να παίζω μέχρι τη στιγμή που δεν μπορούσα άλλο».
 
«Αν ήμουν καλά, θα πηγαίναμε Final 4»

«Σήμερα καταλαβαίνω πως έκανα λάθος. Πρέπει να ξέρω πότε πρέπει να σταματώ και να προσέχω τον εαυτό μου. Αν το είχα κάνει όλα είχαν ξεπεραστεί πιο γρήγορα. Το πρόβλημα είναι ότι αν ξαναβρεθώ στην ίδια κατάσταση, πιθανότατα θα συμπεριφερθώ με τον ίδιο τρόπο. Έτσι είμαι εγώ. Δεν ήθελα να εγκαταλείψω τους συμπαίκτες και φίλους μου. Αν ήμουν υγιής, όλα θα ήταν διαφορετικά και η Μακάμπι θα είχε προκριθεί στο Final 4».
 
«Δεν με υποστήριξαν από τη Μακάμπι»

«Όλα άρχισαν από τα ΜΜΕ. Άκουγα τι έλεγαν για μένα, ότι δεν βοηθούσα και ότι ήμουν σκιά του εαυτού μου. Ένιωθα μέχρι τότε πως η ομάδα με κατανοούσε και με υποστήριζε. Προς το τέλος της σεζόν κατάλαβα ότι δεν με ήθελαν για έναν ακόμη χρόνο. Ξέρω πως δεν έκανα καλή σεζόν και σε αυτές τις δουλειές όλα εξαρτώνται από τους αριθμούς σου στο γήπεδο. Έτσι είναι τα πράγματα. Όμως δεν με υποστήριξαν. Εγώ ήθελα να μείνω στη Μακάμπι, αλλά κανένας δεν μου το ζήτησε».
 
«Όλα καλά στην πρώτη σεζόν στη Μακάμπι»

«Η πρώτη μου σεζόν στη Μακάμπι ήταν καταπληκτική, όλα πήγαν καλά. Υπήρχε πολύ καλή χημεία με όλους τους παίκτες. Ακόμη θυμάμαι που είχαμε χάσει στη Βιτόρια με σχεδόν 30 πόντους, αλλά τελικά αποκλείσαμε την Κάχα Λαμποράλ και πήγαμε στο Final 4. Ήταν εύκολο για μένα να προσαρμοστώ στη ζωή στο Ισραήλ, γιατί όλοι μου φέρονταν άψογα. Στο Ισραήλ δεν είχα κοινωνική ζωή κι έβγαινα από το σπίτι σχεδόν μόνο για προπονήσεις ή αγώνες. Δεν μπορούσα να περπατώ στο δρόμο χωρίς να έρχονται και να με πλησιάζουν οι άνθρωποι συνέχεια. Όμως δεν έχω πρόβλημα να μένω σπίτι. Απεναντίας, χρειάζομαι την ηρεμία μου και χρόνο με την οικογένειά μου».
 
«Σπουδαίος ο Μπλατ»

«Ο Ντέιβιντ Μπλατ μού συμπεριφερόταν διαφορετικά από όλους. Κανείς δεν μου είχε φερθεί έτσι. Δεν μπορώ να πω συγκεκριμένα τι έκανε, αλλά μου έδωσε να καταλάβω το παιχνίδι και να φτάσω σε ένα άλλο επίπεδο. Ίσως ήταν θέμα συμπεριφοράς. Πολλές φορές μού φώναξε, αλλά ήξερα πως ήθελε το καλύτερο για μένα και την ομάδα. Είναι σπουδαίος προπονητής».
 
«Να κρατήσει τις καλές στιγμές ο κόσμος της Μακάμπι»

«Δεν ξέρω πώς θα με θυμούνται. Συνήθως ο κόσμος θυμάται τι έκανες τελευταία και στο τέλος της σεζόν αυτής εγώ δεν ήμουν στην καλύτερη κατάσταση. Ελπίζω να θυμούνται τις καλές στιγμές και ότι έδωσα ό,τι είχα».

Μπορεί και χωρίς Σπανούλη – Νίκησε και τη Σιένα ο Ολυμπιακός

Πάλεψε, ηττήθηκε, αλλά άφησε… υποσχέσεις!

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε