Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Σχορτσιανίτης: Ευκαιρία να γίνουμε μάγκες

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό έδωσε ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης. Τι είπε για Αλβέρτη, Διαμαντίδη και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση

Διαβάστε τα σημαντικότερα αποσπάσματα των όσων είπε ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πράσινη”:

«Έχουμε καταλάβει όλοι ότι έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία να γίνουμε όλοι μάγκες. Με απλά λόγια έχουμε μια χρονιά μπροστά μας που ή θα μας πλακώσουν όλοι στο ξύλο, ή θα καταφέρουμε να γίνουμε μάγκες όλοι μαζί. Έχω ένα τεράστιο κίνητρο μπροστά μου να πάρω το πρωτάθλημα και γι αυτό θα δώσω τα πάντα», τονίζει αρχικά και αναφερόμενος στον τρόπο που τον πλησίασαν οι πράσινοι επισημαίνει:

«Ο τρόπος που με πλησίασαν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού ήταν μοναδικός. Με κέρδισε αμέσως. Τόσο ο κύριος Γιαννακόπουλος, όσο και οι υπόλοιποι. Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού με «αγκάλιασαν» χωρίς όμως να περάσουν την λεπτή γραμμή των ισορροπιών. Δεν ήταν στημένοι».

Για τις πρώτες του ώρες σαν παίκτης του Παναθηναϊκού:

«Είμαι πολύ χαρούμενος για την νέα σελίδα της καριέρας μου. Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ μεγάλη ομάδα και χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι μέλος της. Υπάρχει μια τεράστια πρόκληση μπροστά μου. Υπάρχει μια καινούρια διοίκηση στον Παναθηναϊκό, που επιχειρεί ένα καινούριο ξεκίνημα και πρέπει να την βοηθήσουμε όλοι. Οι καινούριοι παράγοντες στην ομάδα έχουν ένα πολύ δύσκολο έργο. Θα πρέπει να διατηρήσουν τον Παναθηναϊκό στον δρόμο των επιτυχιών, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μ αρέσει πολύ που είμαι σε αυτήν την καινούρια προσπάθεια, που είμαι μέλος αυτής της προσπάθειας. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Και είναι αυτό που μου έλεγε η γυναίκα μου. Ότι δεν έχω κανένα λόγο να ανησυχώ για τίποτα. Η απόφαση που πήρα είναι απόλυτα συνειδητή, είναι η καλύτερη δυνατή και δεν πρέπει να κοιτάμε πίσω. Πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ομάδα αλλά και για τον κόσμο που την υποστηρίζει. Ο Παναθηναϊκός είναι μία πολύ μεγάλη ομάδα και είναι σίγουρο ότι ο κάθε παίκτης θα ήθελε να παίξει σε αυτή».

Για το τι ήταν αυτό που τον έκανε τελικά να ξεπεράσει τα όποια άγχη και να πει το μεγάλο «ναι» στον Παναθηναϊκό:

«Είναι αλήθεια ότι από την αρχή ο κύριος Γιαννακόπουλος αλλά και όλοι οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού με είχαν καθησυχάσει για τα πάντα. Πως δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα και αν υπάρξει θα διορθωθεί. Την ώρα που μιλάγαμε χτυπάει το τηλέφωνό μου, δεν απαντώ. Ξαναχτυπάει βλέπω τον αριθμό, δεν τον γνωρίζω πατάω άκυρο… Χτυπάει και τρίτη φορά. Ο Αλβέρτης».

Στην συνέχεια ο 27χρονος παίκτης εξηγεί τι ακολούθησε…:

Σόφο: Γεια σου Φράγκι, τι γίνεται;
Φράγκι: Καλά, εσύ; Τι θα κάνουμε;
Σόφο: Τι να κάνουμε; Καλά είμαστε!
Φράγκι: Τι θα κάνουμε; Θα περάσουμε καλά;
Σόφο: Το σκέφτομαι…
Φράγκι: Τι σκέφτεσαι; Τι πρόβλημα έχεις; Με τον κόσμο; Να μην έχεις κανένα θέμα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Να έρθεις στον Παναθηναϊκό. Είμαστε όλοι αγαπημένοι . Ο Δημήτρης σ αγαπάει και το ξέρεις, εγώ σ αγαπάω από μικρό παιδί. Θα είμαστε καλά μαζί, θα ξεκινήσουμε κάτι καινούριο και θα γίνουμε όλοι μάγκες.

Για το πως αισθάνεται που θα είναι ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του Παναθηναϊκού της νέας εποχής:

«Από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Σε καμία περίπτωση δεν θα πω ότι φοβάμαι. Υπάρχει ανησυχία σε κάποια θέματα, αλλά είμαι περήφανος που είμαι στον Παναθηναϊκό. Και δεν το λέω για να καλοπιάσω κανέναν. Το πιστεύω. Και είμαι περήφανος που η ομάδα με επέλεξε. Σημαίνει ότι με πιστεύει. Τώρα, βέβαια μπορεί την πρώτη ημέρα να με βρίσουν οι μισοί… όλα είναι στο πρόγραμμα και πρέπει να το αντιμετωπίσω. Εγώ θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο δυνατό και να στηρίξω την απόφασή μου. Και για εμένα και για τον Παναθηναϊκό και για την οικογένειά μου. Ξέρω καλά πως πάντα υπήρχε μια σκιά γύρω από το όνομά μου».

Για το γεγονός ότι θα βρίσκεται στο πλευρό του Δημήτρη Διαμαντίδη:

«Είναι πολύ σημαντικό που θα είμαι και πάλι μαζί με τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Είναι πολύ ωραίο για εμένα που θα είμαστε και πάλι μαζί. Ο Δημήτρης με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην καριέρα μου, ειδικά στο ξεκίνημά μου»

Είχατε ξεκινήσει μαζί στον Ηρακλή. Από τότε γνωριζόσαστε;

«Όταν και οι δύο ήμασταν πολύ πιο μικροί. Ο Ηρακλής προερχόταν τότε από μια δύσκολη κατάσταση και αποφάσισε να στηριχτεί σε νεαρούς παίκτες. Ο Δημήτρης ως πιο έμπειρος κατάφερε να βοηθήσει και να με κάνει… μάγκα. Όπως έχω πει πολλές φορές, είναι λίγοι οι ψηλοί που με τον Διαμαντίδη δεν έχουν γίνει μάγκες. Και αν δεν έγιναν, δεν φταίει ο Διαμαντίδης. Είμαι πεπεισμένος πως αυτήν τη στιγμή ο Παναθηναϊκός ήταν η καλύτερη επιλογή για την καριέρα μου»

Για τον Μάικ Μπατίστ:

«Ο Μάικ είναι ένας φοβερός παίκτης. Είναι μια τρομερή προσωπικότητα μέσα και έξω από το γήπεδο. Είναι μοναδική η πίεση που ασκεί στους αντιπάλους του όταν βρίσκεται πάνω στο παρκέ. Και μόνο που είναι στο γήπεδο. Είναι ένα πάρα πολύ καλό παιδί. Πάντα ήταν πολύ φιλικός μαζί μου… Δεν είχαμε καμία φοβερή φιλική σχέση, δεν ήμασταν κολλητάρια αλλά τον θεωρώ φίλο μου. Ο Μάικ 9 χρόνια που βρίσκεται στον Παναθηναϊκό έχει καταφέρει να κάνει καλύτερο το ελληνικό μπάσκετ. Να του ανεβάσει επίπεδο. Δεν υπάρχει κανείς να μπορεί να πει κακό για τον Μάικ. Κι εγώ ελπίζω να συνεχίσει στον Παναθηναϊκό και να συνεχίσουμε μαζί στον Παναθηναϊκό. Να μπορέσω να παίξω μαζί του. Μακάρι να έχουμε όλοι την καριέρα του. Να παίξουμε το μπάσκετ που παίζει στα 35 του κι εμείς. Οι περισσότεροι στα 32-33 σκέφτονται να το κόψουν. Ο Μάικ συνεχίζει. Και μακάρι να μπορέσω να του μοιάσω. Είναι σούπερ επαγγελματίας. Έχω φάει και τις 20άρες και τα καρφώματα στην μάπα μου… Με έχει στρώσει… Έχω πάρει το μάθημά μου και δεν με παίρνει να πω κάτι διαφορετικό».

Για την πρώτη του φορά που θα κάνει ζέσταμα στο ΟΑΚΑ με την φανέλα του Παναθηναϊκού:

«Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα με υποδεχτούν οι φίλοι της ομάδας στο ΟΑΚΑ. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού έχει αποδείξει ότι στηρίζει πάντα την ομάδα του. Και κυρίως στις δύσκολες στιγμές. Όχι μόνο στα εύκολα. Η ομάδα τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει τα πάντα. Έχει καταφέρει να βρίσκεται συνέχεια στην κορυφή της Ευρώπης. Έχω μπει μέσα στο ΟΑΚΑ και ξέρω καλά τι να περιμένω… Υπάρχουν 5, 10, 20, 50 άτομα που λένε τα γνωστά. Τα συνθήματα όμως είναι σε όλα τα γήπεδα. Και όπως ακούγονται για εμένα, ακούγονται και για πάρα πολλούς ακόμα παίκτες. Είναι ένας από τους τρόπους που ο κόσμος στηρίζει την ομάδα του και προσπαθεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον αντίπαλο».

Οι σκέψεις αυτές ήταν ικανές για να σε κάνουν να κάνεις πίσω; Για να σε αποτρέψουν από το να κάνεις το μεγάλο βήμα στην καριέρα σου;

«Κοίτα να δεις, δεν είναι 20.000 κόσμος στο ΟΑΚΑ που δημιουργεί προβλήματα. Και για να πούμε την αλήθεια, είναι μερικές φορές και κάποιοι παίκτες που συμπεριφέρονται με λάθος τρόπο. Είναι 500 άτομα που βλέπουν λάθος τα πράγματα. Έχω ακούσει από πολλούς για κωλοτούμπες που θα κάνει ο κόσμος και για… περίεργες καταστάσεις. Αυτά δεν τα δέχομαι. Εγώ ξέρω ότι δεν απορρίπτεις μια κατάσταση που μπορεί να σε βοηθήσει και ως άτομο και ως αθλητή επειδή κάποιοι θα σου πετάξουν ένα αντικείμενο. Όπως ο Σπανούλης αποφάσισε να το κάνει, όπως και πολλοί άλλοι, έτσι και εγώ. Και είμαι σίγουρος ότι ο Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη επιλογή»

Πως αισθάνθηκες όταν πήρες το στυλό στα χέρια σου και ένιωσες ότι ήρθε η ώρα για να βάλεις την υπογραφή στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας σου;

«Ο Παναθηναϊκός ήταν πάντα για μένα μια ελκυστική κατάσταση. Όταν πήγα στο ραντεβού την πρώτη φορά και μίλησα με τον κύριο Γιαννακόπουλο και τον μάνατζερ μου και μου είπαν να υπογράψω τώρα, τους είπα ότι πρέπει να πάω στο σπίτι να το συζητήσω με την γυναίκα μου. Είχαν προηγηθεί, βέβαια, πολλές κινήσεις το προηγούμενο διάστημα, αλλά δεν είχαμε φτάσει ποτέ σε αυτό το σημείο. Είχα λίγο άγχος, είναι αλήθεια… Πως θα το δει ο κόσμος, πως θα με αντιμετωπίσουν… Και γι’ αυτό ζήτησα λίγο χρόνο να τα πω με τη γυναίκα μου. Αυτή που με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στη ζωή μου και στην καριέρα μου. Με έχει αλλάξει πολύ ως άνθρωπο και ως αθλητή και μου έχει δώσει ένα έξτρα κίνητρο για να κάνω τη δουλειά μου σωστά. Για άλλους το κίνητρο είναι τα λεφτά, είναι η δόξα, είναι οτιδήποτε. Για εμένα είναι η γυναίκα μου»

Θες να μας πεις γι’ αυτή τη… σκιά;

«Δεν θα πω βλακείες… Υπήρχαν καταστάσεις που έχω χρεωθεί και θα μπορούσα να τις είχα διαχειριστεί διαφορετικά και να μην υπήρχε θέμα. Κι εγώ ήμουν περίεργος και σε κανέναν σημείο δεν ήμουν ο παίκτης που δεν ήξεραν πως να με χειριστούν. Όλα αυτά που έλεγαν τότε δεν ήταν αλήθεια. Αυτά δεν τα έχει ακούσει άλλος παίκτης. Έκανα λάθη… Έφαγα τις «σφαλιάρες» μου και έστρωσα. Όλα αυτά είναι στο παρελθόν. Με έχει βοηθήσει πάρα πολύς κόσμος. Πάνω απ΄όλους η γυναίκα μου και χρόνο με τον χρόνο έχω τη δυνατότητα να δείχνω ότι έχω αλλάξει πολύ. Πιστεύω ότι έπειτα από δύο χρόνια στο Ισραήλ ήταν η καλύτερη στιγμή να γυρίσω πίσω και στην καλύτερη ομάδα. Σε ανθρώπους που με ξέρουν. Όπως ο Φράγκι, ο Διαμαντίδης που αγαπάω και σέβομαι. Σε μια άγνωστη για μένα κατάσταση δεν πρόκειται να κωλώσω σε τίποτα. Δεν θέλω να εισπράξω χειροκρότημα. Θέλω να παίξω μπάσκετ. Πολύς κόσμος μου λέει το σπίτι σου και η Ιθάκη σου είναι ο Παναθηναϊκός. Όμως το θέμα είναι το τι θα κάνω εγώ για την ομάδα. Άμα κάνω λάθη θα με βρίσουν, αν βοηθήσω την ομάδα θα ανταμοιφθώ. Η απόφαση μου δεν ήταν εύκολη, γιατί υπάρχουν πολλές περίεργες καταστάσεις. Θα μπορούσα να πάρω μια πιο ασφαλή απόφαση. Πριν από δύο χρόνια πέρασε για πρώτη φορά από το μυαλό μου και τώρα ήταν η καλύτερη στιγμή. Όταν έφυγα από τα ήμουν χαρούμενος. Μάλιστα και το μωρό μόλις υπέγραψα σταμάτησε να κλαίει…»

Πως βλέπεις την μετά… Ομπράντοβιτς εποχή;

«Είναι λίγο περίεργη η κατάσταση μετά την αποχώρηση του Ομπράντοβιτς. Ειδικά για παίκτες που είχαν δουλέψει τόσα χρόνια με τον Ζοτς και θα παραμείνουν στην ομάδα. Που θα πρέπει να δουλέψουν με ένα διαφορετικό τρόπο. Η φιλοσοφία του Ομπράντοβιτς είναι η σωστή όπως αποδείχτηκε. Φάνηκε στο πέρασμα των χρόνων. Βέβαια και οι παίκτες είναι επαγγελματίες, είναι top και σίγουρα θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα»

Για τον αδερφό του και την αφίσα του Αλβέρτη…

«Ο Αλέξανδρος πάντα πηγαίνει και βλέπει τον Παναθηναϊκό. Ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Την πρώτη χρονιά μου στον Ολυμπιακό ήρθε από την Θεσσαλονίκη για να με επισκεφτεί. Τον πήρα από το αεροδρόμιο και του λέω πάμε για καμία βόλτα, να φάμε τίποτα, να πιούμε κανένα καφέ…Και μου λέει «Όχι τώρα… Θα πάω στο ΟΑΚΑ να δω τον Παναθηναϊκό» Ήταν έτσι από μικρός… Τώρα δεν είναι τόσο πολύ αλλά του αρέσει πάρα πολύ το μπάσκετ που παίζει ο Παναθηναϊκός. Ήταν μεγάλος φαν του Αλβέρτη. Εγώ μεγάλωσα με την αφίσα του Αλβέρτη πάνω από το κρεβάτι του Αλέξανδρου. Τώρα θα έχει έναν επιπλέον λόγο για να έρχεται στο ΟΑΚΑ. Ο αδελφός μου έκανε πάντα αυτό που ήθελε. Έχει τον τρόπο του. Του αρέσει πάρα πολύ η ομάδα του Παναθηναϊκού και η υπεροχή που έχει»

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε