Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Συμφώνησαν πως πιάσανε πάτο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Προπονητές και παίκτες συμφώνησαν, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για το πρωτάθλημα της Α1, πως το ελληνικό μπάσκετ βρίσκεται σε οριακό σημείο. “Δεν ξαναρισκάρω την ζωή μου”, είπε ο Ομπράντοβιτς – Συμφώνησε μαζί του ο Παπαλουκάς.

Πρώτος το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βασίλης Οοικονομίδης. “Δεν έκρυψα και στην κλήρωση ότι το πρωτάθλημα επηρεάζεται από τις κοινωνικές δυσκολίες και από δικά μας λάθη. Θα παρακαλούσα εσάς (σ.σ. τους δημοσιογράφους), επειδή έχω διαβάσει πολλά κείμενα όλο το καλοκαίρι, να δούμε και τη θετική πλευρά του πρωταθλήματος και να στηρίξουμε αυτό το πρωτάθλημα χωρίς να παραβλέπουμε τα λάθη και χωρίς να βάζουμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα. Μην το βάζετε στη γωνία. Είναι το άθλημα που αγαπάμε όλοι και φέρνει επιτυχίες συνεχώς στον ελληνικό αθλητισμό όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Χρειάζεται ενότητα και πολύ δουλειά”.

Για να λάβει την απάντηση από τον Λάζαρο Παπαδόπουλο: “Δεν έχουμε καταλάβει ότι το μπάσκετ είναι ήδη στη γωνία. Έχουμε πατώσει δυστυχώς. Ο κόσμος έχει χάσει το ενδιαφέρον του. Το πρωτάθλημα έχει χάσει την αξιοπιστία του με αποκορύφωμα την περσινή σεζόν που το πρωτάθλημα δεν τελείωσε. Γιατί αφήνουμε το πρόβλημα να διογκώνεται; Ξέρουμε ότι για εμάς αυτό θα μας κοστίσει πολύ”.

 
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πρώτα μίλησαν οι προπονητές και μετά οι αρχηγοί των ομάδων…

Ζέλικο Ομπράντοβιτς (Προπονητής Παναθηναϊκού): “Θέλουμε να διατηρήσουμε το επίπεδο του μπάσκετ που παίζαμε τα τελευταία χρόνια. Κάθε χρόνο είναι πιο δύσκολο, γιατί όλοι παίζουν με μεγαλύτερο κίνητρο εναντίον μας. Όλοι λένε ότι θα είναι δύσκολη σεζόν. Όλοι θυμούνται πως τελείωσε πέρυσι η σεζόν. Ζήτησα από τους διαιτητές για το τι θα γίνει σε περίπτωση που επαναληφθούν τα περσινά. Δεν είδα να αλλάζει κάτι. Δε θέλω να ρισκάρω τη ζωή μου. Είναι πολύ σοβαρό. Θα κάνετε κάτι όταν θα είναι πολύ αργά. Θα προσευχόμαστε στον Θεό να μην γίνει κάτι. Δεν κάνατε κάτι για να προστατεύσετε τους παίκτες, τους προπονητές, κανέναν. Αν θέλετε να είστε σοβαρή λίγκα, πρέπει να αλλάξετε τους κανονισμούς. Ένα μπουκάλι και ένα κέρμα είναι αρκετό. Σιγά σιγά θα φέρουμε τον κόσμο που αγαπά το μπάσκετ στο γήπεδο και όχι τους χούλιγκαν”.

Ντούσαν Ίβκοβιτς (Προπονητής Ολυμπιακού): “Είμαι χαρούμενος που είμαι ξανά στην Ελλάδα. Δεν παίζει ρόλο η παράδοση. Συμφωνώ με τον φίλο μου και κουμπάρο μου ότι οι συνθήκες τότε ήταν καλύτερες. Δεν μπορώ να πω στην πρώτη συνέντευξη κάτι παραπάνω. Στην πρώτη συνάντηση με παίκτες τους είπα να ξέρουν σε ποια χώρα βρίσκονται. Εκεί που είμαι υπεύθυνος εγώ, υπόσχομαι ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού θα είναι παράδειγμα για όλους. Για όλα τα άλλα δεν μπορώ να πω τίποτα”.

Βαγγέλης Αλεξανδρής (Προπονητής Αμαρουσίου): “Είμαστε σε δύσκολη καμπή, αλλά υπάρχει ομοψυχία από όλη την πόλη. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για να πετύχουμε τους στόχους μας. Υποσχόμαστε μόνο προσπάθεια”.

Θανάσης Σκουρτόπουλος (Προπονητής Πανελληνίου): “Στήνουμε μια νέα εντελώς ομάδα. Η προσπάθεια που θα γίνει στην νέα αυτή πόλη είναι μεγάλη και θα προσπαθήσουμε να έχουμε καλό δείγμα και στο ματς με τον Ολυμπιακό”.

Σούλης Μαρκόπουλος (Προπόνητης ΠΑΟΚ): “Συμφωνώ με τον κύριο Ομπράντοβιτς. Αυτά τα κρούσματα βίας πρέπει να εκλείψουν. Η ομάδα του ΠΑΟΚ έχει μεγάλες προσδοκίες. Οι καταστάσεις δεν ήταν ίδιες. Η οικονομική κρίση χυπάει όλα τα σωματεία. Θα κάνουμε ο, τι καλύτερο”.

Γιάννης Σφαιρόπουλος (Προπονητής Κολοσσού Ρόδου): “Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την επιτυχημένη πορεία μας τα τελευταία δυο χρόνια. Θα συνεχίοσυμε την προσπάθεια να είμαστε η πρώτη επαρχιακή ομάδα. Θα συνεχίσουμε με τον κορμό που έχουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να επαναλάβουμε μια ανάλογη πορεία. Η βία πρέπει να μείνει έξω από τα γήπεδα. Το πρωτάθλημα πρέπει να αποκτήσει την αίγλη που του αρμόζει”.

Σαρόν Ντρούκερ (Προπονητής Άρη): “Είναι η τέταρτη χώρα που δουλεύω. Μου αρέσει η εκδήλωση και είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Μετά τη δύσκολη περσινή χρονιά του Άρη, μιλάμε για το “εμείς” και όχι “εγώ” στην ομάδα. Έχουμε υποχρέωση για την ιστορία της ομάδας, τους φιλάθλους, όλους”.

Νέναντ Μάρκοβιτς (Προπονητής Πανιωνίου): “Πρέπει να μην υπάρχει βία στο πρωτάθλημα. Στον Πανιώνιο πήραμε μόνο τέσσερις ξένους και πολλούς νεαρούς. Φαίνεται δύσκολο, αλλά για εμάς είναι φυσιολογικό, επειδή αυτοί είναι το μέλλον του αθλήματος και πιστεύω ότι αυτό είναι το μέλλον. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλα τα ματς”.

Αργύρης Πεδουλάκης (Προπονητής Περιστερίου): “Αν βρούμε την κρίση ως αποδιοπομπαίο τράγο, θα ήταν εξαιρετικά χαζό. Ο Έλληνας σε παγκόσμιο επίπεδο όταν έχει πάρει πράγματα από άλλα έθνη, έχει κάνει κάτι καλό. Το ελληνικό μπάσκετ βρίσκεται σε αναρρωτική κλινική και κρατιέται επειδή υπάρχει τεχνογνωσία. Οι ξένοι έρχονται εδώ, επειδή η Ελλάδα είναι σκαλοπάτι για αυτούς. Παλιότερα το ελληνικό πρωτάθλημα ήταν ο στόχος τους. Το Περιστέρι θέλει να πάρει το χώρο που έχει στο ελληνικό μπάσκετ και αυτό είναι η παραγωγή παικτών. Αν έρθει επιτυχία, έχει καλώς. Δεν θα παγιδευτούμε στα αποτελέσματα, γιατί θα μας κάνει κακό”.

Μηνάς Γκέκος (Προπονητής ΑΕΚ): “Τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Οι παίκτες ετοιμάζονται για απεργία, δεν ξέρουμε ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Ο καθένας λέμε ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά βλέπω ότι δεν γίνεται τίποτα. Ο πρωθυπουργός λέει ότι είμαστε αναξιόπιστοι. Ο αθλητισμός δεν μπορεί να είναι εξαίρεση. Για την ΑΕΚ, είναι καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Έχουμε προβλήματα, έχουμε όμως και παραπάνω εμπειρία. Θέλουμε να πάμε πιο ψηλά”.

Δημήτρης Πρίφτης (Προπονητής Καβάλας): “Είναι μια χρονιά καθιέρωσης και καταξίωσης στη μεγάλη κατηγορία. Θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο τω προηγούμενων ετών. Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τον κόσμο που αγαπά το μπάσκετ να έρθει στο γήπεδο. Θα είμαστε πιστεύω αρκετά ανταγωνιστικοί. Η λέξη που κυριάρχησε είναι “προβλήματα”. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο και ο καθένας πρέπει να κάνει ο, τι καλύτερο”.

Βασίλης Φραγκιάς (Προπονητής Ηλυσιακού): “Όλοι μίλησαν για προβλήματα και πρέπει να σκύψουμε πάνω σε αυτά. Ήμουν σχολιαστής πέρυσι και ήταν πολύ καλή εμπειρία για μένα. Οι συγκρίσεις με το ΝΒΑ, όπου έκανα κάτι παρόμοιο, είναι τεράστιες. Πρέπει να μπει το μαχαίρι όσο πιο βαθιά γίνεται. Για τον Ηλυσιακό, ο στόχος είναι η παραμονή και να βγουν κάποια νέα παιδιά. Πενία τέχνας κατεργάζεται, οπότε θα ρισκάρουμε ίσως κάποια αποτελέσματα”.

Άρης Λυκογιάννης (Προπονητής Ίκαρου Καλλιθέας): “Η φετινή χρονιά ξεκινά με την αίσθηση της απόλαυσης. Είναι ένα ταξίδι και είναι η πρώτη φορά που για μένα και αρκετούς παίκτες είμαστε στην Α1 και θέλουμε να είμαστε συνέπειες και ανταγωνιστικοί. Η βιτρίνα του μπάσκετ είναι η Α1, αλλά η φθορά που υπάρχει στις μικρότερες κατηγορίες είναι οριακή. Πρέπει να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις και να κάνουμε τομές”.

Κώστας Πιλαφίδης (Προπονητής Ηρακλή): “Φέτος ακούστηκαν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τόσες αλήθειες. Θέλω να πω σε όλους όσους συμμετέχουν να μην δυναμιτίσουν το πρωτάθλημα. Να αφήσουμε την εσωστρέφεια των ομάδων και να δούμε το γενικό καλό. Ο Ηρακλής θα προσπαθήσει να καθιερωθεί στη μεγάλη κατηγορία”.

Οι δηλώσεις των αρχηγών των ομάδων της Α1:
 

 
Δημήτρης Διαμαντίδης (αρχηγός Παναθηναϊκού): “Ο στόχος της ομάδας είναι η κορυφή. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν. Έχουν έρθει πολλοί καινούργιοι παίκτες”.
 
Θοδωρής Παπαλουκάς (αρχηγός Ολυμπιακού): “Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς με εμπιστεύτηκε σε μια δύσκολη στιγμή της καριέρας μου και είμαι πολύ χαρούμενος που θα συνεργαστούμε ξανά. Ίσως είναι η τελευταία σεζόν που βρίσκομαι εδώ. Η αιτία είναι η κατάσταση που επικρατεί. Δεν βλέπω τεχνοκρατική κατάσταση να επικρατεί. Η απαξίωση του προϊόντος είναι εμφανής. Η κρίση δεν ισχύει για τα άλλα αθλήματα; Δεν υπάρχει σωστή οργάνωση. Όλοι περιμένουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα εκείνη τη στιγμή. Ο κόουτς Ομπράντοβιτς έχει δίκιο. Πρέπει να κάνουμε να φτιάξουμε αυτή την κατάσταση. Έχω βαρεθεί να ακούω ευχολόγια. Πρέπει κάτι να κάνουμε. Το μπάσκετ έχει στριμωχθεί στη γωνία και σε λίγο θα πάθει ασφυξία. Πρέπει κάτι να κάνουμε. Βρείτε λύσεις και άμεσα!”
 
Γιάννης Γκαγκαλούδης (αρχηγός Αμαρουσίου): “Ευχαριστώ τον κόουτς που με εμπιστεύεται. Όλοι εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι πέρσι κάποιοι έκαναν αγώνα για να πάνε εκεί. Εμείς πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να βγούμε από τη δύσκολη θέση. Έχουμε χρέος σε όλους. Ευχόμαστε να κάνουμε μια νέα αρχή”.
 
Μανώλης Παπαμακάριος (αρχηγός Πανελληνίου): “Είμαστε πια στο και πέντε, όχι στο παρά πέντε. Δεν δείχνουμε έμπρακτα ότι αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Για τον Πανελλήνιο, θέλω να πω ότι κάνουμε μάχη για να γίνουμε ομάδα και να είμαστε έτοιμοι την επόμενη εβδομάδα με τον Ηρακλή”
Λάζαρος Παπαδόπουλος (αρχηγός ΠΑΟΚ): “Θέλουμε να κάνουμε την ίδια χρονιά και να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο. Για τα προβλήματα θέλω να πω ότι ποιος επενδυτής θα έρθει σε ένα πρωτάθλημα που υπάρχει πόλεμος. Πρέπει να είναι πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα”.
Αντώνης Ασημακόπουλος (αρχηγός Κολλοσού): “Δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι όλοι οι παίκτες και οι προπονητές είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος. Τα τελευταία χρόνια κοντεύουμε να γκρεμίσουμε ότι χτίσαμε τόσα χρόνια. Είχαμε θέσει ως στόχο κάθε χρόνο να είμαστε σε πιο κοντινό τραπέζι και εύχομαι να είμαστε ένα τραπέζι πιο κοντά του χρόνου”.
 
Νίκος Χατζηβρέττας (αρχηγός Άρη): “Θέλουμε να κάνουμε περήφανους τους φιλάθλους του Άρη μετά από μια δύσκολη χρονιά. Έξω από το γήπεδο πρέπει να ληφθούν σωστές αποφάσεις”.
 
Μάριος Μπατής (αρχηγός Πανιωνίου): “Είμαι χαρούμενος που επιστρέφω. Ο χαρακτήρας τω πολλών νεαρών παικτών θα μας χαρακτηρίζει. Ελπίζω να με πολύ δουλειά να κάνουμε κάτι καλό”.
 
Δημήτρης Παπανικολάου (αρχηγός Περιστερίου): “Είναι πιθανό να βασιλεύει η υποκρισία. Ακούστηκαν μάλλον και κάποιες αλήθειες. Η λέξη κρίση θα πρέπει να σταματήσει να κουκουλώνει τα πάντα. Με αφορμή αυτή πρέπει να σταματήσουν να μην πληρώνονται οι άνθρωποι. Τιμωρούμε έδρες, δηλαδή τα τσιμέντα των γηπέδων. Τιμωρούμε το μπάσκετ και όχι τους χούλιγκαν. Έχω πολλές σκόρπιες σκέψεις στο μυαλό μου και θέλω να υπερασπιστώ το μπάσκετ. Τον πεσμένο δεν πρέπει να του ρίχνεις μια κλωτσιά για να τον ρίξεις στον γκρεμό. Κάνω έκκληση στον ΠΣΑΚ να μην κάνει απεργία. Ο κόσμος δεν νοιάζεται για το αν κάνει ο ΠΣΑΚ απεργία. Θέλω να τελειώσει το πρωτάθλημα όπως τελειώσει, αλλά να υπάρχουν αποφάσεις για το αν θα τελειώσει όπως είπε ο κύριος Ομπράντοβιτς. Είναι λάθος το τάιμινγκ της απεργίας. Ορισμένες ομάδες βολεύονται από την απεργία. Κάποιες ομάδες στηρίζονται σε νεαρά παιδιά, όπως ο Πανιώνιος και κάποιες άλλες το κάνουν επειδή δεν έχουν να νοικιάσουν αυτοκίνητο και σπίτι. Μετά από 18 χρόνια καριέρας κατάφερα να βρεθώ εδώ, στη θέση του αρχηγού και ευχαριστώ τον προπονητή μου που με έπεισε να συνεχίσω το μπάσκετ”.
 
Μάκης Νικολαϊδης (αρχηγός ΑΕΚ): “Δε μπορώ να καταλάβω πως αυτό το πρωτάθλημα έχει φθάσει στον πάτο. Θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή. Αγωνιζόμαστε στην ΑΕΚ και πρέπει να τιμήσουμε την προσπάθεια μας. Θέλουμε να κάνουμε κάθε χρόνο ένα βήμα μπροστά”.
 
Χριστόφορος Στεφανίδης (αρχηγός Καβάλας): “Ο στόχος της ομάδας είναι να διατηρήσει την παρουσία της εδώ και την επόμενη σεζόν. Για την κρίση δεν έχω κάτι να προσθέσω, το θέμα είναι τι θα γίνει στην πράξη”.
 
Λεωνίδας Κασελάκης (αρχηγός Ηλυσιακού): “Πρέπει να χτίσουμε το πνεύμα του νικητή σιγά σιγά. Εύχομαι να μην δούμε φαινόμενα βίας στο φετινό πρωτάθλημα”.
 
Σωτήρης Κατούφας (αρχηγός Ίκαρου Καλλιθέας): “Εμείς έχουμε γνωρίσει μόνο την υγεία. Μέσα από τη σκληρή δουλειά θέλουμε να αποδείξουμε ότι αξίζουμε να βρισκόμαστε εδώ”.
 
Νίκος Παπανικολόπουλος (αρχηγός Ηρακλή): “Θα παλέψουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας. Δεν πιστεύω ότι θα λυθούν τα προβλήματα. Το μόνο που πιστεύω ότι θα λυθεί θα είναι το πρόβλημα με τις κάμερες”.
 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε