Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

“Το μεγαλύτερο προσόν του Έλληνα είναι η φιλία”

Ο Τζιμπρίλ Σισέ σε μία… διαφορετική συνέντευξη μιλά για όσα πράγματα αγαπά, τους παιδικούς του ήρωες και την ζωή στην Ελλάδα.

Ψαλίδι 12 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό!

Διαβάστε το μεγαλύτερο απόσπασμα της συνέντευξης του Τζιμπρίλ Σισέ που θα δημοσιευθεί ολόκληρη στο περιοδικό “4 Τροχοί”:

-Πώς δέχτηκαν τη μετακόμιση στην Ελλάδα οι δικοί σου άνθρωποι; Πρόκειται για το επάγγελμά μου. Πάντα προσπαθώ να επιλέγω πράγματα τα οποία κάνουν καλό στην καριέρα μου και έτσι έπραξα και σε αυτήν την περίπτωση.

-Ποιο ήταν το κίνητρο για να έρθεις να εργαστείς στην Ελλάδα; Το Champions League αλλά και το Europa League, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μου, αφού με τον Παναθηναϊκό θα μπορούσα να ξαναζήσω τέτοιες στιγμές, αλλά και να προσφέρω ξανά τις υπηρεσίες μου στην Εθνική Ομάδα της Γαλλίας.

-Σε προέτρεψαν οι γονείς σου να γίνεις επαγγελματίας ποδοσφαιριστής ή είχαν άλλα σχέδια για το γιο τους; Απόλυτα! Πολλές φορές, μάλιστα, έκαναν απίστευτες θυσίες. Να φανταστείτε ότι, παρά το γεγονός ότι κατάγομαι από μουσουλμανική οικογένεια, η μητέρα μου δε δίστασε να με στείλει σε ηλικία έντεκα ετών στις ακαδημίες της Νιμ, όπου το σχολείο ήταν καθολικό… Ήταν μια δύσκολη κίνηση και αποφασιστική κίνηση για το μέλλον μου και της είμαι ευγνώμων για αυτό!

-Ποιος ήταν ο αγαπημένος σου ποδοσφαιριστής; Είχες κάποιον παιδικό ήρωα; Ο ήρωας μου ήταν ο Ζαν-Πιερ Παπέν. Ακόμα και σήμερα αυτόν θεωρώ τον αγαπημένο μου ποδοσφαιριστή, αφού θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεις έναν τέτοιο σκόρερ.

Τι χρειάζεται να έχεις για να γίνεις «τοπ» επιπέδου ποδοσφαιριστής; Δουλειά και πάλι δουλειά! Το ταλέντο, φυσικά, πρέπει να υπάρχει, αλλά μόνο με τη σκληρή προπόνηση και την επιθυμία να γίνεις «τοπ» φτάνεις σε κορυφαίο επίπεδο. Όσο για την τύχη, όχι. Στο ποδόσφαιρο ή είσαι καλός ή δεν είσαι. Δεν υπάρχει τύχη σε αυτό.

-Παρ’ όλα αυτά, είχες δύο μεγάλες ατυχίες στην καριέρα σου. Πόσο δύσκολο ήταν να ανακάμψεις από τους σοβαρούς τραυματισμούς; Για να είμαι ειλικρινής, δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Πιστεύω και υποστηρίζω πάντα ότι το 85% εξαρτάται από το κεφάλι και το μυαλό σου. Εκεί πρέπει να ψάξεις για να βρεις τη δύναμη και τον τρόπο ώστε να ξεπεράσεις όλες τις δυσκολίες που θα τύχουν στο δρόμο σου. Αν δεν το κάνεις αυτό, τότε όλα επιμηκύνονται και οι δυσκολίες φαντάζουν αξεπέραστες. Το ήξερα, λοιπόν, από την πρώτη στιγμή ότι θα καταφέρω να τους ξεπεράσω, αν και ήταν πολύ δύσκολες περιπτώσεις. «Mind game is everything!»

Πώς ονειρεύεσαι τη ζωή σου στο μέλλον; Μετά το ποδόσφαιρο τι; Πραγματικά δεν ξέρω τι θα κάνω μετά. Είμαι μόλις 29 ετών και νιώθω ότι είμαι πολύ μικρός ακόμη για να σκεφτώ κάτι πέρα από το ποδόσφαιρο. Μου αρέσει να ασχολούμαι και με αλλά πράγματα έχω όμως μπροστά μου πολλά χρόνια ποδοσφαίρου ακόμη.

-Τι είδους αυτοκίνητα σου αρέσουν; Ποιο είναι το αγαπημένο από την προσωπική σου συλλογή και ποιο ήταν το πρώτο σου αυτοκίνητο; Το πρώτο μου ήταν ένα… Opel Corsa. Γενικά, έχω πάθος με τα αμερικάνικα αυτοκίνητα. Δε μου αρέσουν τόσο τα ευρωπαϊκά. Μάλλον γεννήθηκα σε λάθος μέρος! Έχω δώδεκα αυτοκίνητα και μόνο δύο από αυτά, η Rolls-Royce Phantom και η Bentley Continental GT, είναι ευρωπαϊκά. Παρ’ όλα αυτά, μέσα στα αγαπημένα μου είναι και η Phantom.

-Γνωρίζεις ότι ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ήταν μεγάλος οδηγός αγώνων και λάτρης των αυτοκινήτων; Ναι, τα ξέρω όλα αυτά. Γνωρίζω την αγάπη που έχει για τα αυτοκίνητα και τους αγώνες. Αλλά δεν τα έχουμε συζητήσει ποτέ μαζί…

-Το εκκεντρικό στιλ είναι τρόπος ζωής για σένα; Αυτοκίνητα, ρούχα, κουρέματα, τατουάζ… Όλα αυτά, απλώς, είμαι εγώ. Είναι τρόπος ζωής. Έτσι εκφράζω καλύτερα τον ίδιο μου τον εαυτό.

-Ποια πιστεύεις ότι είναι τα υπέρ και τα κατά μιας μικρής χώρας σαν την Ελλάδα, σε σχέση με τη Γαλλία; Ο καιρός και ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα είναι τα μεγάλα αβαντάζ αυτής της χώρας. Από την άλλη, αν και δεν είμαι ο ιδανικός άνθρωπος να μιλήσω για οικονομική κρίση, καταλαβαίνω ότι ο κόσμος εδώ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, κυρίως οικονομικά. Πολλοί διαδηλώνουν καθημερινά στους δρόμους και δεν διστάζουν να έρθουν σε σύγκρουση με την αστυνομία. Κάτι που δείχνει πως χρειάζονται άμεσα τη βοήθεια της Πολιτείας και θεωρώ πρέπει να κάνει κάτι η κυβέρνηση για όλα αυτά.

-Η γνώμη σου για τους Έλληνες και την ελληνική κουλτούρα; Είστε πολύ καλοί άνθρωποι. Έχετε πάθος, και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει. Επιπλέον, έχετε χιούμορ και ξέρετε να περνάτε καλά. Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό, όμως, των Ελλήνων είναι η φιλία! Από την άλλη, όμως, μερικές φορές κάποιοι ίσως θα πρέπει να σκέφτονται δύο φορές πριν μιλήσουν ή πράξουν το οτιδήποτε. Αυτό ίσως να τους ηρεμήσει και να τους εμποδίσει να κάνουν το επόμενο βήμα, που ίσως να είναι καταστροφικό. Είδατε τι έγινε στο ποδόσφαιρο, για παράδειγμα. Ακόμα και στο δρόμο, όμως, έτσι όπως οδηγούν οι περισσότεροι Έλληνες, φαίνεται σαν να το κάνουν με το δικό τους τρόπο…

-Αν εξαιρέσεις τα όσα έγιναν πρόσφατα, έχεις νιώσει το σεβασμό από τους φιλάθλους των αντίπαλων ομάδων; Φυσικά! Στο δρόμο, στα μαγαζιά, στα ψώνια, παντού. Και έτσι πρέπει να είναι. Μιλάμε για ένα σπορ και μόνο. Δεν είναι πόλεμος. Είναι αυτό που παίζουμε όλοι από μικρά παιδιά και μας δίνει τόσο μεγάλη χαρά.

-Τελικά, θα μείνεις στην Ελλάδα για ακόμα ένα χρόνο ή περισσότερο; Δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να απαντήσω σε κάτι τέτοιο. Το μέλλον θα δείξει…

Με μία λέξη…
Τζουντ Σισέ: Σύντροφος ψυχής
Οικογένεια: Τα πάντα
Φίλοι: Στη χώρα µου
Παναθηναϊκός: Πάθος
Ολυµπιακός: Ανταγωνιστές
Εθνική Γαλλίας: Μια δουλειά που δεν έχει τελειώσει…
Εθνική Ελλάδας: Από τις µεγάλες Εθνικές του ποδοσφαίρου
Έλληνες δηµοσιογράφοι: Εξαρτάται σε ποιον αναφέρεσαι…
Άγγλοι δηµοσιογράφοι: Ισχύει το ίδιο ακριβώς
Γάλλοι δηµοσιογράφοι: Εξαρτάται, για όλους τους δηµοσιογράφους στον κόσµο
Νικόλας Πατέρας: «The Boss»
Νίκος Νιόπλιας: Καλός άνθρωπος, καλός προπονητής και τώρα καλός φίλος
Ζεσουάλδο Φερέιρα: Σπουδαίος άνθρωπος και προπονητής
Σωτήρης Νίνης: Το µέλλον
Ραϊµόν Ντοµενέκ: Μεγάλη ιστορία…
Λοράν Μπλαν: Θα δούµε σύντοµα…
Βαγγέλης Μαρινάκης: Ουδέν σχόλιον
Γούρια: Παπούτσια και κουρέµατα

Τα αγαπημένα…
Αγαπηµένη διαδροµή: Οι ασφαλείς αυτοκινητόδροµοι
Περιοδικό αυτοκινήτου: Η αλήθεια είναι ότι δεν τα διαβάζω πολύ
Φαγητό: Το αφρικάνικο
Μουσική: Επιλεκτικά hip hop, R&B και house
Προορισµός στην Ελλάδα: Δεν έχω πάει σε πολλά µέρη, αλλά η Μύκονος µου αρέσει πολύ
Προορισµός στο εξωτερικό: Λος Άντζελες
Ταινία: The Mask
Τηλεόραση: Μόνο καλές ταινίες
Ραδιόφωνο: «Hot 97», Αµερικάνικο ράδιο για hip hop και R&B
Βιβλίο: Βιογραφίες
Πολιτικές εφηµερίδες: Δεν τις διαβάζω
Αθλητικές εφηµερίδες: Ούτε αυτές
Τατού: Τα φτερά στην πλάτη και τα ονόµατα των παιδιών και της οικογένειάς µου
Σχεδιαστής µόδας: Αυτήν την περίοδο ο Τζέρεµι Σκοτ
Χόµπι: Ψώνια και ψάρεµα

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε