Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Το πρώτο μισό της Σούπερ Λιγκ

Οι μικροί φίλοι του Παναθηναϊκου θέλουν να δουν την ομάδα τους να παραμείνει πρώτη μεχρι το τέλος, ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το NewsIt.gr συνοψίζει όσα συνέβησαν στο πρώτο γύρο του πρωταθλήματος.

Ο πρωταθλητής χειμώνα

 
Ο Παναθηναϊκός τελείωσε τον πρώτο γύρο στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας συγκεντρώσει 38 βαθμούς. Οι πράσινοι ξεκίνησαν τη σεζόν με πολλή γκρίνια από τις εμφανίσεις με την Σλάβια Πράγας και τον αποκλεισμό από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Στο πρωτάθλημα εύκολα ή δύσκολα κατάφερνε να παίρνει τις νίκες, με εξαιρέσεις το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης στο Ολυμπιακό Στάδιο και αυτά σε “Καραϊσκάκη” και Καβάλα.
 
Μετά την ήττα από την Γαλατάσαραϊ στην Κωνσταντινούπολη ο Χενκ Τεν Κάτε αποχαιρέτισε την ομάδα για να πάρει τη θέση του ο Νίκος Νιόπλιας με βοηθό του τον Κριστόφ Βαζέχα. Οι δυο τους έχουν πραγματοποιήσει ιδανικό ξεκίνημα αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για τη νέα χρονιά.
 
Πρόσωπο της σεζόν για το τριφύλλι αναμφίβολα είναι ο Τζιμπρίλ Σισέ. Ο Γάλλος σούπερ σταρ είναι πρώτος σκόρερ στη Σούπερ Λιγκ με 11 τέρματα σκορπώντας τον τρόμο στις αντίπαλες άμυνες. Όμως, όταν ο Τζιμπρίλ “μπλοκάρει” αναλαμβάνει ο Κατσουράνης. Ο διεθνής μέσος έχει πετύχει 8 γκολ, πολλά εξ αυτών έδωσαν βαθμούς στην ομάδα του.

 

Ο “πρέσβης” του Ζίκο
 
Αν ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε την χρονιά με γκρίνια τι να πουν στον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες ξεκίνησαν τη σεζόν με τον “ανεπιθύμητο” Τιμούρ Κετσπάγια στον πάγκο, τον Λέτο να φοράει τα πράσινα και τον Μπελούτσι να πηγαίνει στην Πόρτο.
 
Μετά την ισοπαλία με την Καβάλα στο Φάληρο ο Γεωργιανός πήγε στο λογιστήριο και στη θέση του ήρθε ο Ζίκο. Κάπου εκεί τα προβλήματα τραυματισμών πήραν μορφή χιονοστιβάδας. Όμως, παρά το γεγονός ότι έπαιζαν σε κάθε ματς με “μίνιμουμ” μείον 6 παίκτες, οι ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ και έβγαλαν ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα με επιτυχία. Αν έλειπε ο αποκλεισμός στο κύπελλο από τον Πανσερραϊκό και η ήττα από τον Άρη, η μοναδική στη Σούπερ Λιγκ, στην τελευταία στροφή του πρώτου γύρου, τότε σίγουρα θα μιλούσαμε για μία ιδανική σεζόν. Το -2 από τον Παναθηναϊκό δεν προβληματίζει τους ερυθρόλευκους αφού στο Ρέντη αναμένονται νέα πρόσωπα και στον δεύτερο γύρο το πρόγραμμα είναι πιο εύκολο.
 
Το “ερυθρόλευκο” πρόσωπο της σεζόν δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον Κώστα Μήτρογλου. Ο νεαρός σέντερ φορ σήκωσε όλο το επιθετικό βάρος της ομάδας στις πλάτες του, πέτυχε 9 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και κλήθηκε στην εθνική ομάδα.
 
Δίπλα στον Μήτρογλου, ο Όλαφ Μέλπμεργκ. Ο Σουηδός κεντρικός αμυντικός ήρθε το καλοκαίρι από την Γιουβέντους και στον Πειραιά τρίβουν τα μάτια τους με όσα κάνει μέσα στο γήπεδο.
 
 
ΑΕΚ σε… απόγνωση
 
Ότι και να πει κανείς λίγο θα είναι για την ομάδα που μόνο στις φανέλες θυμίζει ΑΕΚ. Διοίκηση ανύπαρκτη, ο προπονητής στον κόσμο του και οι παίκτες απλήρωτοι. Πως αυτή η ομάδα να μην τελειώσει τον πρώτο γύρο στην 9η θέση με 21 βαθμούς, 17 μακριά από την κορυφή και 7 από την ζώνη του υποβιβασμού.
 
Με απολογισμό 6 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες ισοφάρισε τον χειρότερο πρώτο γύρο της ιστορίας της, τη σεζόν 1983-84. Παράλληλα αποκλείστηκε από τον Θρασύβουλο για το κύπελλο και δεν συνεχίζει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
 
Η φετινή ΑΕΚ δεν έχει πρόσωπα που ξεχώρισαν, με την θετική έννοια, παρά μόνο αρνητικούς πρωταγωνιστές. Ο πρώτος σκόρερ της Σούπερ Λιγκ τα δύο τελευταία χρόνια, Ισμαελ Μπλάνκο ίσως είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση για τους κιτρινόμαυρους.
 
Μια από ίδια οι βόρειοι
 
ΠΑΟΚ και Άρης ξεκίνησαν την χρονιά με όνειρα και φιλοδοξίες για μεγάλα πράγματα, ωστόσο η μέχρι τώρα πορεία τους δεν ξεχωρίζει από αυτές των τελευταίων χρόνων.
 
Κουτσιανικούλης, Φιλομένο και Τσιρίλο δεν κατάφεραν να αλλάξουν επίπεδο στον δικέφαλο του βορά και κυρίως να σπάσουν την “κατάρα” του ΠΑΟΚ όταν κατεβαίνει να παίξει στην Αθήνα. Παρόλαυτα ο εξειρετικός Βιεϊρίνια αρκεί για να καπαρώσει την τρίτη θέση.
 
Οι πολλοί λατινοαμερικάνοι που ήρθαν στον Άρη το καλοκαίρι δεν κατάφεραν, στην πλειοψηφία τους να προσαρμοστούν και αυτή είναι η βασικότερη αιτία που ο Άρης τελείωσε τον πρώτο γύρο στην 6η θέση με 22 βαθμούς. Η έλευση του Εκτορ Ραούλ Κούπερ φαίνεται να αλλάζει τα πράγματα, ειδικά εάν εισακουστούν από την διοίκηση οι εισηγήσεις του Αργεντινού τεχνικού και του δοθεί χρόνος να χτίσει την ομάδα από την αρχή.
Οι ευχάριστες εκπλήξεις
Αν κοιτάξει κανείς τον βαθμολογικό πίνακα θα δει δύο επαρχιακές ομάδες να βρίσκονται πολύ ψηλά. Αστέρας Τρίπολης και Καβάλα έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία και αν συνεχίσουν έτσι δεν αποκλείεται να διεκδικήσουν μέχρι τέλος ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.
 
Οι “Αρκάδες” ξεκίνησαν μέτρια το πρωτάθλημα αλλά με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Βαγγέλη Βλάχο μεταμορφώθηκαν και ανέβηκαν στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Δεν θα βρίσκονταν εκεί χωρίς τον Ντάνιελ Τσέζαρεκ και τα 9 του γκολ στο πρωτάθλημα.
 
Οι νεοφώτιστοι “αργοναύτες” θα μπορούσαν να πάρουν τον τίτλο του φονέα των γιγάντων, αφού απέσπασαν βαθμούς από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Ο Ονουάτσι, ο Ορούμα και ο Σμόλαρεκ, που πρόσφατα φόρεσε τα κυανόλευκα μπορούν να ανεβάσουν την Καβάλα ακόμα ψηλότερα από την 5η θέση που έκλεισε τον πρώτο γύρο.

Οι μεγάλες απογοητεύσεις

 
Τι σχέση μπορεί να έχει η ομάδα έκπληξη του περυσινού πρωταθλήματος, Πανθρακικός με την φετινή απογοητευτική πορεία της ομάδας της Κομοτήνης. Απολύτως καμία, αφού ήδη μοιάζουν συμβιβασμένοι με την ιδέα της δεύτερης εθνικής κατηγορίας.
 
Προς τα εκεί οδεύει και η Λάρισα, εάν συνεχίσει στο ίδιο τέμπο. Η ομάδα των προηγούμενων χρόνων που κοίταζε τον κάθε αντίπαλο στα μάτια και έπαιζε όμορφο και επιθετικό ποδόσφαιρο, αποτελεί φέτος παρελθόν. Οι παίκτες που έφυγαν το καλοκαίρι δεν αναπληρώθηκαν και ο Μαρίνος Ουζουνίδης ψάχνει απεγνωσμένα για λύσεις, ενώ και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι πρώτος στόχος είναι η παραμονή.
 
 
 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε