Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Top 10 επιθετικοί μέσοι

ΦΩΤΟ GAZZETTA.GR

Όπως κάθε Κυριακή, το gazzetta.gr παρουσιάζει τις επιλογές του για τους 10 κορυφαίους ανά θέση στο ποδόσφαιρο. Σειρά έχουν οι μέσοι (όχι 10άρια) που θα μπορούσαν να είναι επιθετικοί.

Το θέμα σηκώνει πολλή κουβέντα. Το 10 είναι μικρό νούμερο για να τους χωρέσεις όλους όσους  έχεις στην κούτρα σου. Αυτό όμως είναι που το καθιστά ξεχωριστό. Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι το 10 το καλό, μα οι 10… οι καλύτεροι. Η αρχή έγινε με τους τερματοφύλακες, ακολούθησαν οι αριστεροί και δεξιοί αμυντικοί, οι στόπερ, οι λίμπερο (σέντερ μπακ), οι αμυντικοί μέσοι (κόφτες), οι πολυσύνθετοι μέσοι (box to box) και τώρα σειρά παίρνουν οι επιθετικοί μέσοι. Εμείς επιχειρούμε μια –υποκειμενική– αξιολόγηση για τους κορυφαίους σε όλες τις θέσεις του ποδοσφαίρου…

Στο λεξικό του ποδοσφαίρου ως επιθετικός μέσος ορίζεται εκείνος που κατά βάση κινείται στον άξονα και σκοπός του παιχνιδιού του είναι να σιγοντάρει τον επιθετικό. Μπορεί κατά συνθήκη να γίνει box to box ή ακόμα και σέντερ φορ. Κανονικά όμως κινείται μεταξύ αυτών των δύο και περισσότερο ενδιαφέρεται για να σκοράρει και να δημιουργήσει παρά για να βοηθήσει ανασταλτικά.

Αυτοί οι παίκτες έχουν φυσική ροπή προς το γκολ. Συνδυάζουν οξυδέρκεια, ασίστ, σουτ από μέση ή μακρινή απόσταση, ακόμα και εκτέλεση φάουλ. Ολοι αυτοί όμως δεν είναι γνήσια παλαιάς κοπής 10άρια με τον γνήσιο όρο. Η μεγάλη διαφορά τους είναι πως δεν διαθέτουν τόσο ανεπτυγμένη την επιτελική ιδιότητα, υστερούν σε μακρινή μπαλιά και μάλλον σκοράρουν περισσότερο απ’ όσο δημιουργούν.

Αλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο (ανάλογα και με τις επιταγές της εκάστοτε ποδοσφαιρικής εποχής), οι 10 της δικής μας λίστας τίμησαν με αυτό τον τρόπο το παντεσπάνι τους. Η επιλογή έγινε με τα παραπάνω κριτήρια υπό την προϋπόθεση βέβαια της συμβολής τους στην κατάκτηση τίτλων.

Δείτε τη λίστα στο gazzetta.gr

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε