Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Τοπαλίδης: Έπρεπε να αποχωρήσουμε

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ο βοηθός του Ότο Ρεχάγκελ μίλησε για τους λόγους της αποχώρησης από την Εθνική ενώ αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Γιάννης Τοπαλίδης στον “ΑΘΗΝΑ 9.84”:

Για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και τις εμφανίσεις της Εθνικής:

«Όταν παίρνεις μέρος σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, είσαι επιτυχημένος. Ακούσαμε ότι επειδή κερδίσαμε τη Νιγηρία, το Παγκόσμιο Κύπελλο θεωρείται επιτυχημένο για μας, αλλά όταν είσαι προπονητής, θέλεις πάντα το απόλυτο. Ο στόχος μας ήταν να περάσουμε στους “16”. Η αλήθεια είναι ότι δεν πετύχαμε το στόχο μας. Όμως, αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Καθοριστικό ήταν το παιχνίδι με τη Νότιο Κορέα, που δεν έπρεπε να χάσουμε. Η ήττα μας έπαιξε μεγάλο ρόλο, γιατί μπορεί ο αγώνας με την Αργεντινή να θεωρείται χαμένος, αλλά με την Κορέα έπρεπε να πάρουμε τουλάχιστον έναν βαθμό».

Για τους λόγους της αποχώρησης του Ότο Ρεχάγκελ:

«Το είχαμε συζητήσει αρκετό καιρό πριν. Ο κ. Ρεχάγκελ δεν αποκαλύπτει αμέσως τις αποφάσεις του. Πριν τον αγώνα με την Ουκρανία για τα προκριματικά, είχαμε πει ότι θα αποχωρούσαμε είτε αποκλειόμασταν τότε, είτε μετά το τέλος του Μουντιάλ. Είχαμε πάρει την απόφασή μας. Είχαμε ήδη πολλά χρόνια στον πάγκο της ομάδας και καταλάβαμε ότι είχε έρθει η ώρα της αποχώρησης. Η αιτία δεν είναι ότι δεν μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι περισσότερο. Η μεγαλύτερη επιτυχία ήταν ότι η ομάδα ανέβηκε από την 56η στη 10η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και τυγχάνει αναγνώρισης από όλο τον κόσμο. Έχει πολύ δυνατό πρεστίζ. Όταν είσαι πολλά χρόνια σε μια ομάδα, υπάρχει φθορά και αυτό το καταλάβαμε. Είχαμε το προαίσθημα ότι έπρεπε να αποχωρήσουμε…
Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας με την ΕΠΟ και χωρίσαμε ως φίλοι».

Για την παρουσία του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της «γαλανόλευκης»:

«Δεν βλέπω πολλές αλλαγές, πέραν από τις αναμενόμενες που κάθε προπονητής κάνει. Το στιλ παιχνιδιού παραμένει το ίδιο. Για παράδειγμα, στον αγώνα με το Ισραήλ, η ομάδα έπαιζε στην έδρα της με αντεπιθέσεις για ενενήντα λεπτά, άσχετα αν μερικοί θέλουν να πιστεύουν ότι παίζαμε επιθετικό ποδόσφαιρο. Το στιλ της ομάδας είναι αυτό γιατί της ταιριάζει και δεν έχει σχέση με τον Ρεχάγκελ ή τον Σάντος. Η Εθνική βρίσκεται σε καλό δρόμο, μπορεί να προκριθεί, αλλά μετά το καλοκαίρι έχει πολύ δύσκολο πρόγραμμα και εκεί θα κριθούν όλα. Ειδικά ο εντός έδρας αγώνας με την Κροατία θα είναι καθοριστικός».

Για τα στοιχεία που λείπουν από το ελληνικό ποδόσφαιρο:

«Όλα εξαρτώνται από τους ποδοσφαιριστές και την ποιότητά τους. Το 2004 είχαμε την καλύτερη ποιότητα παικτών στην Εθνική ομάδα τα τελευταία χρόνια και γι’ αυτό πήραμε το Euro. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Είχαμε και τύχη, αλλά η ομάδα μας ήταν πολύ καλή».

Για την ποιότητα του ελληνικού πρωταθλήματος και την πορεία των ομάδων μας στην Ευρώπη:

«Το επίπεδο του πρωταθλήματος παίζει ρόλο. Κάθε φορά που μιλούσαμε με τον Ρεχάγκελ, πάντα δίναμε βαρύτητα στους παίκτες που διακρίνονται στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Το επίπεδο στην Ευρώπη είναι υψηλότερο από ό,τι στην Ελλάδα…

Φέτος, οι ομάδες μας έδειξαν πολλές αδυναμίες στην Ευρώπη. Στο Τσάμπιονς Λιγκ όλες οι ομάδες έχουν ποιότητα και γι’ αυτό μπορεί να γίνει η ζημιά ακόμα και στα προκριματικά. Η ΑΕΚ έπαιξε με μια ομάδα πρώτης κλάσεως, τη Ζενίτ. Η μεγαλύτερη πρόκριση ήταν του Άρη, γιατί βρισκόταν σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο και κανείς δεν περίμενε ότι θα περνούσε. Ο ΠΑΟΚ ρεαλιστικά μπορούσε να προκριθεί, γιατί δεν είχε τόσο δύσκολο όμιλο».

Για τα προσωπικά του σχέδια:

«Εκμεταλλεύομαι τον ελεύθερο χρόνο που έχω για να ταξιδεύω στη Γερμανία και να παρακολουθώ παιχνίδια και προπονήσεις. Θέλω να ηρεμήσω λίγο και να απαλλαγώ από το άγχος που είχα όταν βρισκόμουν στην Εθνική. Βεβαίως, με ενδιαφέρει να εργαστώ ως πρώτος προπονητής οπουδήποτε μου δοθεί η ευκαιρία. Σίγουρα, αυτός είναι ο στόχος μου».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε