Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Τσακογιάννης: Οι κασέτες πετάχτηκαν γιατί θα πήγαιναν όλοι κατηγορούμενοι

ΦΩΤΟ ΝEWSPORTS.
ΦΩΤΟ ΝEWSPORTS.
Ο Γιώργος Τσακογιάννης μίλησε μέσα από τη φυλακή για την υπόθεση των στημένων, τις συνομιλίες που παραποιήθηκαν, τις πολιτικές παρεμβάσεις, τον Κούγια και τον Μαρινάκη.

Αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Τσακογιάννης στην εφημερίδα “Goal”:

«Για όλα φταίνε ο Τσακογιάννης και η Ηλιούπολη; Και αν υποθέσουμε ότι υπήρχαν στημένοι αγώνες και αν υποθέσουμε ότι εμείς στήσαμε αγώνες, μόνοι μας το κάναμε; Δεν παίζαμε με άλλες ομάδες; Δεν γίνεται να έστηνε η Ηλιούπολη μόνη της τα παιχνίδια, ούτε και να όριζε μόνη της διαιτητές. Αν γινόταν αυτό, θα πρέπει να συμμετείχαν και κάποιοι άλλοι και στο στήσιμο αγώνων και στον ορισμό των διαιτητών».

-Μέχρι τώρα, όμως, η αθλητική Δικαιοσύνη μία μόνο ομάδα υποβίβασε τελεσίδικα για την υπόθεση αυτή, την Ηλιούπολη, κρίνοντας έτσι ότι εσείς προσωπικά που επίσης σας τιμώρησε και η ομάδα σας είστε ένοχοι και αυτό έγινε και σύμφωνα με τις ομιλίες αυτές…
«Έκανε λάθος η αθλητική Δικαιοσύνη. Μας δίκασε πριν καν πάρει τις κασέτες και όλα τα στοιχεία που υπάρχουν. Δεν έχουν απομαγνητοφωνηθεί όλες οι κασέτες και βγήκαν πράγματα επιλεκτικά και παραποιημένα, τα οποία απέδιδαν κυρίως το νόημα και όχι τους ακριβείς διάλογους. Αν αθωωθούμε στην ποινική Δικαιοσύνη, τι θα πουν; Τότε, όμως, εμείς θα τους κάνουμε αγωγή».

-Υπήρξε δηλαδή επιλεκτική διαρροή του απομαγνητοφωνημένου υλικού και έχουν αποκρυφτεί και παραποιηθεί πράγματα από τις καταγραφές που έγιναν;
«Όπως έχω μάθει, υπάρχουν 39.000 καταγεγραμμένες συνομιλίες από τις οποίες έχουν απομαγνητοφωνηθεί και δημοσιοποιηθεί επιλεκτικά ελάχιστα πράγματα. Οι κασέτες της ΕΥΠ πετάχτηκαν γιατί σύμφωνα με το σκεπτικό της εισαγγελέως θα καίγονταν πολλοί και θα πήγαινε όλη η Super League και η Football League κατηγορούμενες, αλλά αθώωναν πολλούς και για αυτό το λόγο επιμένω και λέω ότι ασκήθηκαν επιλεκτικές διώξεις. Στη δημοσιότητα δόθηκαν μόνο όσα ήθελαν και αυτά παραποιημένα για να κατηγορήσουν αυτούς που ήθελαν. Με την πείρα που απέκτησα μετά την έναρξη της περιπέτειας μου, η όποια ήρθε από τις υποκλοπές, οι νομικοί λένε ότι το καθεστώς των υποκλοπών είναι παράνομο ακόμη κι αν στηρίζεται σε μια σαθρή διάταξη και κακώς εφαρμοσμένη. Παρ’ όλα αυτά, η επιλογή των συνομιλιών, ο τρόπος αξιοποίησης τους και γενικότερα η κοπτοραπτική που έγινε είναι δυνατόν να αμβλύνουν ή να οξύνουν τις εντυπώσεις και να αλλοιώσουν το νόημα της συνομιλίας. Επίσης η αποτύπωση προφορικού λόγου σε γραπτό δεν είναι εφικτή αν θέλει κάποιος τα πραγματικά νοήματα. Πρέπει να συνυπολογίσετε ότι στις συνομιλίες μας δεν είμαστε ακαδημαϊκοί, αλλά επιχειρηματίες και άνθρωποι του ποδοσφαίρου και της καθημερινότητας. Πρέπει να γνωρίζετε ακόμα ότι αυτοί που συνέταξαν το κατηγορητήριο δεν είχαν γνώση από αθλητικά και υπήρξαν μεγάλες παρερμηνείες».

-Στις κασέτες, σύμφωνα με τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα, υπήρχαν πολλοί διάλογοι που έχουν προκαλέσει ερωτηματικά. Φέρεστε, για παράδειγμα, να έχετε ένα διάλογο με τον πρόεδρο της ΕΠΟ και να λέτε πως «Θα ρίξετε πέντε σκαμπίλια στα πόδια του Κούγια». Τι έχετε να πείτε για αυτό;
«Η συνομιλία έχει παραποιηθεί, δεν το έχω πει έτσι. Ποτέ δεν σκέφτηκα να απειλήσω τον Κούγια, παρά τις αντιθέσεις μας. Εγώ είπα στον Πιλάβιο ότι αυτός (σ.σ. ο Κούγιας) θέλει “πέντε σκαμπίλια” και όχι “πέντε σκαμπίλια στα πόδια” που προστέθηκε στο κείμενο της απομαγνητοφώνησης. Παραποιήθηκαν αυτά που είπα για να φανεί ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας του Κούγια και να του δοθεί αστυνομική προστασία. Αλλά σας ρωτάω όμως και πάλι. Ακόμη κι αν είχε ειπωθεί έτσι και αν υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του Κούγια, μόνος μου μιλούσα; Μόνος μου το σχεδίαζα; Απ’ αυτό και μόνο φαίνεται ότι δεν είναι αλήθεια».

-Υπάρχουν κι άλλα σημεία των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που μιλάτε εσείς και έχουν γίνει παραποιήσεις;
«Θα σας πω και για τις άλλες περιπτώσεις. Με τον Γιάχο ήδη προέκυψε ότι δεν ήταν έτσι. Ήταν παρεξήγηση και το θέμα διευκρινίστηκε, γινόταν αναφορά στα λεφτά της διαιτησίας του και πλέον σφυρίζει κανονικά. Ακόμα, ο Μάριος που λένε δεν είναι ο Σέγγος, αλλά ένας υπάλληλος της «μικρής» λίγκας, με τον οποίο μιλούσα για θέματα της ομάδας μου. Έγινε εσκεμμένα η παρανόηση, όπως συνέβη και στην περίπτωση του αγώνα με τον Πανθρακικό. Εγώ είπα: «Μην νικήσουν» και στην απομαγνητοφώνηση βγήκε «Μην νικήσουμε». Ακόμη και στην περίπτωση του αστυνομικού Διευθυντή Αχαΐας, του Αγγελόπουλου. Ο γιος του έπαιζε στις ακαδημίες της Ηλιούπολης, μιλήσαμε στο τηλέφωνο για το επεισόδιο που είχε ο Κούγιας με τους παίκτες του Ρουφ, που τους ξυλοφόρτωσαν στο ξενοδοχείο. Μου είπε ότι οι παίκτες απέσυραν τις μηνύσεις γιατί ο Κούγιας, ως δικηγόρος, δεν μπορεί να πάει αυτόφωρο. Αυτή ήταν η συνομιλία μας, αλλά εδώ υπάρχουν συνομιλίες άλλων που λένε ενε ότι έστησαν αγώνες, όπως αυτή του Φυντάνη. Αυτοί γιατί δεν πήγαν κατηγορούμενοι;»

-Είπατε για ορισμούς διαιτητών και επειδή πολλά έχουν ακουστεί γι’ αυτό το θέμα και υπάρχουν και σχετικές συνομιλίες, εσείς τι γνωρίζετε; Όριζαν κάποιοι σε κάποιες ομάδες τους διαιτητές που αυτές ήθελαν;
«Εμένα με κατηγορεί ο Κούγιας για ορισμούς και επηρεασμό διαιτητών. Αν ισχύει αυτό, που δεν ισχύει, τότε πρέπει να είναι κατηγορούμενοι ο Πιλάβιος και η ΚΕΔ. Δεν μπορεί να τα έκανα μόνος μου και αυτό και μόνο φαίνεται ότι δεν είναι αλήθεια».

-Υπάρχει και το δεύτερο πόρισμα, αυτό της υποδιεύθυνσης Πειραιά. Σε αυτό, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση, φέρεστε να μιλάτε και να σχεδιάζετε ακόμη και την πρόκληση επεισοδίων σε βάρος του κ. Κούγια σε αγωνα της Παναχαϊκής στην Κόρινθο και μάλιστα εμπλέκονται και οπαδοί του Ολυμπιακού και ο ίδιος ο πρόεδρος της ομάδας, ο κ. Μαρινάκης. Για αυτό τι έχετε να πείτε;
«Αυτό το έκαναν επίτηδες για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Δεν έχω μιλήσει ποτέ με τον κ. Μαρινακη, δεν τον ξέρω καν. Τον ανακάτεψαν επειδή είναι πρόεδρος του Ολυμπιακού. Ποτέ δεν έγιναν αυτά τα πράγματα και ποτέ δεν μίλησα με κανέναν για αυτό το θέμα και βεβαίως δεν σχεδιάστηκαν επεισόδια εναντίον του Κούγια».

-Θεωρείτε τον εαυτό σας εξιλαστήριο θύμα; Δεν έχετε καμία σχέση με αυτό που κατηγορείστε;
«Όχι, δεν έχω καμία σχέση. Νιώθω εξιλαστήριο θύμα γιατί σε όλες τις περιπτώσεις δημιουργίας εντυπώσεων την πληρώνει ο πιο αδύναμος. Κι αν για μένα δημιουργείται πρόβλημα άδικα, για την ομάδα μου την Ηλιούπολη το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο και η αδικία είναι κατάφωρη, διότι είναι μια ομάδα που τη στηρίζουν οι απλοί δημότες της Ηλιούπολης, της περιοχής που κι εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα. Όταν ανέλαβα την ομάδα, ήταν στο τοπικό, την επόμενη χρονιά ανεβήκαμε στη Δ’ Εθνική όπου μείναμε δύο χρόνια και μετά πήγαμε στη Γ Εθνική όπου μείναμε τρία χρόνια. Στο δεύτερο χρόνο που ήμασταν στη Γ Εθνική παίξαμε μπαράζ ανόδου με την Καρδίτσα. Όταν ανεβήκαμε στη Β’ Εθνική ύστερα από τρία χρόνια, είχαμε συνδιεκδικήτρια της ανόδου την Παναχαϊκή, την οποία είχε καταφέρει να βάλει στο χέρι του ο Κούγιας, αφού είχε περάσει από αρκετές ομάδες της περιφέρειας με τα γνωστά αποτελέσματα. Λόγω της ανικανότητας του να τηρήσει τις υποσχέσεις του στον κόσμο της Πάτρας, γιατί δεν είχε καταλάβει ότι η ομάδα θέλει και πνεύμα και ψυχή και νόμιζε ότι με μεγαλόσχημες εμφανίσεις και ρουφιανιλίκια μπορεί να κοροϊδεύει τον κόσμο για πολύ, στράφηκε εναντίον μου με λάσπες, κάτι που έκανε εδώ και δυόμισι χρόνια, με αποκορύφωμα την εκπομπή “ΔΙΚΗ” που ομολόγησε με έπαρση ότι συνέταξαν το κατηγορητήριο παρέα με τον Μπιτσαξή και είπε πως θα δημιουργούσαν ένα κατηγορητήριο ώστε να μην ξεφύγουν οι κατηγορούμενοι. Ο Κούγιας κατηγορήθηκε για πλαστογραφία και γλίτωσε, ενώ οι άλλες ομάδες όπως ο Ηρακλής, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, ο Ιωνικός και άλλες ομάδες υποβιβάστηκαν. Ο Κούγιας κατηγορήθηκε για δωροδοκία και γλίτωσε με -5. Απειλεί με μηνύσεις τους δημοσιογράφους για να μη γράψουν ό.τι δεν τον συμφέρει και φαντάζομαι πως θυμάστε τι είχε γίνει με έναν δημοσιογράφο στην Πάτρα, αλλά και με τους φιλάθλους της Παναχαίκής».

-Μιλήσατε για πολιτικές παρεμβάσεις, τι ακριβώς εννοείτε;
«Σας είπα πως τα πράγματα κατασκευάστηκαν κατά τέτοιο τρόπο την περίοδο εκείνη (σ.σ Ιούνιος 2011), ώστε να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη εν όψει μεσοπρόθεσμου και να παρουσιαστεί ως μια πολύ μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης. Θα σας θυμίσω ότι ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, αμέσως μετά τη σύλληψή μας είπε στην Βουλή και στον λαό «Να που πήγαν τα λεφτά», εννοώντας το έλλειμμα της Ελλάδας και έκανε παρέμβαση στην ανάκριση. Η αρμόδια Εισαγγελέας που έκανε το κατηγορητήριο γιατί δεν έβγαλε εντάλματα και στην υπόθεση των υποβρυχίων; Επίσης, ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αποτιμώντας το έργο του, ανέφερε ως μέγα θέμα την υπόθεση των στημένων, λες και το αποτέλεσα της κωλοπετεινίτσας με την Ηλιούπολη είναι αυτό που επιβάρυνε το έλλειμμα. Πρόσφατα πληροφορήθηκα από δημοσιεύματα εφημερίδων ανανέωσε τη σύμβαση σε δέκα δημοσιογράφους επειδή βοήθησαν την ΟΥΕΦΑ και ήταν πληροφοριοδότες της στην Ελλάδα. Είναι αξιόπιστοι μάρτυρες αυτοί ή πρέπει να δικαιολογήσουν τα λεφτά τους; Είναι δυνατόν ένα στημένο παιχνίδι να το γνωρίζουν οι δημοσιογράφοι;»

-Για όσα σας κατηγορούν για το στοίχημα, έχετε σχέση;
«Όχι καμία. Δεν έχω παίξει στοίχημα ούτε στον ΟΠΑΠ, ούτε αλλού και αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε. Η Ηλιούπολη δεν ήταν καν στο κουπόνι του ΟΠΑΠ. Οι λίστες της ΟΥΕΦΑ υπάρχουν χρόνια και ξαφνικά τα δύο τελευταία χρόνια εμφανίστηκε σε αυτές η Ηλιούπολη που δεν ήταν στο κουπόνι του στοιχήματος».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε