Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τζιμπούρ: Στον τελικό θα είμαι με την ΑΕΚ!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Σε μία συνένντευξη εφ όλης της ύλης ο Ράφικ Τζιμπούρ μίλησε για τους λόγους που ντύθηκε στα “ερυθρόλευκα”, τις διαφορές του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ και τόνισε πως θα υποστηρίζει την πρώην ομάδα του στον τελικό του Κυπέλλου.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αλγερινού επιθετικού:

Ως αντίπαλος πως έβλεπες τον Ολυμπιακό;

“Μου άρεσε ο Ολυμπιακός. Θέλω να είμαι ειλικρινής και ο λόγος είναι απλός. Έπαιζε πάντα για να κερδίσει, για να βάλει γκολ. Επίθεση άσχετα το τι γινόταν στο τέλος του αγώνα, εννοώ ασχέτως αποτελέσματος. Έπαιζαν μπροστά και όχι πίσω, όπως συμβαίνει στο 80% της φιλοσοφίας των ελληνικών ομάδων”.

Από πότε πίστεψες πως ο Ολυμπιακός θα πάρει το πρωτάθλημα;

“Μόλις είδα ότι ο Παναθηναϊκός δεν έκανε κάτι ουσιαστικό και ταυτόχρονα ότι ο Ολυμπιακός κέρδιζε ακόμα και στις μέτριες βραδιές του, ε, εκεί δεν δυσκολευτήκαμε να το συμπεράνουμε. Ήταν το πιο ενδεικτικό από όλα”.

Πόσο μεγάλη πρόκληση είναι για εσένα το Τσάμπιονς Λιγκ;

“Φυσικά και πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό. Το Τσάμπιονς Λιγκ είναι η καλύτερη διοργάνωση. Ένας παίκτης που θα πει ότι δεν θέλει να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι ένας ποδοσφαιριστής που δεν έχει φιλοδοξίες”.

Ποιον αγώνα ευχαριστήθηκες περισσότερο;

“Με την ΑΕΚ φυσικά! Έβαλα δυο γκολ, έδωσα ασίστ, έπαιξα καλά, κατακτήσαμε μαθηματικά το πρωτάθλημα, είναι το πρώτο μου πρωτάθλημα, ε, ποιο άλλο να πω; Γιατί να μην είναι αυτό το καλύτερο παιχνίδι;”

Ποιους συμπαίκτες σου ξεχωρίζεις;

“Ο Ιμπαγάσα, είναι κάτι σπέσιαλ”.

Για τις διαφορές που αντιμετώπισε στις άλλες ομάδες σε σχέση με τον Ολυμπιακό, τόνισε:

“Το μυαλό και η νοοτροπία. Αυτά τα καταλαβαίνεις αμέσως. Δεν χρειάζεται να περάσει πολύς καιρός, δεν υπάρχει λόγος να τα ψάξεις ή να περιμένεις μέχρι να τα συναντήσεις. Μόλις μπεις στον Ολυμπιακό, έρχονται όλα μόνα τους. Κάθεσαι και σου έρχονται. Μεγάλο πράγμα. Πολύ σημαντικό.”

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που σου ξεκαθάρισε ο Βαλβέρδε;

“Ότι εμπιστεύεται τις ικανότητες μου. Πως με γνωρίζει και ότι έχω θέση στον Ολυμπιακό, αλλά δεν πρόκειται να με διευκολύνει. Μου ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να βελτιώσω το ποδόσφαιρο μου σε αυτή την ομάδα και φυσικά, με αυτά που μου είπε, ήξερα πολύ καλά τι έπρεπε να κάνω για να βρίσκομαι εδώ”.

Έχει ομοιότητες με τον Χιμένεθ;

“Καμία”!

Ποιες είναι οι διαφορές;

“Δεν έχουν καμία σχέση. Δεν θέλω να μιλήσω όμως γι αυτό το θέμα. Ο καθένας έχει το στιλ του…. Είμαι μόλις τρεις μήνες εδώ, δεν μπορώ να καθίσω και να γίνει πιο αναλυτικός πάνω σε αυτό, όμως μπορώ να πω ότι μοιράζει σωστά πολλές ευθύνες στους παίκτες.

Τους δείχνει απόλυτη εμπιστοσύνη, τους δίνει όλα αυτά που πρέπει να έχουν στο γήπεδο και περιμένει να του ανταποδώσουν την εμπιστοσύνη”.

Πέρασες δύσκολα. Ήσουν στην ΑΕΚ και ξαφνικά βρέθηκες χωρίς συμβόλαιο. Φανταζόσουν την περίπτωση του Ολυμπιακού;

“Για τον Ολυμπιακό όχι δεν περίμενα. Μάλιστα σκεφτόμουν να φύγω από την Ελλάδα. Είχα ήδη επεξεργαστεί όλη αυτή την κατάσταση στο μυαλό μου. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι στις δύσκολες στιγμές η πρόταση που μου έγινε από τον Ολυμπιακό ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Μία πρόκληση για εμένα. Και δεν ήθελα να φύγω από την Ελλάδα μετά από τόσα χρόνια”.

Τώρα πια μας έχεις συνηθίσει…

“Ναι, είναι και αυτό, αλλά και ότι θα ξεκινήσω από το μηδέν και πάλι. Γιατί και στον Ολυμπιακό που πήγα ο Βαλβέρδε ήταν απόλυτα ξηγημένος μαζί μου. Άλλο όμως να σε γνωρίζει ένας προπονητής, μία ομάδα, ακόμα και ο κόσμος ως αντίπαλο και άλλο να πας κάπου αλλού για να αρχίσεις”.

Για το πως ένιωσε όταν έμεινε χωρίς δουλειά, είπε:

“Αισθάνεσαι στενοχωρημένος. Έχεις μεγάλο πόνο, αυτή είναι η αλήθεια. Δεν ήθελα να φύγω από την ΑΕΚ, δεν ήθελα να αφήσω τους φίλους μου. Περίμενα άλλα πράγματα από την ΑΕΚ, αλλά οκέι, εντάξει, τι να κάνουμε τώρα; Τώρα ξέρω καλά τι έχει γίνει και ποιοι είναι αυτοί εκεί. Οπότε όλα καλά…”
 
Συμφωνείς ότι ο Ολυμπιακός παίζει την καλύτερη μπάλα;

“Δεν το συζητάμε ότι μιλάμε για ομάδα γεννημένη και μαθημένη να κερδίζει. “Winner team”, που λένε και στο εξωτερικό! Από εκεί και πέρα, υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Κάθε ενενηντάλεπτο είναι και μία διαφορετική ιστορία, την οποία εσύ παλεύεις μέσα στις τέσσερις γραμμές να την κάνεις να έχει το τέλος που θέλεις”.

 
Υπάρχει οψιόν ανανέωσης στο συμβόλαιο σου, έχει γίνει κάποια συζήτηση;
 
“Θα μιλήσουμε με τον πρόεδρο και θα βρούμε την καλύτερη λύση. Θα κοιτάξουμε την καλύτερη επιλογή. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Η Ελλάδα αλλάζει σιγά σιγά και δεν είναι η χώρα που αρέσει και αγαπούσα πολύ ως τώρα”.

Μιλάς για την Ελλάδα γενικά ή για το ποδόσφαιρο;

“Το μυαλό των Ελλήνων αλλάζει. Κάτι δεν πάει καλά, κάτι που παλιά δεν υπήρχε. Δεν είμαι κοινωνιολόγος, δεν μπορώ να ξέρω τον λόγο, αλλά βλέπω αλλαγές”.

Δηλαδή είναι εύκολο να φύγεις; Η καριέρα σου πήρε τα πάνω της στον Ολυμπιακό.

“Θέλω γενικά να σταματήσω να σκέφτομαι για τους άλλους και να αρχίσω να σκέφτομαι για τον εαυτό μου. Να σκεφτώ τι είναι καλό για εμένα. Γιατί έχω και μία μητέρα, είναι μεγάλη και δεν μπορεί να διαβάζει αηδίες. Ότι το παιδί της είναι σε κίνδυνο ή ότι δεν είναι καλός άνθρωπος ή την κάθε βλακεία. Πρέπει να σεβαστώ και την οικογένεια μου. Θέλω να σκεφτώ τα πάντα”.

Τι κάνεις όταν δεν παίζεις μπάλα;

“Μου αρέσει να περνάω καλά, αλλά να μένω κοντά στο ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το πάθος μου. Επίσης μου αρέσει να παίζω παιχνίδια με τους φίλους μου, να περνάω καλά, να βλέπω βίντεο. Γενικά όσο ελεύθερο χρόνο έχω θέλω να τον σπαταλάω για να περνάω όμορφα”.

Υπάρχει κάτι που σε εκνευρίζει στην Ελλάδα;

“Όχι μόνο ένα πράγμα! Όμως όπου και να είσαι σε όλο τον κόσμο, πάντα κάτι θα υπάρχει που δεν θα σου αρέσει. Το τέλειο δεν υπάρχει πουθενά. Σίγουρα η κίνηση στους δρόμους είναι ένα πρόβλημα. Το χειρότερο όμως από όλα είναι το διαζύγιο με την ΑΕΚ”

Αν δεν ήσουν ποδοσφαιριστής τι θα ήσουν;

“Δεν ξέρω, μπορεί να ήμουν αρχαιολόγος. Μου αρέσει πάρα πολύ η ιστορία. Μου αρέσει να ασχολούμαι. Θα είχα να αναμιχτεί με κάτι τέτοιο, έτσι τουλάχιστον όπως ξέρω τον εαυτό μου”.

Προπονητής θα ήθελες να γίνεις;

“Φυσικά ναι. Θα ήθελα να γίνει, θα μου άρεσε να μείνω στο ποδόσφαιρο. Η φιλοσοφία μου; Επιθετική! Θα ήταν δύσκολο για εμένα να παίξω αμυντικά”.

Σε ποια ομάδα πέρασες καλά στην Ελλάδα;

“Στον Πανιώνιο”!

Στην ΑΕΚ έβγαζαν διάφορα πράγματα για εσένα που δεν έχουν σχέση με αυτά που έδειξες σε Πανιώνιο και Ολυμπιακό.

“Θέλω να πω πως οι άνθρωποι που με έφεραν στην ΑΕΚ, μετά από δυο μήνες έφυγαν. Και έπειτα ήμουν το… αντικείμενο όλων των προβλημάτων. Είχαν και οικονομικό πρόβλημα. Ίσως αυτό έκανε τη διαφορά”.

Τι έγινε με το συμβόλαιο και τα όσα ακούστηκαν τότε;

“Μιλήσαμε μία φορά. αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κόσμος είναι ότι ορισμένοι έβγαιναν και έλεγαν: ‘συμφωνήσαμε με τον Τζιμπούρ’. Εγώ όμως δεν είχα συμφωνήσει με κανέναν. Μου πρότειναν κάτι. Αυτό έγινε και τίποτε διαφορετικό. Αλλά το να προτείνεις κάτι δεν σημαίνει ότι και αυτομάτως έχεις πετύχει συμφωνία”.

Δεν πανηγύρισες το γκολ που έβαλες στην ΑΕΚ…

“Τα λάθη δυο τριών δεν γίνεται να τα πληρώνουν όλοι. Οπότε για αυτό και δεν κάθισα να πανηγυρίσω έξαλλα. Πέρασα κάποιες στιγμές στην ΑΕΚ, έπαιξα για αυτή, προσπάθησα σε αυτή και ήταν πολύ πρόσφατη η αποχώρηση μου, ειδικά με τον τρόπο που έγινε κιόλας. Για αυτό αντέδρασα έτσι. Αυτό ένιωσα”.

Τι έφταιξε στην ΑΕΚ;

“Στην ΑΕΚ τα πράγματα είναι περίπλοκα. Θα πρέπει να πούμε. Και δεν είναι μόνο στον αγωνιστικό χώρο. Γενικά γίνονται πράγματα εκεί. Και στην αρχή υπήρχαν προβλήματα. Περιμέναμε να δούμε τι θα γίνει με τα γήπεδα το καλοκαίρι, εννοώ τις εγκαταστάσεις. Τελικά καθυστέρησε λίγο. Η ουσία είναι να ξεκινάς σωστά από την αρχή.

Όλα αυτά δημιούργησαν κάποια θέματα. Μετά είχαμε τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις και μάλλον η ομάδα δεν ήταν τόσο καλή για να αντέξει. Εννοώ δεν μπορούσε από ότι φάνηκε να αντεπεξέλθει σε διπλή υποχρέωση μέσα στην εβδομάδα. Και πρωτάθλημα και Γιουρόπα Λιγκ. Και φυσικά, άλλαξε ο προπονητής, μην το ξεχνάμε αυτό”.

Μιλάς με κανένα στην ΑΕΚ;

“Ναι φυσικά. Πήγα να πάρω πρόσφατα και κάποια χαρτιά και είδα πολλούς ανθρώπους. Στα μάτια πολλών κατάλαβα ότι έχω συμπάθειες. Και βέβαια, είδα και ανθρώπους που δεν με συμπαθούν, αλλά είναι λίγοι. Βέβαια, λίγοι αλλά δυνατοί”.

Στον τελικό Κυπέλλου με ποια ομάδα θα είσαι;

“Πω. πω δεν ξέρω έχω παίξει και με τις δυο. Τρέφω συναισθήματα και για τους δυο. Περισσότερο όμως είμαι με την ΑΕΚ. Έχω φίλους εκεί. Πριν τρεις μήνες αγωνιζόμουν σε αυτήν. Ήξερα τις δυσκολίες που είχαν τα παιδιά εκεί. Και πραγματικά θέλω να κερδίσουν το κύπελλο”.

Τον Παναθηναϊκό πως τον βλέπεις;

“Σίγουρα είναι ο μεγάλος αντίπαλος. Όμως θέλω να πω κάτι. Δεν έχουν τη δυναμική, την αποφασιστικότητα και το στιλ που έχουμε εμείς οι Αλγερινοί. Θέλω να το καταλάβεις. Χρειάζομαι κάτι πιο εκρηκτικό εγώ, είμαστε έτσι εμείς. Και ο Παναθηναϊκός αυτό δεν το βγάζει.

Έχω παίξει αντίπαλος του σε όλες τις ομάδες, δεν το βγάζει πουθενά. Ο Ολυμπιακός, αντίθετα, είναι το πιο… εκρηκτικό που υπάρχει”.

Τι συμβαίνει όταν τους βρίσκεις ως αντίπαλος;

“Είναι η αγαπημένη μου ομάδα, να βάζω συνέχεια γκολ…”.

Με λίγα λόγια…

Μαρικάνης:Πρόεδρος και κύριος

Βαλβέρδε:Σίγουρος

Αδαμίδης:Έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιήσω το τζόκερ; Έχω γνώμη αλλά δεν θα την πω

Σισέ:Ελκυστικός για τον κόσμο

Μπάγεβιτς:Μπροστάρης. Έμπαινε μπροστά σε όλα δεν φοβόταν να μιλήσει

Χιμένεθ: Και εδώ Τζόκερ! Όχι δεν θέλω να πω κάτι

Τσάβι, Ινιέστα ή Μέσι:Μέσι

Μουρίνιο ή Γκουαρντιόλα: Γκουαρντιόλα

Ποιος θα πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ:Μπαρτσελόνα

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε