Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Βαλβέρδε: Δύσκολο να πείσω τους παίκτες μου να ασχοληθούν και με το πρωτάθλημα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Για τα θετικά και τα αρνητικά της συμμετοχής του Ολυμπιακού στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μίλησε ο Ερνέστο Βαλβέρδε που τόνισε πως στόχος του είναι οι “ερυθρόλευκοι” να παίζουν πάντα ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας.
Αναλυτικά όσα είπε ο Ισπανός τεχνικός στην NOVA:
 
Σχετικά με την παρουσία του ίδιου προπονητή στον πάγκο της ομάδας: “Για τον προπονητή είναι καλό γιατί σημαίνει πως έχει ακόμη δουλειά. Η αλήθεια είναι πως στο ποδόσφαιρο υπάρχουν συχνές αλλαγές προπονητών. Όταν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να αρχίσεις από την αρχή. Η διατήρηση του προπονητή σημαίνει συνέχεια στο έργο του. Έτσι ο σύλλογος διαθέτει μια καθορισμένη αγωνιστική φιλοσοφία. Ας ελπίσουμε να επωφεληθούμε από αυτό το γεγονός. Βεβαίως κάθε σεζόν αποτελεί ένα νέο στοίχημα. Σίγουρα δεν ξεκινάμε από τη θέση που ήμασταν πέρσι τέτοια εποχή. Όλα αυτά είναι θετικά. Ας έρθουν τα αποτελέσματα και στη συνέχεια βλέπουμε…”
 
Σχετικά με τη διατήρηση του βασικού κορμού παικτών και αν αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για μια ομάδα: “Προφανώς, όταν δεν υπάρχουν πολλές αλλαγές στο δυναμικό μιας ομάδας, η σταθερότητα είναι εγγυημένη, εφόσον βεβαίως η ομάδα τα έχει πάει καλά την προηγούμενη σεζόν. Για παράδειγμα πέρσι ο Ολυμπιακός άλλαξε πολύ, έγιναν προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ. Φέτος δεν είχαμε τόσες πολλές αλλαγές. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου, ούτε κι ο Παναθηναϊκός. Σε γενικές γραμμές, όταν μια ομάδα διατηρεί τον αγωνιστικό κορμό της, αποκτάει και ταυτότητα. Από εκεί και πέρα εξαρτάται εάν σου αρέσει ή όχι αυτό που σου παρουσιάζει”.
 
Αν η ταχύτητα και η πίεση είναι τα στοιχεία που του αρέσουν στον Ολυμπιακό: “Προσπαθούμε να έχουμε υψηλό αγωνιστικό ρυθμό, είτε έχουμε κατοχή είτε όχι. Όταν έχουμε τη μπάλα, στόχος μας είναι να φέρουμε την κυκλοφορία στην αντίπαλη περιοχή. Όταν την έχει ο αντίπαλος, θέλουμε να την κλέψουμε. Αυτό όμως απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση και διάθεση. Δεν είναι εύκολο να την επιτύχεις. Σε καθημερινή βάση, σε κάθε παιχνίδι. θα δούμε φέτος τί θα καταφέρουμε. Υπάρχει μια απαιτητική διοργάνωση, το Τσάμπιονς Λιγκ. Θέλουμε να δείξουμε το στυλ παιχνιδιού μας, μολονότι γνωρίζουμε πως οι αντίπαλοι ξέρουν τον τρόπο παιχνιδιού μας και θα προσπαθήσουν να μας αναχαιτίσουν”. 
 
Για το αν ο Ολυμπιακός είναι και φέτος το φαβορί: “Με ανησυχεί λίγο, θα έλεγα αρκετά, όχι λίγο. Το κλίμα έχει διαμορφωθεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι φίλαθλοι να πιστεύουν πως θα κατακτήσουμε εύκολα το πρωτάθλημα. Συν τοις άλλοις οι Έλληνες έχουν την υπερβολή στο αίμα τους. Δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η…αύρα. Μου φαίνεται αρνητική. Πέρσι δεν είχαμε πολλά να χάσουμε, αφού την προηγούμενη σεζόν τα είχαμε πάει άσχημα. Επίσης η ομάδα είχε να ασχοληθεί με μία μόνο διοργάνωση, το πρωτάθλημα. Φέτος υπάρχει και το Champions League, δηλαδή ακόμη μια σημαντική διοργάνωση. Με πονοκεφαλιάζει το γεγονός πως θα καταφέρω να «πείσω» τους παίκτες μου να ασχοληθούν και με το πρωτάθλημα.
 
Ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, είναι δυνατές ομάδες, κι αυτές θα επικεντρωθούν στο πρωτάθλημα. Κατ’ εμέ η φετινή Superleague είναι πολύ πιο δύσκολη σε σχέση με την περσινή. Τότε είχαμε έναν αποκλειστικό στόχο, την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν υπήρχε Europa League, Champions League. Τίποτα δεν μας αποσπούσε την προσοχή. Αντιθέτως φέτος υπάρχουν κι άλλες διοργανώσεις. Πρέπει να… βάλεις στο μυαλό του παίκτη, πως πρέπει να νικάει σε κάθε ματς, σε δύσκολες έδρες. Αυτό είναι δύσκολο…”
 
Για το αν θεωρεί το φετινό πρωτάθλημα ανταγωνιστικό: “Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Θα πρέπει να διαγράψουμε την περσινή σεζόν. Γνωρίζουμε πως υπάρχει κρίση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού. Υπάρχουν κάποιες ομάδες που επενδύουν αρκετά χρήματα. Οι περισσότερες όμως δεν έχουν αυτή την ικανότητα. Εμείς δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την κρίση, και η φετινή σεζόν θα είναι δύσκολη, όπως κι οι προηγούμενες. Πρέπει οπωσδήποτε να νικούμε εκτός έδρας, είμαστε η ομάδα που όλοι θέλουν να νικούν. Θα είναι δύσκολη σεζόν. Οι αντίπαλοι μας ξέρουν καλύτερα, γνωρίζουν το στυλ μας. Μπορούν να μας κοντράρουν πιο αποτελεσματικά. Όπως προείπα υπάρχει και η συμμετοχή στο Champions League. Αποτελεί προνόμιο για εμάς, αλλά είναι μειονέκτημα για το πρωτάθλημα”.
 
Σχετικά με τις απαιτήσεις του κόσμου για συνδυασμό ουσίας και θεάματος από την ομάδα: “Πάντα προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε το κοινό μας, αλλά και τους εαυτούς μας, για να είμαστε υπερήφανοι για την ομάδα μας. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να νικήσεις ένα ματς. Εμείς θέλουμε να παρουσιάσουμε ένα επιθετικό στυλ ποδοσφαίρου, με επιθετικότητα, με πρωτοβουλία. Ομάδες σαν τη δική μας και τον Παναθηναϊκό, είναι υποχρεωμένες να το κάνουν αυτό. Λόγω ονόματος πρέπει να έχουμε πάντα την πρωτοβουλία. Είναι κάτι που απαιτούν κι οι φίλαθλοί μας, οι οποίοι πρέπει να είναι υπερήφανοι για το σύλλογο, γνωρίζοντας βεβαίως πως φέτος θα συναντήσουμε δυσκολίες. Θα είναι πολύ δύσκολο να έχουμε την υπεροχή στους αγώνες του Champions League, αφού οι αντίπαλοι είναι πολύ δυνατοί. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό”.
 
Η ευχή του για τη φετινή αγωνιστική χρονιά: “Αυτό που εύχομαι είναι, ανεξαρτήτως του ποιος θα κατακτήσει το πρωτάθλημα- βεβαίως εγώ θα ήθελα να το πάρουμε εμείς –  και ανεξαρτήτως του ποιος θα νικήσει στα ντέρμπι,  να υπάρχει καλύτερο κλίμα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, και κάθε χρονιά να είναι και καλύτερη. Εύχομαι τα μεγάλα ντέρμπι, με τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, να τα απολαύσει ο κόσμος. Έχουμε ανάγκη από μεγάλες ομάδες, εάν ο Παναθηναϊκός είναι σπουδαίος, τότε εμείς γινόμαστε ακόμη πιο δυνατοί. Το ίδιο συμβαίνει με τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, τον Άρη. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι καλό να υπάρχει ανταγωνισμός. Ωστόσο τα ντέρμπι δεν είναι πόλεμος. Πρέπει να είναι γιορτή για όλους, από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν πρέπει να μένουμε στο παρελθόν, δηλαδή ποιός δημιούργησε επεισόδια σε ποιά έδρα και πότε. Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, εμείς είμαστε ο Ολυμπιακός και πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα. Ας ξεχάσουμε όποια επεισόδια συνέβησαν και ας απολαύσουμε το ποδόσφαιρο”.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε