Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Βαλβέρδε: Τα όσα έζησα ξεπερνούν ό,τι είχα φανταστεί

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Ο Ισπανός τεχνικός αποχαιρετά τον κόσμο του Ολυμπιακού και μέσω συνέντευξης του θυμάται στιγμές από το πέρασμα του από την Ελλάδα.

Μιραλάς: Αναγεννήθηκα ποδοσφαιρικά στον Ολυμπιακό

“Σάρωσε¨ο Μιραλάς – Δείτε όλα τα βραβεία Nova-Superleague

Μαρινάκης για προπονητή, μεταγραφές και Αλαφούζο!

Ψηλά στη λίστα της Μπαστιά ο Μοντέστο

Φεύγει απ’την Βέρντερ ο Ρόζενμπεργκ – Ανοιχτός για Ολυμπιακό

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μίλησε στην metro weekend…

Το ταξίδι στην Ελλάδα κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια. Τελικά, ήταν διαφορετικά από ό,τι περιμένατε να είναι όταν παίρνατε το αεροπλάνο για την Αθήνα;

«Ναι, στην αρχή πίστευα πως θα ήταν μόνο για ένα χρόνο. Τελικά, ήταν τρία και ήταν πολύ καλύτερα από ό,τι περίμενα».

-Tι θα θυμάστε περισσότερο από αυτό το ταξίδι σε ό,τι αφορά τους αγώνες με τον Ολυμπιακό; Ποιο ματς; Ποια στιγμή;

«Πολλά. Αδύνατον να διαλέξω μόνο ένα. Θα διάλεγα την ατμόσφαιρα που υπάρχει στο «Καραϊσκάκη», από τις καλύτερες του κόσμου».

-Εκπροσωπείτε έναν ανώτερο ποδοσφαιρικό πολιτισμό. Ποια είναι εκείνα τα συστατικά που λείπουν από το ελληνικό ποδόσφαιρο, ώστε να φτάσει ακόμα πιο κοντά στην Primera Division ή την Premier League;

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να προχωρήσει όσον αφορά στο ρυθμό του παιχνιδιού, στην ταχύτητα. Ταυτόχρονα, νομίζω ότι πρέπει να αποφορτίσουμε από την πίεση τους διαιτητές και να τους σεβόμαστε περισσότερο».

-Είπατε στον κόσμο του Ολυμπιακού να στηρίξει τον επόμενο προπονητή. Αλήθεια, αν είχατε την ευκαιρία, τι συμβουλές θα δίνατε στον επόμενο κόουτς του Ολυμπιακού;

«Θα του έλεγα να έχει υπομονή και να προσπαθήσει να κερδίσει τον κόσμο με το παιχνίδι της ομάδας. Αλλά δεν είμαι πολύ καλός στο να δίνω συμβουλές».

-Ξέρετε, στην Ελλάδα λέμε ότι όλη η εξέδρα είναι γεμάτη προπονητές. Από αυτά που έχετε δει, πιστεύετε ότι οι Έλληνες ξέρουν πώς παίζεται το παιχνίδι;

«Δεν είναι μόνο τα ελληνικά γήπεδα γεμάτα με προπονητές. Παντού υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γνώμη για την τακτική, τη στρατηγική, τις αλλαγές… Γι’ αυτό και είναι τόσο δημοφιλές αυτό το άθλημα. Αυτό είναι καλό για εμάς που ζούμε δουλεύοντας για το ποδόσφαιρο».

-Στη συνέντευξη Τύπου του τελικού του Κυπέλλου, είπατε ότι «οι τελικοί δεν παίζονται, κερδίζονται». Αντίστοιχα, μπορούμε να πούμε ότι ο σεβασμός και η φιλία δεν επιβάλλονται, κερδίζονται; Και εννοούμε τη φιλία σας με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Είχαμε μια καλή σχέση και το καλύτερο είναι ότι ο προπονητής είχε πάντα την υποστήριξη του προέδρου. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για τον υπόλοιπο κόσμο και ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας αυτών των χρόνων».

-Πάμε λίγο και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Όλοι περιμέναμε με κομμένη την ανάσα για ένα «κλάσικο, ιντερνάσιοναλ». Έναν τελικό Champions League ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Αλλά τελικά θα δούμε το ζευγάρι Μπάγερν-Τσέλσι στον τελικό. Το περιμένατε;

«Όχι. Οι καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες είναι η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα, κατά τη γνώμη μου, όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η Μπάγερν έπαιξε πολύ καλά απέναντι στη Ρεάλ και πως η Τσέλσι έκανε σπουδαία αμυντική δουλειά απέναντι στην Μπαρτσελόνα».

-Πιστεύετε ότι η Μπαρτσελόνα του φίλου σας Γκουαρντιόλα είναι η καλύτερη ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου;

«Ναι, από όσες έχω δει εγώ, χωρίς αμφιβολία. Υπήρχαν μεγάλοι προπονητές στην ιστορία του ποδοσφαίρου και οι ομάδες τους έπαιξαν πολύ καλά, όμως η Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα είναι η ομάδα που πλησίασε το τέλειο παιχνίδι περισσότερο από όλες. Είναι η γνώμη μου, αν και αναγνωρίζω ότι ίσως να μην είναι πολύ αντικειμενική».

-Το καλοκαίρι στο Euro 2012 θα έχει αντίπαλο η Ισπανία; Και πώς βλέπετε την Ελλάδα;

«Η Γερμανία είναι μια ομάδα που αναπτύσσεται πολύ τα τελευταία χρόνια και η Ισπανία δεν είναι πια κάτι καινούργιο, είναι το φαβορί και ο αντίπαλος που πρέπει να νικήσεις. Η Ελλάδα θα είναι μια ομάδα δύσκολη να κερδίσεις και πάντα επικίνδυνη, κυρίως τα τελευταία λεπτά».

-Αλήθεια, το 2004 πώς είχατε αντιμετωπίσει την κατάκτηση του Euro από την ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ;

«Τα Euro και τα Mundial είναι σύντομα τουρνουά, στα οποία πάντα μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις, όπως εκείνη της Ελλάδας το 2004 ή της Δανίας το 1992, ομάδων που δεν ήταν φαβορί. Είναι ένα παράδειγμα του μεγαλείου του ποδοσφαίρου και της ελπίδας για χώρες που αρχικά κανένας δεν θα στοιχημάτιζε υπέρ τους».

-Πάμε, όμως, πάλι στον Ολυμπιακό, για να κλείσουμε. Την πρώτη φορά που φύγατε είπατε «Ολυμπιακάρα». Τη δεύτερη φεύγετε πάλι νταμπλούχος και αποθεωθήκατε από τον κόσμο της ομάδας. Το δέσιμό σας με τους οπαδούς του Ολυμπιακού μοιάζει ιδιαίτερο.

«Ναι, πρέπει να αναγνωρίσω πως η σχέση μου με τον Ολυμπιακό είναι ιδιαίτερη. Πάντα ένιωθα το σεβασμό και την αγάπη των φιλάθλων του συλλόγου και όσα έζησα εδώ ξεπερνούν ό,τι είχα φανταστεί».

-Πρέπει να ήταν δύσκολο για εσάς, ενώ είχατε αποφασίσει να φύγετε, να ακούτε όλο αυτό τον κόσμο στο δρόμο, στα γήπεδα όλης της Ελλάδας να σας λέει «μείνε, Ερνέστο».

«Το πιο δύσκολο από όλα. Το να γνωρίζω ότι πολλοί θα απογοητευτούν από την απόφασή μου ήταν πολύ δύσκολο».

-Κύριε Βαλβέρδε, στην Ελλάδα είχατε την ευκαιρία να γεμίσετε τη φωτογραφική σας μηχανή με όμορφες και καμιά φορά παράξενες εικόνες από τα γήπεδα, και όχι μόνο. Αν διαλέγατε μια φωτογραφία για να βάλετε στο εξώφυλλο του άλμπουμ σας από αυτά τα τρία χρόνια, ποια θα ήταν;

«Θα διάλεγα μια φωτογραφία της διάφανης ελληνικής θάλασσας, μια ηλιόλουστη ημέρα».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε