weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Βαλβέρδε: Θα είναι ένα ανοιχτό παιχνίδι

Βαλβέρδε: Θα είναι ένα ανοιχτό παιχνίδι

Αναλυτικά η συνέντευξη του Βαλβέρδε στην Nova:

Τι σας προβληματίζει περισσότερο την επόμενη ημέρα του αγώνα με την Μέταλιστ, ενόψει του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό; Η κούραση ή η απογοήτευση απ’ τον τρόπο με τον οποίο αποκλείστηκε ο Ολυμπιακός;

«Το πρώτο που με απασχολεί είναι πως πρέπει ν’ ανακάμψουμε από ψυχολογικής άποψης. Μετά με ανησυχεί το γεγονός πως την Πέμπτη αναγκαστήκαμε να κάνουμε δύο αλλαγές λόγω τραυματισμών».

– Συμφωνείτε πως μία λεπτή κόκκινη γραμμή χωρίζει στο ποδόσφαιρο την επιτυχία απ’ την αποτυχία; Με αφορμή τα δοκάρια που είχε ο Ολυμπιακός στο πρώτο μέρος: δοκάρι και μέσα είσαι ήρωας, δοκάρι και έξω είσαι αποτυχημένος;

«Ναι, έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Είναι ένα παιχνίδι. Ένα παιχνίδι στο οποίο πρέπει ένας απ’ τους δύο να χάσει. Η αλήθεια είναι πως αν η μπάλα μπει μέσα, σε βοηθάει να νικήσεις. Αν βγει έξω, χάνεις, Την Πέμπτη, δυστυχώς χάσαμε εμείς. Το θέμα όμως είναι το πώς αντιμετωπίζεις το παιχνίδι και την προσπάθεια που κάνεις. Πως παίρνεις το παιχνίδι και πως προσπαθείς.

Και επειδή δε μιλάμε μόνο για το τελευταίο παιχνίδι, πιστεύω πως πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι για τα παιχνίδια που έχουμε κάνει, τη διαδρομή μας στην Ευρώπη. Στο ποδόσφαιρο κάποιες φορές η ισορροπία είναι υπέρ σου.

Κάποιες φορές η τύχη σου γυρνάει την πλάτη. Δυστυχώς στη ρεβάνς τα πράγματα δεν πήγαν καλά για εμάς. Όμως, πιστεύω πως σε γενικές γραμμές πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι απ’ τι πετύχαμε έως το τελευταίο παιχνίδι στην ευρωπαϊκή μας διαδρομή».

-Άρα ο ευρωπαϊκός απολογισμός είναι θετικός. Συμφωνείτε πως η γενική εικόνα της ομάδας, με την αλλαγή νοοτροπίας στα εκτός έδρας ματς όπου έπαιξε παντού για τη νίκη, αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον;

«Ναι, είναι κάτι που σίγουρα έχουμε κερδίσει. Μ’ αυτό πρέπει να μείνουμε. Ότι φέτος πήγαμε και κάναμε πάρα πολύ καλά παιχνίδια στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Έχουμε κερδίσει την αυτοεκτίμησή μας, γιατί πιστεύω πως θα μπορούσαμε να έχουμε κερδίσει όλα τα παιχνίδια που δώσαμε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Πιστεύω πως εκτός απ’ το παιχνίδι με την Μέταλιστ στην Ουκρανία, όπου ίσως ήμασταν λίγο πιο αμυντικοί αλλά σίγουρα πάρα πολύ συμπαγείς, πήγαμε και παίξαμε με το ίδιο στιλ. Σίγουρα αυτό είναι κάτι που έχουμε κερδίσει και σίγουρα θα μας μείνει».

-Είναι καλό για την ομάδα το γεγονός πως ακολουθεί άμεσα το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, με την έννοια πως μία απογοήτευση την ξεπερνάς με ένα θετικό αποτέλεσμα στο αμέσως επόμενο ματς;

«Η αλήθεια είναι πως είναι καλό που έχουμε γρήγορα ένα παιχνίδι. Ίσως είναι υπερβολικά γρήγορα. Θα προτιμούσα να είχα μία εβδομάδα καιρό για να προετοιμάσω το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Όμως τα πράγματα είναι έτσι. Πρέπει να το δεχθούμε. Πρέπει να ετοιμαστούμε πολύ γρήγορα γι’ αυτήν την υποχρέωση.

Από ‘κει και πέρα είμαστε λίγο απογοητευμένοι απ’ τον τρόπο με τον οποίο χάσαμε την πρόκριση. Ίσως γιατί έγιναν όλα στα τελευταία λεπτά. Εάν είναι να χάσουμε κάποιο παιχνίδι, προτιμώ να το χάνουμε έτσι, παρά έχοντας μία πολύ άσχημη εικόνα, επειδή θα έχουμε παίξει πάρα πολύ άσχημα σε ένα ολόκληρο παιχνίδι. Πιστεύω πως στην ρεβάνς δεν ήμασταν τόσο κακοί. Και αυτό κρατάμε».

-Το βαθμολογικό πλεονέκτημα των τεσσάρων βαθμών, επηρεάζει τις ισορροπίες του ντέρμπι;

«Πιστεύω πως δε θα επηρεαστεί ιδιαίτερα ο αγώνας απ’ αυτή τη διαφορά, γιατί είναι ένα ντέρμπι. Το ντέρμπι είναι πάντα σημαντικό και για τις δύο ομάδες. Και οι δύο ομάδες θα πάνε για να το κερδίσουν. Είναι πολύ σημαντικό για τους φιλάθλους και των δύο ομάδων. Πιστεύω πως δε επηρεαστούν αγωνιστικά οι δύο ομάδες, αν η διαφορά είναι τέσσερις βαθμοί πάνω ή κάτω ή κανένας. Και οι δύο ομάδες θέλουν πολύ τη νίκη,

Ίσως ο Παναθηναϊκός να την έχει περισσότερο ανάγκη από εμάς. Αν και εμάς θα μας βοηθούσε πάρα πολύ να διευρύνουμε τη διαφορά και να γίνουν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα για εμάς. Τον Παναθηναϊκό θα τον βοηθούσε πάρα πολύ να την μειώσει και να έμπαινε διαφορετικά στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Όμως, δεν πιστεύω πως το αγωνιστικό κομμάτι θα επηρεαστεί απ’ την βαθμολογία».

-Σε σχέση με το ντέρμπι του πρώτου γύρου, πόσο διαφορετικό περιμένετε τον Παναθηναϊκό με το σκεπτικό πως προέρχεται από δύο ήττες απ’ τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, ενώ στον πρώτο γύρο πριν απ’ το ματς του Καραϊσκάκη, είχε νικήσει τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και στην ΑΕΚ στο Μαρούσι;

«Πιστεύω πως ο Παναθηναϊκός έκανε έναν πολύ καλό πρώτο γύρο. Είχε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή έχει μία πολύ σημαντική έλλειψη, αυτή του Λέτο, ο οποίος είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας και ένας απ’ τους πιο σημαντικούς παίκτες της ομάδας. Όμως δεν πιστεύω πως το ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό θα επηρεαστεί από τίποτα άλλο. Τα παιχνίδια ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες δεν εξαρτώνται απ’ το τι έχεις κάνεις πριν ή μετά.

Ναι, είναι αλήθεια πως ο Παναθηναϊκός προέρχεται από ήττες, ενώ εμείς κερδίζουμε τα τελευταία παιχνίδια. Από ‘κει και πέρα δεν πιστεύω πως μπορεί να επηρεαστεί ο συγκεκριμένος αγώνας, από οτιδήποτε άλλο, γιατί και οι δύο ομάδες βλέπουν αυτό το παιχνίδι ως ξεχωριστό.

Και στο κάτω – κάτω είναι δύο παιχνίδια μέσα στη διάρκεια της χρονιάς, μακριά το ένα απ’ το άλλο που μπορεί να είναι τελείως διαφορετικά. Στον 1ο γύρο ο Παναθηναϊκός βρισκόταν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.

Εμείς προσπαθήσαμε να τον νικήσουμε. Δεν το καταφέραμε στην έδρας μας. Τώρα δεν ξέρω πως θα είναι τα πράγματα, γιατί δεν πιστεύω πως θα επηρεάσει τίποτα το ντέρμπι».

-Ποια στοιχεία θα κρίνουν το ντέρμπι; Να περιμένουμε ένα ανοικτό ή κλειστό παιχνίδι;

«Δεν ξέρω. Δεν ξέρω. Πιστεύω, όμως, πως μάλλον θα είναι ένα ανοιχτό παιχνίδι. Ήταν και στον πρώτο γύρο ένα ανοιχτό παιχνίδι, πολύ περισσότερο απ’ ότι τις προηγούμενες χρονιές. Επίσης, ο Παναθηναϊκός χρειάζεται αυτήν την νίκη. Και εμείς είμαστε μία ομάδα η οποία έτσι παίζει. Θέλουμε να βγαίνουμε μπροστά και να προσπαθούμε να επιτεθούμε. Οπότε, μάλλον θα είναι ανοικτό παιχνίδι».

-Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα προς τον κόσμο που θα βρεθεί την Κυριακή στις κερκίδες του Ολυμπιακού Σταδίου, αλλά και σε όσους το παρακολουθήσουν τηλεοπτικά; Βεβαίως, ακόμη δεν ωριμάσει οι συνθήκες για να είναι στα ντέρμπι φίλοι και των δύο ομάδων
.

«Δεν ξέρω τι να πω. Ελπίζω να είναι ένα παιχνίδι, όπως αυτό του πρώτου γύρου που δεν υπήρχαν επεισόδια. Από ‘κει και πέρα δεν είναι στο χέρι μου. Αυτό που θέλω είναι να δείξουμε στην Ευρώπη το τι είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Να μην δώσουμε δικαιώματα για άσχημα σχόλια. Θα μου άρεσε πάρα πολύ να είναι ήρεμα τα πράγματα.

Να το ευχαριστηθούν οι φίλαθλοι, εκείνοι που θα είναι στο γήπεδο και εκείνοι που θα βρίσκονται στα σπίτιά τους. Πιο πολύ θα ήθελα να το ευχαριστηθούν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού κερδίζοντας το παιχνίδι. Από ‘κει και πέρα είναι ένα παιχνίδι και θα μου άρεσε πάρα πολύ να γίνει χωρίς προβλήματα και να το αντιμετωπίσουμε σαν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα».

#TAGS MM