Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Βασάρας: Οι διαιτητές είναι ψυχολογικά ράκη

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
Ο πρώην διεθνής διαιτητής, του οποίου οι αρμοδιότητές θα έχουν από δω και πέρα να κάνουν με τους ορισμούς διαιτητών στην Σούπερ Λίγκα, μίλησε για το παρόν αλλά και το μέλλον της ελληνικής διαιτησίας, μετά και την υπόθεση με τους “ύποπτους” αγώνες.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο “Sentra-fm” ο Κ. Βασάρας, είναι πιθανό να συμπεριληφθούν ή να μείνουν κενές θέσεις για όσους διαιτητές φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο και εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη αλλά εν τω μεταξύ έχουν περάσει με επιτυχία τα αγωνιστικά τεστ και τα σεμινάρια.
 
Ακόμα μίλησε για το θέμα της διακοπής των αγώνων, αλλά και για τις τιμωρίες που θα υπάρξουν στους διαιτητές.
 
Αποσπάσματα της συνέντευξης του Κύρου Βασσάρα στον “Sentra 103,3”:
 
Για την νέα σύνθεση της ΚΕΔ: “Η επιτροπή αποτελείται από πέντε άτομα. Η ΕΠΟ έχει ορίσει πρόεδρο τον κ. Σαρρή, αναπληρωτή τον κ. Σάββα και μέλη εμένα, τον κ. Δούρο και τον κ. Μπριάκο. Οι αρμοδιότητες μας έχουν να κάνουν με ορισμό διαιτητών στην Σούπερ Λιγκ, οι παρατηρητές θα ορίζονται από τον κ. Δούρο”.
 
Για το πώς θα γίνονται οι ορισμοί των διαιτητών: “Πρώτα από όλα να σας πω ότι εδώ και δυο χρόνια υπάρχει ένα αρχείο δεδομένων και μια βάση για την απόδοση των διαιτητών από την Α’ Εθνική ως τα τοπικά πρωταθλήματα. Υπάρχουν όλα τα στοιχεία, από την απόδοσή τους, την φυσική τους κατάσταση, βάρος, ύψος, αιματολογικές εξετάσεις τα πάντα. Γίνεται λοιπόν μια σωστή δουλειά που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα ξένα πρωταθλήματα.
 
Πρώτα από όλα κινούνται σε μια βασική αρχή που λέει ότι οι διαιτητές θα πρέπει να παίζουν όλες τις ομάδες και να είναι σε ετοιμότητα. Ο κάθε ένας έχει ένα ιστορικό, στο προηγούμενο πρωτάθλημα για παράδειγμα μπορεί να έχει αποδώσει καλά ή να είχε κάποιο πρόβλημα, είναι σαν τους ποδοσφαιριστές που ανάλογα με την απόδοσή τους κρίνονται. Αυτό συμβαίνει και με τους βοηθούς τους, που πρέπει να είναι μια ομάδα με τον διαιτητή.
 
Πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλοι οι βοηθοί. Αυτό δε σημαίνει ότι θα παίζουμε συνέχεια με τους ίδιους, όμως αν υπάρχουν τετράδες που παίζουν καλά μαζί θα χρησιμοποιούνται”.
 
Για το τι θα γίνει με τους διαιτητές που εμπλέκονται στη δικογραφία για τα “στημένα”: “Θα βγει μια απόφαση στις 23 του μηνός. Όλοι οι διαιτητές για τους οποίους έχει ασκηθεί μια ποινική δίωξη, δεν είναι ένοχοι αυτοί οι άνθρωποι γίνεται μια διαδικασία ανακριτικοί, έχει ζητηθεί για αυτούς να επισπευτούν οι διαδικασίες και να τελειώνει το θέμα. Ψυχολογικά αυτοί οι άνθρωποι είναι ράκος. Κλήθηκαν στα σεμινάρια, έχουν παρακολουθήσει και έχουν μπει στη διαδικασία ασχέτως αν ακόμα δεν υπάρχουν αποφάσεις.
 
Η αποδοχή των διαιτητών από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, ήταν άψογη. Δεν ήταν δακτυλοδεικτούμενοι οι άνθρωποι. Το πώς θα μπουν στους πίνακες και αν θα μπουν, θα φανεί άμεσα.
 
Γνωρίζω καλά το χώρο του ποδοσφαίρου, από την άποψη ότι ο καθένας μιλάει πολύ εύκολα για τον άλλο. Άρα δεν μπορώ να λάβω σαν στοιχείο κάτι που λέει κάποιος για κάποιον άλλον, διαφορετικά σε ένα πρόσωπο και διαφορετικά σε ένα άλλο. Αυτό δεν μπορεί λοιπόν να με κάνει να πιστέψω ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ένοχοι.
 
Αυτά βαραίνουν αυτόν που τα λέει. Πολλοί μιλούν για τους διαιτητές που είναι το εξιλαστήριο θύμα γιατί δεν έχουν μάνατζερ, υπεύθυνο Τύπου και φωνή. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία και θα δούμε τι θα γίνει με βάση τη δικογραφία. Ξέρετε ότι όλοι μιλάνε πολύ εύκολα για τους διαιτητές στην Ελλάδα”.
 
Για το πώς θα τιμωρούν φέτος οι διαιτητές: “Έχουν δοθεί πολλές οδηγίες όσο αφορά το τι πρέπει να περιμένουν οι ποδοσφαιριστές αλλά και τι περιμένουμε εμείς από αυτούς. Είχα κάνει μια πρόταση ότι θα μπορεί μόλις συγκεντρωθεί η Super League να γίνει μια συνδιοργάνωση να υπάρχει μια παρουσίαση των κανόνων του ποδοσφαίρου έτσι ώστε να γνωρίζουν καλύτερα οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές – γιατί είμαστε συνεργάτες σε ένα γήπεδο και όχι απέναντι – έτσι ώστε να έχουμε καλύτερο ελληνικό ποδόσφαιρο.
 
Η ενιαία εφαρμογή των κανονισμών έχει να κάνει με την προσωπικότητα και την αυτοπεποίθηση του κάθε διαιτητή, έχει να κάνει με την γνώση και την φυσική κατάσταση του κάθε διαιτητή. Δεν εγγυώμαι ότι δε θα γίνουν λάθη στο ελληνικό πρωτάθλημα. Σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχουν γίνει μεγαλύτερα λάθη από ότι συμβαίνουν στην Ελλάδα”.
 
Για το θέμα των διακοπών των αγώνων: “Έχουν δοθεί στους διαιτητές οδηγίες για το θέμα των προσωρινών και οριστικών διαιτητών. Δεν χωράει πλέον καμία δικαιολογία και προβλέπονται όλα αυτά από τον ΚΑΠ. Δεν χωράει δικαιολογία πια στο θέμα των διακοπών και τους έχουν δοθεί οδηγίες. Ο διαιτητής σε περιπτώσεις που κρίνεται ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος της σωματικής ακεραιότητας όσων είναι στον αγωνιστικό χώρο, διακόπτεται προσωρινά ο αγώνας. Αποκλειστικός υπεύθυνος για τη διακοπή ενός αγώνα είναι ο διαιτητής. Αν δεν υπάρξουν μέτρα μετά από δύο προσωρινές διακοπές, θα πρέπει να υπάρχει οριστική διακοπή. Στη συνέχεια εφαρμόζεται ο νέος πειθαρχικός κώδικας, που πρέπει να τον μάθουν καλά οι ομάδες γιατί είναι πολύ αυστηρός. Καταλαβαίνεται ότι αν υπάρχει κάτι σοβαρό, το παιχνίδι πρέπει να διακόπτεται αυτόματα οριστικά, δεν χρειάζεται οριστική διακοπή.
 
Θα πρέπει επιτέλους στα ελληνικά γήπεδα να δούμε συμπεριφορές των ομάδων όπως ακριβώς είναι όταν συμμετέχουν στις διοργανώσεις της UEFA. Έγινε συνάντηση για αυτό με τον ΠΣΑΠ, όμως δεν μπορούν οι ποδοσφαιριστές από μόνοι τους να βγουν από το γήπεδο. Αν το ζητήσουν από το διαιτητή και υπάρχει πρόβλημα, σαφώς θα πάνε όλοι στα αποδυτήρια. Οι ποδοσφαιριστές μπορούν να συμβάλουν και οι ίδιοι, να προλάβουν κάποια γεγονότα. Αν δεν μπορούν να αποτρέψουν τους οπαδούς μπορούν να μαζευτούν στο κέντρο και να πουν εμείς είμαστε επαγγελματίες, σεβαστείτε το έργο μας”.

Για τις τιμωρίες των διαιτητών: “Οι διαιτητές έχουν πάρει αυστηρές οδηγίες, έδειξαν πλήρη κατανόηση και περιμένουν την πλήρη εφαρμογή. Αν δεν γίνει αυτό, θα έχουμε τιμωρίες. Δεν ανακοινώνονται, σε καμία ομάδα δε συμβαίνει. Υπάρχει η ίδια φιλοσοφία, το ίδιο πλάνο. Να παίζουν οι καλύτεροι. Όταν δεν εφαρμόζεις τις οδηγίες, μη περιμένεις να παίζεις και συχνά.
 
Θα είμαστε πολύ αυστηροί στις αντιαθλητικές συμπεριφορές, όμως να δείχνουμε σεβασμό και στο ότι οι ποδοσφαιριστές είναι άνθρωποι. Να μην κάνουμε κατάχρηση εξουσίας. Παράλληλα θα πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στις αντιαθλητικές και επικίνδυνες για την ακεραιότητα του ποδοσφαιριστή συμπεριφορές”

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε