weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Βασσαρας: «Διασφαλίστε ένα σωστό ελληνικό ποδόσφαιρο»

Βασσαρας: «Διασφαλίστε ένα σωστό ελληνικό ποδόσφαιρο»
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο Διευθυντής Ανάπτυξης Διαιτησίας της Ομοσπονδίας, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «BHMA FM» για όλα τα «φλέγοντα» ζητήματα που έχουν προκύψει τον τελευταίο καιρό με αφορμή το κακό κλίμα που έχουν δημιουργήσει κάποιες από τις φετινές διατησίες.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κ.Βασσάρα:

Για την κατάργηση της τηλεκριτικής: «Επειδή σταμάτησε η τηλεκριτική εν μέρη, δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν κάποια πράγματα άρδην στο ποδόσφαιρο. Ο φίλαθλος που παρακολουθεί από κοντά έναν αγώνα θα πρέπει να βλέπει τα ίδια πράγματα μετά και στην τηλεόραση και στις αθλητικές εφημερίδες. Δυστυχώς, αυτό καμιά φορά δεν γίνεται και δεν αναφέρομαι μόνο στις πρόσφατες τρεις αγωνιστικές, αλλά μιλάω γενικά. Και αυτό για έχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ να έχουμε τις περισσότερες αθλητικές εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας. Αν εξετάσουμε λοιπόν αυτό το πράγμα, σημαίνει ότι υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις, χρωματιστές απόψεις, που αυτό δεν αφήνει τον φίλαθλο να σκεφτεί ώριμα και να πάει σε έναν αγωνιστικό χώρο να δει παιχνίδι χωρίς καχυποψίες».

Για τα πόθεν έσχες: «Γίνεται ένας ντόρος για τα πόθεν έσχες των διαιτητών. Ο κόσμος θα πρέπει να ενημερωθεί ότι οι διαιτητές και γενικά όσοι είτε έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, είναι υπάλληλοι είτε όχι και συνεργάζονται με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, όλοι υποβάλλουμε πόθεν έσχες και μάλιστα όλα αυτά είναι στη διάθεση του Αρείου Πάγου».

Για το αν οι διαιτητές πρέπει να ασχολούνται με το στοίχημα:
«Βάση του κώδικα δεοντολογίας σαφώς και δεν μπορεί ένας διαιτητής να ποντάρει σε αγώνες στο στοίχημα, τουλάχιστον στο ελληνικό πρωτάθλημα, αν και για εμένα δεν θα έπρεπε γενικά να ασχολείται. Βάση κανονισμού της ΕΠΟ, φέτος προβλέπεται και απαγορεύεται να παίζει. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι όταν βγαίνουν δημόσια και λένε πράγματα για κάποιους διαιτητές και δημιουργεί μια καχυποψία και μια δυσπιστία σε όσους το ακούν και μετά ακούν κάτι άλλο, που ακυρώνει το προηγούμενο.

Πρέπει τα όργανα που επιστατούν τη δικαιοσύνη έχουν υποχρέωση να γίνουν όλες οι ενέργειες για να διασφαλίσουν ένα σωστό ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι ειδήσεις και οι παραειδήσεις δεν κάνουν καλό στο ποδόσφαιρο, γιατί όποιος και να το ακούσει δεν θα σχηματίσει καλή γνώμη η στην άκρη του μυαλού του θα έχει πάντα μια δυσπιστία και θα την μεταφέρει πάντα στο γήπεδο».

Για το πρόγραμμα που δουλεύει αυτός στην ΕΠΟ: «Πέρυσι ξεκίνησε η συνεργασία μας με την ΕΠΟ σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της διαιτησίας, βάση συνθήκης της UEFA. Βάλαμε πενταετές πρόγραμμα, ξεκινήσαμε την ενημέρωση των κανόνων ποδοσφαίρου σε ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες, ακόμη και φιλάθλους, με σκοπό να καταλάβει ο καθένας τη δυσκολία να παίρνεις μια απόφαση στον αγωνιστικό χώρο, ως διαιτητής. Το τι σημαίνει κανόνας ποδοσφαίρου και τι είναι αυτό που δεν το ήξερε, γιατί δεν τα γνώριζαν όλα.

Όταν πέρυσι επισκέφθηκα τις ομάδες στη Superleague, δεν υπήρχε κάποιος να πει ότι όλα αυτά τα ήξερα, πάντα υπήρχαν αμφιβολίες και αμφισβητήσεις. Στη βάση λοιπόν δεν είμαστε απόλυτα έτοιμοι. Έγινε όμως ένα βήμα. Υπάρχουν κάποιοι που δε γνωρίζουν τους κανονισμούς. Πέρυσι φτιάξαμε 1.000 νέους διαιτητές σε όλη την Ελλάδα, δίνοντάς τους ένα κίνητρο και από την άλλη να έχουμε στο μέλλον τη δυνατότητα να επιλέξουμε τον καλύτερο βάση της μόρφωσης και της προσωπικότητας του. Και να μην αναγκαζόμαστε να επιλέγουμε κάποιον επειδή δεν έχουμε άλλον».

#TAGS MM