Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Βέλιτς: Εντυπωσιακή η εξέλιξη του Λέτο

ΦΩΤΟ ΝEWSPORTS.
Με τα καλύτερα λόγια μίλησε για τον Αργεντινό μεσοεπιθετικό ο πρώην τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, Γιάσμινκο Βέλιτς. Τι είπε για τον Φερέιρα και το ντέρμπι στο “Γ. Καραϊσκάκης”.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Γιάσμινκο Βέλιτς στον Sentra 103,3:
 
Για την αγωνιστική φιλοσοφία του Παναθηναϊκού
«Είδα αυτό που φαίνεται στα τελευταία παιχνίδια, τουλάχιστον στο αγωνιστικό κομμάτι, ότι στον Παναθηναϊκό τα πράγματα σιγά-σιγά έχουν μπει σε έναν δρόμο, το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Είδα συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία από τον Παναθηναϊκό, που στην παρούσα φάση εξυπηρετεί απόλυτα την ομάδα και τις ανάγκες της».
 
Για το τι είναι αυτό που κάνει καλά ο Παναθηναϊκός
«Από την πρώτη μέρα που ήρθε ο Φερέιρα, λέω ότι είναι προπονητής απλών διαδικασιών, που προσπαθεί η ομάδα του να έχει καλή συνολική αμυντική λειτουργία, μία αμυντική συνοχή, κάνει τους ποδοσφαιριστές πως και που να αμύνονται, αλλά με σκεπτικό από εκεί και πέρα πως θα επιτεθούν. Δηλαδή, ο τρόπος που αμύνονται έχει άμεση σχέση με το πώς θα επιτεθούν.

Οι επιθέσεις εκδηλώνονται με γρήγορες μεταβιβάσεις από την άμυνα στην επίθεση και οι φάσεις του είναι γρήγορες, δεν διαρκούν πολύ. Πέρυσι η μπάλα δεν έβγαινε ομαλά από πίσω προς τα εμπρός, όπου όλοι έψαχναν κατευθείαν τον Σισέ.

Φέτος υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία αναφοράς, οι παίκτες ξέρουν πώς να βγουν μπροστά. Η μπάλα βγαίνει όμορφα, ήρεμα και στρωτά. Η ομάδα εκμεταλλεύεται πολύ καλά τους χώρους που της παρουσιάζονται. Δεν είναι ακόμη η ομάδα που θα δημιουργήσει χώρους εκεί που δεν υπάρχουν, αλλά εκμεταλλεύεται τους χώρους που της παρουσιάζονται. Είναι λάθος των αντιπάλων του Παναθηναϊκού μέχρι τώρα, που δίνουν πολλούς χώρους στους επικίνδυνους παίκτες του Παναθηναϊκού».
 

Για το αν υπέπεσε στο ίδιο λάθος και η ΑΕΚ
«Ναι, έτσι έγινε σε μεγάλο βαθμό. Αφέθηκαν πάρα πολύ μεγάλοι χώροι πίσω από την πλάτη της άμυνας, στις φάσεις που έκανε ο Παναθηναϊκός δεν υπήρξε σωστή διάταξη και κατοχή χώρου από την ΑΕΚ. Εγιναν φάσεις και γκολ πάνω σε μη οργανωμένη άμυνα της ΑΕΚ»
 
Για τον Σεμπάστιαν Λέτο
«Με εκπλήσσει ευχάριστα. Αυτήν την εξέλιξή του ως σκόρερ, δύσκολα θα μπορούσε να την προβλέψει κανείς. Ακόμη και ο προπονητής του, φαντάζομαι. Είναι εντυπωσιακή η εξέλιξη και η μεταμόρφωσή του ως ποδοσφαιριστής. Γνωρίζω τον Λέτο από την περίοδο 2006-2007 που έπαιζε στη Λανούς, που απέδιδε ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο, σε ένα διαφορετικό σύστημα, σε μια διαφορετική θέση. Τότε έπαιζε σε ένα σύστημα 4-4-2, αριστερό χαφ και είχε όλη την πλευρά.

Ηταν ένα πολύ καλό εργαλείο, έστω κι αν αυτό ακούγεται περίεργο για έναν παίκτη που τώρα δείχνει τόση ποιότητα. Μαζί του ήταν και ο Αρτσούμπι, που είχε έρθει και στον Ολυμπιακό και δεν ήξερες ποιος είναι αριστερό μπακ και ποιος χαφ. Χάθηκε για ένα διάστημα στη Λίβερπουλ, μετά ήρθε στην Ελλάδα, σε ένα διαφορετικό στυλ ποδοσφαίρου, σε ένα διαφορετικό σύστημα, κάτι σαν αριστερό εξτρέμ.

Δόθηκε μεγαλύτερη σημασία στην ποιότητά του, όμως αυτό δεν τον εξυπηρετούσε. Δόθηκε σημασία στην ποιότητά του, αλλά έχασε την εργατικότητα που είχε στη Λανούς και με τον τρόπο που έπαιζε μέχρι πρόσφατα δυσκολευόταν, γιατί τα εξτρέμ παλιάς κοπής λείπουν όλο και περισσότερο. Αναγκαζόταν να παίξει λίγο πιο ατομικά και πολλές φορές χωρίς ουσία. Ο Φερέιρα γνωρίζοντας την ποιότητά του, ψάχνει τρόπο να τον εκμεταλλευτεί όσο καλύτερα γίνεται.

Ψάχνει τρόπο να τον φέρει πιο κοντά στο να βλέπει τέρμα, που ήταν ένα από τα βασικά μειονεκτήματά του στο πρόσφατο παρελθόν. Ακόμα και όταν τον έβαζε να παίξει επιθετικός από δεξιός, σαν στήριγμα στον επιθετικό κορυφής, νομίζω πως αυτό ήταν το σκεπτικό. Να πάρει πράγματα από τον Λέτο, τον κίνδυνο που μπορεί να δημιουργήσει και κυρίως να τον φέρει πιο κοντά στο τέρμα».
 

Για το πώς προέκυψε η αλλαγή θέσης του Λέτο
«Ενδεχομένως από κάποιες συγκυρίες, αλλά και σκέψεις του προπονητή προέκυψε αυτή η νέα θέση στον άξονα είτε στην κορυφή, είτε μαζί με τον Κλέιτον στην κορυφή, και έχει έχει δείξει μια καλή πτυχή στο σκοράρισμα πάρα πολύ καλή, που μάλλον δεν την περίμενε κανείς. Η μετάλλαξή του είναι εντυπωσιακή. Αυτή τη στιγμή στον Παναθηναϊκό υπάρχει εξάρτηση από τον Λέτο, με την καλή έννοια. Ο Παναθηναϊκός είναι άλλη ομάδα με τον Λέτο κι άλλη χωρίς αυτόν. Κάτι σαν τη Ρεάλ με τον Ρονάλντο και την Μπαρτσελόνα με τον Μέσι, χωρίς να θέλω να συγκρίνω τα μεγέθη».
 
Για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
«Μένει αρκετός καιρός μέχρι το παιχνίδι αυτό. Πολλά πράγματα μπορεί να διαμορφωθούν αλλιώς, γιατί μεσολαβούν παιχνίδια Εθνικών ομάδων. Θα είναι ντέρμπι, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, γιατί φέτος είναι το πρωτάθλημα των δύο. Ετσι, όπως παρουσιάζονται οι δυο ομάδες, αλλά και οι υπόλοιποι ανταγωνιστές του, θα δυσκολευτούν πάρα πολύ, αν δεν αλλάξουν ριζικά τρόπο αντιμετώπισης κυρίως του Παναθηναϊκού, αλλά και του Ολυμπιακού, δύσκολα θα κόψουν βαθμούς. Παίζουν διαφορετικό στιλ παιχνιδιού, δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς τι μπορεί να γίνει στο ντέρμπι. Βλέπω ασυνήθιστη ισορροπία για να δώσουμε προβάδισμα. Ασχετο αν το παιχνίδι θα γίνει στο Καραϊσκάκη, είναι ανοιχτό σε κάθε αποτέλεσμα».
 
 
 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε