Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ζαγοράκης: Δίνει μάχη για τις Εθνικές μπάσκετ και τους διεθνείς

ΦΩΤΟ Eurokinissi
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης με επερώτηση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να προστατέψει τις Εθνικές ομάδες και τους αθλητές που θέλουν να αγωνιστούν σε αυτές, αλλά βρίσκονται ανάμεσα στην κόντρα της FIBA με την Ευρωλίγκα.

Ο ευρωβουλευτής και αρχηγός της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, η οποία κατέκτησε το 2004 το Εuro… ξαναμπήκε στα παπούτσια των αθλητών για να εξηγήσει πόσο δύσκολη είναι η θέση τους, αλλά μίλησε και ως ενοχλημένος φίλαθλος των Εθνικών μας ομάδων. «Μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να καταθέσουμε ακόμα και ψήφισμα», είπε μιλώντας στον Βασίλη Βέργη και τον Βάιο Τσούτσικα στο ΣΠΟΡ FM κι έδειξε πόσο αποφασισμένος είναι να μην αφήσει την υπόθεση στην τύχη της…

Θυμίζουμε ότι με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση της Euroleague, για ορισμό αγώνων τις ημέρες των προκριματικών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ, η διακοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ασχολείται με θέματα Αθλητισμού, κατέθεσε, κατόπιν πρωτοβουλίας του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρου Ζαγοράκη, ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να σταματήσουν άμεσα αυτές οι πρακτικές, που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μπάσκετ.

Μαζί με τον Ζαγοράκη την ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνυπογράφουν οι δύο συμπρόεδροι της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας για τον Αθλητισμό Σαντιάγκο Φίσας Αιχελά (Ισπανία) και Μαρκ Ταραμπέλα (Βέλγιο), όπως επίσης και οι Αντιπρόεδροι, Μπόγκνταν Βέντα (Πολωνία) και Βιρτζίνιε Ροζιερέ (Γαλλία).
«Η φανέλα με το εθνόσημο αποτελεί την ύψιστη τιμή για κάθε παίκτη. Κανένας δεν μπορεί να στερήσει αυτό το δικαίωμα από τους αθλητές. Στόχος μας δεν είναι να παρέμβουμε στην τρέχουσα διαμάχη μεταξύ Euroleague και FIBA. Το εναντίον, επιδίωξη μας είναι να προωθήσουμε το διάλογο μεταξύ των δυο πλευρών για το καλό του ευρωπαϊκού μπάσκετ στο σύνολό του. Οι παίκτες ωστόσο δεν μπορεί να είναι όμηροι επιδιώξεων και στρατηγικών που δεν έχουν καμία σχέση με το ίδιο το άθλημα», ανέφερε σε σχετική του δήλωση ο Ελληνας ευρωβουλευτής.

Διαβάστε τι είπε στον ΣΠΟΡ FM:

Για την επιτυχία του 2004: «Νιώθουμε υποχρέωση να ευχαριστούμε τον κόσμο. Έτυχε να είμαστε οι τυχεροί εμείς, αλλά το Κύπελλο δεν το πήραμε μόνο εμείς. Το πήρε όλη η Ελλάδα. Όλη η Ελλάδα πιστώνεται τα γκολ του Χαριστέα και του Δέλλα. Η θετική ενέργεια που προέρχεται από όλους είναι σημαντική και όλοι έχουμε μερίδιο σε αυτή την επιτυχία. Όλοι οι Έλληνες ήταν εκεί».

Για το ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν εκμεταλλεύτηκε την επιτυχία του 2004: «Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν εκμεταλλεύτηκε αυτή την επιτυχία. Μας χαροποιεί πάντως το ότι η Εθνική έχει σταθερές και συνεχόμενες παρουσίες σε τελικές φάσεις και φυσικά με προκρίσεις. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα δεν είναι ποδοσφαιρομάνα. Δεν μου αρέσει να γκρινιάζουμε πρωί-πρωί για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πιστεύω στην καινούρια εθνική και θεωρώ ότι η ομάδα έκανε την κοιλιά της γρήγορα. Βγήκε όμως από αυτό γρήγορα και αν αποβάλουμε λίγο την κακή νοοτροπία και τον φόβο τότε μπορούμε να πετύχουμε. Κάναμε σύγκριση και όλοι είχαν βαφτίσει φαβορί τη Βοσνία και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί και αυτό πέρασε και στην ομάδα. Αλλά έχουμε αλλάξει πλέον και αυτό φάνηκε και στα παιχνίδια με το Βέλγιο και τη Βοσνία». 

Για την επερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο: «Όταν άκουσα τι πάει να γίνει, επειδή έχω φορέσει αρκετές φορές το εθνόσημο, αποφάσισα να γίνει θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Άσχετα της κόντρας της FIBA με την Ευρωλίγκα, πρέπει να καταλάβουμε ότι η εθνική ομάδα είναι τιμή για κάθε αθλητή. Υπάρχει μία κόντρα και δεν γίνεται να την πληρώνουν οι αθλητές. Καταθέσαμε μια ερώτηση και ζητάμε παρέμβαση της Επιτροπής ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή των παικτών στην εθνική τους ομάδας. Το θέμα το έχουν οι αθλητές. Βάζουμε στους αθλητές να διαλέξουν ανάμεσα στην ομάδα τους και την εθνική και τους λέμε να απαρνηθούν το εθνόσημο. Το 1987 και το 2004 βγήκαμε στους δρόμους γιατί μια Εθνική ομάδα πήρε το χρυσό. Η εθνική ομάδα είναι η περηφάνια του αθλητή και στην τελική την πληρώνουν οι εθνικές ομάδες. Ο αθλητισμός αποτελεί κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτικής και θεωρούμε ότι μπορούμε να παρέμβουμε, τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, αλλά προσπαθούμε. Πέρυσι, κάναμε μια συνάντηση και είπαμε να βρεθεί μια χρυσή τομή, αλλά αυτό είδαμε ότι δεν έγινε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Περιμένουμε σήμερα να δούμε τι θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μέσα στις επόμενες βδομάδες περιμένουμε μια απάντηση και από εκεί και πέρα θα την κοινοποιήσουμε. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε πολλά πράγματα, αλλά θα δούμε τι μπορεί να γίνει και τι πιέσεις μπορούμε να ασκήσουμε. Υπάρχει τη δεδομένη στιγμή ένας φαύλος κύκλος στον αθλητισμό και δεν ξέρουμε τι μπορεί να κάνουμε. Θα δούμε όμως, μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να καταθέσουμε ακόμα και ψήφισμα». 

Για τον ΠΑΟΚ φέτος: «Θα δούμε τι θα γίνει. Τι να σας πω; Νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ είναι σε καλό δρόμο. Και πέρσι είχε πολύ καλή παρουσία αν και άδειασε μετά τον τελικό του Κυπέλλου. Τα τελευταία χρόνια όμως με την έλευση και του Ιβάν Σαββίδη η ομάδα διεκδικεί και είναι κοντά σε κάτι. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει τον βραχνά των χρεών που ήταν το πιο σημαντικό. Έχει απαλλαγεί από αυτό και είναι σημαντικό». 

Για την επιστροφή του Μακ: «Έχει αποδείξει, το είδαμε, ότι μπορεί να είναι σημαντική προσθήκη. Γνωρίζει το περιβάλλον και είναι παιδί με στόχους, οπότε θα είναι και πάλι μια ευκαιρία για αυτόν». 

Για την εικόνα της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο: «Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε ξεχαστεί γιατί ότι ζητάνε απ’ έξω το παίρνουν με ευκολία. Είμαστε υποχρεωμένοι στο Ευρωκοινοβούλιο να λειτουργήσουμε ως Εθνική Ελλάδας. Είμαι αισιόδοξος για την πατρίδα. Περνάμε δυσκολίες σαν λαός, αλλά έχουμε αποδείξει ότι τις δύσκολες στιγμές μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε σαν Εθνική ομάδα και στο εσωτερικό της χώρας. Μόνο έτσι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε