Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 25 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Νερό: Οι ανάγκες αυξάνονται. Θα μπορούμε να τις καλύψουμε σε μερικά χρόνια;

Νερό: Οι ανάγκες αυξάνονται. Θα μπορούμε να τις καλύψουμε σε μερικά χρόνια;
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 26.10.2011 | 19:46
Πρώτη δημοσίευση: 26.10.2011 | 19:36

Ο πλανήτης αναμένεται να φιλοξενεί από 31ης Οκτωβρίου 7 δισεκατομμύρια στόματα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ. Ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτιμάται ότι στα μέσα του 21ου αιώνα θα αγγίξει τα 9 δισεκατομμύρια!

Θα υπάρχει αρκετό νερό για να καλύψει τις ανάγκες μας;

Οι προοπτικές είναι αρνητικές. Σε πρόσφατη έκθεση της δεξαμενής εγκεφάλων World Resources Institute, με έδρα την Ουάσινγκτον, σημειώνεται ότι η χρήση νερού αυξήθηκε τον προηγούμενο αιώνα, με ρυθμό υπερδιπλάσιο του ρυθμού με τον οποίο αυξήθηκε ο πληθυσμός της Γης.

Μεταξύ 2007 και 2025, η χρήση νερού προβλέπεται να αυξηθεί κατά 50% στις αναπτυσσόμενες χώρες και κατά 18% στις ανεπτυγμένες, τονίζει η Κίρστι Τζένκινσον του World Resources Institute.

«Έχουμε στα χέρια μας μία σημαντική πρόκληση», υπογραμμίζει η Κρίστι Τζένκινσον, λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στον τρέχοντα αιώνα, πιο έντονες πλημμύρες, ξηρασίες και μεταβολές των κατανομών των βροχοπτώσεων στο παρελθόν. Επιπλέον, θυμίζει ότι, σύμφωνα με το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Αποτίμηση των Παγκόσμιων Υδατικών Πόρων, μόνον 8% του γλυκού νερού του πλανήτη πηγαίνει στην κατανάλωση από τα νοικοκυριά, τη στιγμή που περίπου 70% χρησιμοποιείται για άρδευση και 22% από τη βιομηχανία.

Το πρόβλημα είναι ότι αν και υπάρχει αρκετό νερό στον πλανήτη, «σε ποσοστό 97,5% είναι αλμυρό και από το 2,5% που είναι γλυκό, τα δύο τρίτα είναι παγωμένο. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει πολύ γλυκό νερό στον πλανήτη να χρησιμοποιήσουμε», επισημαίνει ο διευθυντής του αμερικανικού ινστιτούτου Water Research Foundation, Ρόμπ Ρένερ.

Τονίζει, παράλληλα, ότι πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, πάνω από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν νερό για τις στοιχειώδες ανάγκες υγιεινής, γεγονός που οδηγεί στο θάνατο 5 εκατομμύρια κάθε χρόνο, κυρίως παιδιά, από υδατογενείς επιδημίες, που μπορούν να προληφθούν.

Το 2025, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, τα δύο τρίτα του πληθυσμού του πλανήτη μπορεί να ζουν σε περιοχές, όπου η τροφοδοσία με γλυκό πόσιμο νερό θα δέχεται πιέσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση του 2006, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, περισσότεροι από 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε λεκάνες απορροής ποταμών, όπου η χρήση νερού είναι μεγαλύτερη της φυσικής αναπλήρωσης των ποσοτήτων, που καταναλώνονται.

«Σύντομα, το νερό θα γίνει ένας περιοριστικός παράγοντας στη ζωή μας», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ο Ραλφ Έμπερτς, αντιπρόεδρος της Black & Veatch, εταιρείας μηχανολογικού εξοπλισμού, που σχεδιάζει δίκτυα υδροδότησης και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από εκατό χώρες.

Αυτό που χρειάζεται, είναι μία ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων, που λαμβάνει υπόψη ποιος χρειάζεται τι είδους νερό, καθώς και το πού και το πώς θα το χρησιμοποιήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, συνιστά η Κίρστι Τζένκινσον του World Resources Institute.   Διαδώστε αυτό το άρθρο