Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 33 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Μετατραυματικό στρες για τους σκύλους που συμμετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις

Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 14.12.2011 | 15:19
Πρώτη δημοσίευση: 14.12.2011 | 15:19

Για την ακρίβεια, από αγχώδεις διαταραχές πάσχει το 5% των περίπου 650 σκύλων που συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις Αμερικανών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τους New York Times.

Όπως υποστηρίζει ο δρ. Walter F. Burghardt Jr., ειδικός στον τομέα συμπεριφορικής ιατρικής στο νοσοκομείο σκύλων της αεροπορικής βάσης Lackland στην Ολλανδία, τα τετράποδα που συμμετέχουν στον πόλεμο εμφανίζουν ψυχολογικά τραύματα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους στρατιώτες.

Αν και οι κτηνίατροι έχουν εντοπίσει προβλήματα συμπεριφοράς στα ζώα εδώ και πολλά χρόνια, η πάθηση της μετατραυματικής αγχώδους διαταραχής στα σκυλιά διαγνώστηκε πριν 18 μήνες και αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφυλακτικότητα.

Οι κτηνίατροι που έρχονται σε επαφή με σκυλιά "στρατιώτες", τα οποία εκτίθενται σε εκρήξεις, πυρά και άλλους κινδύνους στο πεδίο της μάχης, υποστηρίζουν ότι πολλά από αυτά όντως πάσχουν από μετατραυματικό στρες.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι κάθε σκυλί παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους.

Κάποια βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, άλλα αποφεύγουν κτήρια ή περιοχές όπου προηγουμένως ένιωθαν άνετα, ενώ πολλά παρουσιάζουν συχνή εναλλαγή διάθεσης και γίνονται επιθετικά ή δειλά.

Όπως διαβάζουμε στο EcoNews, τα σκυλιά αποτελούν πολύ σημαντικό μέρος του αμερικανικού στρατού, καθώς μπορούν να εντοπίσουν ναρκοπέδια, στρατιώτες των αντίπαλων δυνάμεων και εκρηκτικά θαμμένα στο έδαφος, τα οποία φτιάχνονται από χημικά και δεν περιέχουν μέταλλα, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν με άλλο τρόπο.
   Διαδώστε αυτό το άρθρο