Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 25 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ιδού ο πιο μικρός βάτραχος στον κόσμο!

Ιδού ο πιο μικρός βάτραχος στον κόσμο!
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 15.01.2012 | 08:38
Πρώτη δημοσίευση: 15.01.2012 | 08:30

Μπορεί να χωρέσει πάνω σε ένα νόμισμα. Έχει μήκος 7,7 χιλιοστά και οι βιολόγοι τον ανακήρυξαν επισήμως το μικρότερο σπονδυλωτό ζώο στον κόσμο!

Ο μικροσκοπικός βάτραχος ανακαλύφθηκε στην ανατολική Παπούα Νέα Γουινέα. Και έγινε ο νέος κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, παίρνοντας την πρωτιά από ένα ινδονησιακό ψάρι της οικογένειας των κυπρίνων (Paedocypris progenetica), το θηλυκό του οποίου έχει μήκος περίπου 7,9 χιλιοστών.

Ο νανο-βάτραχος, με την επιστημονική ονομασία Paedophryne amauensis, ζει στα τροπικά δάση της βροχής.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης, στην ίδια περιοχή, ένα συγγενικό είδος μικροσκοπικού βατράχου (Paedophryne swiftorum) που έχει μήκος 8,3 έως 8,9 χιλιοστών. Τα πολύ μικρά μεγέθη είναι συνηθισμένα στους βατράχους, καθώς τα 29 μικρότερα είδη τους έχουν όλα μήκος κάτω των 13 χιλιοστών.

Διεκδικητής του τίτλου του μικρότερου σπονδυλωτού στον κόσμο είναι και ένα αρσενικό ψαράκι (Photocorynus spiniceps) μήκους μόλις 6,2 χιλιοστών, το οποίο όμως περνά όλη τη ζωή του προσκολλημένο πάνω στο πολύ μεγαλύτερο θηλυκό (μήκους 50 χιλιοστών), έτσι πολλοί βιολόγοι αρνούνται να το κατατάξουν ως αυτόνομο.

Ορισμένοι επιστήμονες πάντως πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να βρεθεί ένας βάτραχος με μήκος γύρω στα έξι χιλιοστά, αν και αυτό θεωρούν ότι πρέπει να είναι στη φύση το κατώτερο όριο μήκους για ένα σπονδυλωτό ζώο, που θέλει να έχει αυτόνομη λειτουργία και να επιβιώνει μόνο του.   Διαδώστε αυτό το άρθρο