Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Φόβος εξαπλώνεται για μεταλλαγμένες καλλιέργειες

Φόβος εξαπλώνεται για μεταλλαγμένες καλλιέργειες
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 23.01.2010 | 17:03
Πρώτη δημοσίευση: 23.01.2010 | 17:03

Μελέτες δείχνουν ότι προκαλούν βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά

Μελέτη πάνω σε μεταλλαγμένες καλλιέργειες (GM crops) απέδειξε ότι τα μεταλλαγμένα προκαλούν βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά. Η μελέτη δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, ύστερα από τρίμηνη παρακολούθηση ζώων, που τρέφονταν με μεταλλαγμένο σιτάρι της αμερικανικής εταιρείας Monsanto, η οποία πιέστηκε να ανακοινώσει τα αποτελέσματα (safety tests). Μάλιστα συμπλήρωσαν στα στοιχεία της έκθεσης, ότι δεν προκαλεί μόνο βλάβες στην υγεία, αλλά και στο περιβάλλον.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Γάλλο επιστήμονα Dr Gilles-Eric Seralini του Πανεπιστημίου Caen, ο οποίος ζήτησε να γίνουν κι άλλες μελέτες για να ελεγχθεί και η μακροπρόθεσμη επίδραση στα όργανα. Τα πειράματα τοξικότητας έγιναν σε τρεις κατηγορίες μεταλλαγμένου σιταριού, στις δύο ποικιλίες εμπεριέχονταν τα γονίδια “Bt πρωτείνης”, η οποία προστατεύει τα φυτά από ένα παράσιτο, ενώ η μια ποικιλία μεταλλάχθηκε για να αντιστέκεται στα ζιζανιοκτόνα  (glyphosate). Όλες οι ποικιλίες καλλιεργούνται στην Αμερική, και μια μεταλλαγμένη στην Ευρώπη, κυρίως Ισπανία.

Η Μονσάντο δημοσίευσε τα αποτελέσματα μετά από νομική απειλή από τη Greenpeace, από το Σουηδικό Συμβουλίου Γεωργίας και τους Γάλλους οικολόγους (anti- GM campaigners). Ο Dr Seralini συμπέρανε ότι τα ποντίκια, που έφαγαν το μεταλλαγμένο σιτάρι, έδειξαν σημαντικά σημάδια καταστροφής του συκωτιού και των νεφρών. Τα υψηλά επίπεδα των ορμονών στα συγκεκριμένα ζωτικά όργανα δείχνουν ότι δεν λειτουργούν κανονικά. Τα θηλυκά ποντίκια, που κατανάλωσαν μια από τις μεταλλαγμένες ποικιλίες, παρουσίασαν υψηλά επίπεδα σακχάρου, ενώ αυξήθηκαν τα τριγλυκερίδια, δήλωσε ο Dr Seralini στο ιατρικό περιοδικό “International Journal of Microbiology”. Η Monsanto ισχυρίστηκε ότι τα αποτελέσματα είναι λάθος και αρνείται να διαπραγματευτεί την ασφάλεια των προϊόντων.   Διαδώστε αυτό το άρθρο