Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λίγα Σύννεφα 35 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

«Μπλε Διάδρομοι» ανοίγουν το δρόμο στις «Πράσινες Μεταφορές»

«Μπλε Διάδρομοι» ανοίγουν το δρόμο στις «Πράσινες Μεταφορές»
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 23.03.2012 | 19:23
Πρώτη δημοσίευση: 23.03.2012 | 20:20

Οι «μπλε διάδρομοι» ανοίγουν το δρόμο στις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων πετυχαίνοντας χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, αποτελώντας μια οικολογική όσο και οικονομική λύση για τις ανάγκες των οδικών μεταφορών μεγάλων αποστάσεων.

Χρησιμοποιώντας Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) που είναι ένα βιώσιμο εναλλακτικό καύσιμο με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του πετρελαίου (diesel) σε βαριά φορτηγά μεγάλων αποστάσεων, επιτυγχάνεται τόσο οικονομία, όσο και κατακόρυφη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων.
Ωστόσο, η έλλειψη επαρκούς υποδομής στην Ευρώπη εμποδίζει την ευρύτερη χρήση του. Η Volvo Trucks συμμετέχει στην προσπάθεια για τη δημιουργία «μπλε διαδρόμων» με στρατηγικά τοποθετημένους σταθμούς ανεφοδιασμού, στοχεύοντας στην αύξηση της διαθεσιμότητας του καυσίμου.
Η βιομηχανία μεταφορών ευθύνεται για το 25% περίπου των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη, επομένως ένα ανταγωνιστικό καύσιμο έναντι του diesel είναι απόλυτα αναγκαίο.
Παρά το ότι το φυσικό αέριο εμπίπτει στην κατηγορία των ορυκτών καυσίμων, δίνει μία εναλλακτική λύση προσφέροντας εν τούτοις πολλά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το diesel – όντας και φθηνότερο. Όταν το υγροποιημένο βιοαέριο (LBG) αρχίσει να χρησιμοποιείται περισσότερο, το αποτύπωμα του άνθρακα των σχετικών οχημάτων θα μειωθεί μέχρι 70%.«Είμαστε σίγουροι ότι το υγροποιημένο αέριο θα χρησιμοποιείται σαν καύσιμο σε όλο τον κόσμο. Είναι μία σαφής τάση που ικανοποιεί τις απαιτήσεις ενέργειας κι εμείς είμαστε μέρος αυτής» σχολίασε ο Lennart Pilskog, διευθυντής Δημοσίων Υποθέσεων της Volvo Trucks. Η Volvo Trucks, μέλος του Οργανισμού Οχημάτων Φυσικού Αερίου & Βιοαερίου - Natural & bio Gas Vehicle Association (NGVA Europe), ήταν ο πρώτος και παραμένει ο μοναδικός κατασκευαστής στην Ευρώπη που προσφέρει σύστημα μεθανίου-diesel.
Ο Manuel Lage, Γενικός Διευθυντής του NGVA Europe, αναφέρει ότι η τεχνολογία για τη χρήση LNG στον τομέα μεταφορών είναι δοκιμασμένη και ότι οι ιδιοκτήτες εταιριών μεταφορών και οι προμηθευτές αερίου προωθούν όσο μπορούν το θέμα. «Σε ό,τι αφορά τις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων με βαριά οχήματα, καμία άλλη εναλλακτική λύση δεν μπορεί να συγκριθεί με το LNG προς το παρόν» λέει σχετικά. «Θεωρούμε ότι είναι ιδανική περίπτωση για τις ανάγκες μεταφορών μεγάλων αποστάσεων».
Σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις, παρατηρείται μία επέκταση της υποδομής του συμπιεσμένου αερίου – συμπεριλαμβανομένου του βιοαερίου που παράγεται από απόβλητα προϊόντα – σε τοπικό επίπεδο. Ωστόσο, η λειτουργία μεγάλων οχημάτων μεταφορών με συμπιεσμένο αέριο είναι αδύνατη επειδή τα ρεζερβουάρ είναι βαριά και καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Σε υγροποιημένη μορφή όμως, το αέριο έχει μικρότερο όγκο, που σημαίνει ότι είναι πιο κατάλληλο σε διαδρομές μεγάλων αποστάσεων.
Ωστόσο, για τη χρήση LNG σε οχήματα μεταφορών σε όλη την Ευρώπη, είναι αναγκαίο πρώτα να δημιουργηθεί μία υποδομή σταθμών ανεφοδιασμού. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα των «μπλε διαδρόμων» σαν ένα δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού LNG για βαριά οχήματα.
Υπάρχουν ήδη αρκετοί σταθμοί ανεφοδιασμού LNG στην Ευρώπη που θα αποτελέσουν μία αφετηρία για τους «Μπλε Διαδρόμους». Ξεκινώντας από αυτούς τους σταθμούς, μπορούν να εντοπιστούν οι πλέον κατάλληλοι για μελλοντική εξέλιξη. «Αν πάρεις ένα χάρτη και επισημάνεις τις περιοχές με τους σταθμούς ανεφοδιασμού, μπορείς εύκολα να αποτυπώσεις ποικίλες πιθανές διαδρομές και στη συνέχεια να αναγνωρίσεις πιθανές ελλείψεις σε κάποια από τις διαδρομές» σχολιάζει ο Lage. Για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί ένα project 8 εκατομ. Ευρώ, που αφορά σε μία μεγάλης κλίμακας δοκιμή των διαδρόμων LNG. «Ελπίζω ότι περίπου 200 φορτηγά θα κυκλοφορούν σε αυτούς τους μπλε διαδρόμους αποδεικνύοντας ότι το LNG είναι μία βιώσιμη εναλλακτική λύση στα οχήματα μεταφορών μεγάλων αποστάσεων στην Ευρώπη» σχολιάζει ο Manuel Lage. «Δεν είναι επιστημονική φαντασία, αφού όλη η απαραίτητη τεχνολογία ήδη διατίθεται. Η αγορά είναι έτοιμη για την εμπορευματοποίηση του LNG».


Διαβάστε περισσότερα:
 
 

Σχετικά με το φυσικό αέριο και το βιοαέριο
 
Το φυσικό αέριο και το βιοαέριο αποτελούνται κυρίως από μεθάνιο. Όταν το φυσικό αέριο αναφλέγεται, απελευθερώνει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από το πετρέλαιο, ενώ δεν εκπέμπει καθόλου θείον, βαρέα μέταλλα ή αιθάλη στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, το φυσικό αέριο είναι μία πεπερασμένη φυσική πηγή και πολλοί είναι εκείνοι που το θεωρούν μία προσωρινή γέφυρα με το ουδέτερο προς το κλίμα βιοαέριο, το οποίο μπορεί να κατασκευάζεται από απόβλητα τρόφιμα και άλλες οργανικές ενώσεις. Δεν υπάρχει ακόμα ευρέως διαδεδομένη υποδομή για την παραγωγή βιοαερίου.
 
NGVAEurope
 
NGVA Europe είναι ένας όμιλος οικονομικών συμφερόντων για εταιρίες που εμπορεύονται αέριο αυτοκίνησης, με πάνω από 140 μέλη. Προάγει τις καλές σχέσεις με Ευρωπαϊκούς οργανισμούς καθώς και τα Διεθνή Ιδρύματα και ασχολείται με θέματα σχετικά με το αέριο της αυτοκίνησης.
 
Volvo FM MethaneDiesel

Την άνοιξη του 2011, η Volvo Trucks λανσάρισε το Volvo FM MethaneDiesel, με λειτουργία βασισμένη σε ποσοστό μέχρι 75% σε υγροποιημένο μεθάνιο (LNG/LBG). Η Volvo είναι ο πρώτος κατασκευαστής στην Ευρώπη που συστήνει αυτή την ενεργειακά αποδοτική τεχνολογία για χρήση αερίου σε κινητήρα diesel. Όταν το φορτηγό λειτουργεί με LNG, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πέφτουν μέχρι 10% συγκριτικά με το diesel. Με LBG στο ρεζερβουάρ, η μείωση φτάνει ακόμα και στο 70%.   Διαδώστε αυτό το άρθρο