Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Παραγωγή ηλεκτρισμού από άχρηστα χαρτιά

Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 25.03.2012 | 09:23
Πρώτη δημοσίευση: 25.03.2012 | 09:30

Ιαπωνική εταιρία παρουσίασε μία καινοτομική βιομπαταρία που τροφοδοτείται με άχρηστα χαρτιά, από τα οποία ακολούθως «γεννά» ηλεκτρισμό.

Αρχικά τα μετατρέπει σε ζάχαρη, η οποία με τη σειρά της χρησιμοποιείται ως βιοκαύσιμο για την παραγωγή ρεύματος.
Η μπαταρία, ως προϊόν φιλικό στο περιβάλλον, δεν χρησιμοποιεί επιβλαβή τοξικά χημικά ή μέταλλα. Η ανάπτυξη της νέας οικολογικής μπαταρίας βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια, αλλά οι ιάπωνες ερευνητές ευελπιστούν ότι, αν και όταν βγει στην αγορά, θα έχει πολλές εμπορικές εφαρμογές.

Μηχανικοί της εταιρίας Sony, στην έκθεση Eco-Products του Τόκιο που παρουσιάστηκε, έκαναν μία μικρή επίδειξη καλώντας τα παιδιά να ρίξουν χαρτάκια σε ένα υγρό που αποτελείτο από νερό και ένζυμα και στη συνέχεια να το ανακινήσουν. Λίγο αργότερα, χάρη στην ενέργεια που είχε παραχθεί στο μεταξύ, ένας μικρός ανεμιστήρας, συνδεμένος με το υγρό, άρχισε να δουλεύει.

Το υγρό περιέχει το ένζυμο κελλουλάση, το οποίο αποδομεί τα χαρτιά και έτσι παράγει γλυκόζη. Αυτή συνδυάζεται με οξυγόνο και άλλα ένζυμα, με τελικό προϊόν τη δημιουργία ηλεκτρονίων και ιόντων υδρογόνου. Τα ηλεκτρόνια χρησιμοποιούνται από την μπαταρία για τη γέννηση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ως παραπροϊόν της όλης διαδικασίας προκύπτει νερό και το οξύ γλυκονολακτόνη, που συνήθως χρησιμοποιείται στα καλλυντικά.

Οι ερευνητές παρομοίασαν την τεχνολογία με τη βιολογική διαδικασία που χρησιμοποιούν τα λευκά μυρμήγκια και οι τερμίτες για να χωνεύουν το ξύλο και να το μετατρέπουν σε ενέργεια. Σε προηγούμενο στάδιο της έρευνάς τους, είχαν χρησιμοποιήσει φρουτοχυμό για να τροφοδοτήσουν με ρεύμα μια μικρή συσκευή ακρόασης μουσικής «Γουόκμαν».
Όπως είπε ο υπεύθυνος ερευνητής του Εργαστηρίου Ερευνών Προωθημένων Υλικών Γιουίτσι Τοκίτα, η βιομπαταρία, θα μπορούσε να αξιοποιεί για παράδειγμα ως «καύσιμα», τις Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες κάρτες που καταλήγουν στα σκουπίδια μετά τις γιορτές, αλλά και όλο αυτό το χαρτομάνι που, όλο τον χρόνο, έχει την ίδια κατάληξη. Ήδη η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace χαιρέτισε την εφεύρεση.

Προς το παρόν πάντως η μπαταρία μπορεί να τροφοδοτήσει μόνο μικρές συσκευές και για λίγο, οπότε υστερεί σε σχέση με τις μπαταρίες του εμπορίου.

Οι μηχανικοί της Sony δεν είναι οι μόνοι που ερευνούν τις δυνατότητες δημιουργίας χαρτο-μπαταριών. Το 2009, ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Στάνφορντ ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν μια μπαταρία από φύλλα χαρτιού καλυμμένα με μελάνι από νανοσωλήνες άνθρακα και νανοσύρματα αργύρου. Στόχος τους, σύμφωνα με δήλωση τους, είναι να δημιουργήσουν τελικά μια πρωτοποριακή ανθεκτική μπαταρία που θα διαρκεί για τουλάχιστον 40.000 κύκλους επαναφόρτισης.
    Διαδώστε αυτό το άρθρο