Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 25 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Πολλά ζητήματα για τους ελληνικούς υγροτόπους

Ηλέκτρα Κουτούκη |
Πολλά ζητήματα για τους ελληνικούς υγροτόπους
Αποκλειστικές δηλώσεις στο NEWSIT της Γεν.Επιθεωρητή Περιβάλλοντος κ.Μαργαρίτας Καραβασίλη
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 02.02.2010 | 09:10
Πρώτη δημοσίευση: 02.02.2010 | 09:10

Η κλιματική αλλαγή και η απειλούμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να επιτείνει την απώλεια και την υποβάθμιση τους

Για τη Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων, η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Μαργαρίτα Καραβασίλη δήλωσε στο NEWSIT: Οι υδροβιότοποι, ανεξαρτήτως κλίμακας, έχουν μεγάλη σημασία για τη βιοποικιλότητα και τη διαθεσιμότητα νερού και αποτελούν χώρους διατροφής και αναπαραγωγής για είδη απειλούμενα ή ενδημικά, όπως και ζωτικής σημασίας σταθμούς για μεταναστευτικά πουλιά. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται εκτός των ορίων των περιοχών NATURA 2000 και συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικολογική συνοχή τους. Η Διεθνής Σύμβαση Ραμσάρ, η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικοτόπους και η Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά αναδεικνύουν τη γενικευμένη αναγνώριση της αξίας τους για την ανθρώπινη επιβίωση. Ιδιαίτερη σημασία για τη βιοποικιλότητα αλλά και για την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων στις πόλεις, έχουν επίσης οι υδροβιότοποι που διασώζονται εντός του αστικού ιστού, όπως οι χείμαρροι.

Σε συνέχεια η κ.Καραβασίλη δήλωσε: “Οι υδροβιότοποι, τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας υφίστανται έντονες πιέσεις και κινδυνεύουν από ασύνετες ανθρώπινες επεμβάσεις. Η κλιματική αλλαγή και η απειλούμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να επιτείνει την απώλεια και την υποβάθμισή τους. Στη χώρα μας πολλά είναι ακόμη τα ζητήματα που παραμένουν άλυτα. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη απογραφή και αποτελεσματικοί μηχανισμοί για την προστασία τους, με αποτέλεσμα να σημειώνονται καταστροφές συχνά χωρίς να τις αντιληφθεί κανείς και χωρίς δυνατότητα παρέμβασης για τη διαφύλαξή τους. Οι υδροβιότοποι που διασώζονται εντός του αστικού ιστού, όπως οι χείμαρροι, εξακολουθούν να καταστρέφονται ή και να υποβαθμίζονται με διάφορες αυθαίρετες και παράνομες επεμβάσεις, όπως με τον καθαρισμό με βαρέα μηχανήματα, καταστροφές στη βλάστηση, εγκιβωτισμό, τσιμεντοποίηση ή και κάλυψη, αντί για τις ενδεδειγμένες παρεμβάσεις «πράσινης μηχανικής» και αναβάθμισης της φυσικής βλάστησης, απόρριψης μπάζων και σκουπιδιών, αυθαίρετη ανοικοδόμηση, κ. ά.”

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διαφύλαξη και προστασία των Ελληνικών υδροβιότοπων και ξεκίνησε ένα σημαντικό έργο προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και προς την κατεύθυνση της προστασίας της βιοποικιλότητας.

 

Ηλέκτρα Κουτούκη


   Διαδώστε αυτό το άρθρο