Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 23 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Πως τελικά δημιουργήθηκε ο δορυφόρος της Γης;

Πως τελικά δημιουργήθηκε ο δορυφόρος της Γης;
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 08.04.2012 | 23:33
Πρώτη δημοσίευση: 08.04.2012 | 23:33

Νέα στοιχεία ανακάλυψαν σε δείγματα από πετρώματα της Σελήνης αμερικανοί επιστήμονες, που θέτουν υπό αμφισβήτηση την επικρατούσα θεωρία για το πώς σχηματίστηκε η Σελήνη, πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η κύρια θεωρία εδώ και χρόνια, για την δημιουργία της Σελήνης αναφέρει ότι ο δορυφόρος αυτός της γης, σχηματίστηκε μετά από μία σφοδρή σύγκρουση ενός μεγάλου ουράνιου σώματος όσο ο πλανήτης Άρης πάνω στη Γη, πριν από περίπου 4,5 δισ. χρόνια, γνωστού ως «Θεία», με τον αναπτυσσόμενο πλανήτη μας.
Ερευνητές όμως από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, δηλώνουν ότι χημική σύγκριση των ισοτόπων τιτανίου της Γης και της Σελήνης, δείχνουν ότι ο πλανήτης μας και ο δορυφόρος του διαθέτουν «ταυτόσημη ισοτοπική σύνθεση», γεγονός που σημαίνει ότι αποτελούνται από ταυτόσημο υλικό.
 
Η νέα χημική ανάλυση δηλαδή των σεληνιακών πετρωμάτων, όσον αφορά την ποσότητα του τιτανίου, διαπίστωσε ότι είναι υπερβολικά όμοια με την αντίστοιχη των γήινων πετρωμάτων, κάτι που δεν δικαιολογείται αν το φεγγάρι είχε σχηματιστεί από δύο διαφορετικά σώματα, τη Γη και εκείνο που έπεσε πάνω της.
Με επικεφαλής την γεωχημικό Τζουντζούν Ντρανγκ του πανεπιστημίου του Σικάγο, οι ερευνητές που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γεωεπιστήμης «Nature Geoscience», σύμφωνα με το «Science» και το «Nature», χρησιμοποίησαν ένα φασματογράφο μάζας για να κάνουν την πιο ακριβή μέτρηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα, της αναλογίας των ισοτόπων τιτανίου-50 και τιτανίου-47, τα οποία περιέχονται στα δείγματα σεληνιακών βράχων που έφεραν για μελέτη στη Γη οι αποστολές «Απόλλων» τη δεκαετία του ΄70.
 
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αναλογία των δύο ισοτόπων στη Σελήνη είναι ουσιαστικά ίδια με αυτή που υπάρχει στον μανδύα της Γης (το στρώμα μεταξύ του φλοιού και του πυρήνα), δηλαδή περίπου 4 μέρη ανά εκατομμύριο.
Όμως αυτή η ομοιότητα δεν δικαιολογείται, αν η Σελήνη, από γεωλογική άποψη, αποτελεί όχι κομμάτι μόνο της Γης, αλλά μίγμα δύο ουρανίων σωμάτων. Γι΄αυτό και η χημική «υπογραφή» της Σελήνης θα έπρεπε να αντανακλά και τους δύο «γονείς» της, τόσο τη Γη, όσο και το άλλο άγνωστο σώμα που συγκρούστηκε με τον πλανήτη μας. Το σώμα αυτό πρέπει να είχε διαφορετική γεωχημική σύσταση από τη γήινη, αφού οι μελέτες μετεωριτών που έχουν πέσει στη Γη από το διάστημα, δείχνουν ότι έχουν αφθονία ισοτόπων τιτανίου (έως 600 μέρη ανά εκατομμύριο).
 
Μία εναλλακτική θεωρία, που θα εξηγούσε καλύτερα τα νέα στοιχεία, είναι ότι η Σελήνη δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τη Γη, όταν ένα τμήμα της τελευταίας αποκόπηκε, όσο ακόμα η φυγόκεντρη δύναμη του πλανήτη μας ήταν ισχυρότερη από την κεντρομόλο δύναμη της βαρύτητας. Όμως και αυτό το σενάριο έχει διάφορες αδυναμίες. Από την άλλη, οι επιστήμονες προσπαθούν να φανταστούν μία κατάλληλη τροποποίηση του κυρίαρχου μοντέλου της δημιουργίας της Σελήνης μετά από πρόσκρουση, έτσι ώστε να εξηγούνται και τα νέα στοιχεία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν υπάρχει ακόμα οριστική απάντηση για το πως αυτή δημιουργήθηκε.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο