Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 34 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Στοπ στην ελονοσία με φίλο-περιβαλλοντικό εντομοαπωθητικό από τον Δημόκριτο

Στοπ στην ελονοσία με φίλο-περιβαλλοντικό εντομοαπωθητικό από τον Δημόκριτο
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 09.04.2012 | 20:44
Πρώτη δημοσίευση: 09.04.2012 | 20:44

Η παρατεταμένη καλοκαιρινή περίοδος στη χώρα μας, λόγω κλιματικής αλλαγής αύξησε τον αριθμό της αναπαραγωγής των κουνουπιών αλλά και τα κρούσματα ελονοσίας.

Σύμφωνα με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, που παρουσίασε πρόσφατα ο Σύλλογος Εποπτών Δημόσιας Υγείας, τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν ενδημικά κρούσματα ελονοσίας, που το 2011 ανήλθαν σε 63.

Το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, συντονίζοντας τη διεθνή ερευνητική ομάδα ENAROMaTIC, κατασκεύασε νέο, υψηλής αποτελεσματικότητας εντομοαπωθητικό, εναντίον του κουνουπιού-φορέα της ελονοσίας, Anopheles gambiae.

Στόχος είναι να σταματήσει τον κύκλο μετάδοσης της ελονοσίας από τα κουνούπια στον άνθρωπο. Το φιλικό προς το περιβάλλον εντομοαπωθητικό είναι το ίδιο ή και περισσότερο ισχυρό από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο συμπεριλαμβανομένου και του DEET.

Στόχος του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από το Έβδομο Πλαίσιο της Ε.Ε,  είναι η διεξαγωγή έρευνας αιχμής και η ανάπτυξη αποτελεσματικών, ασφαλών και περιβαλλοντικά φιλικών προϊόντων για τον έλεγχο πληθυσμών επιβλαβών εντόμων.

Το καινοτόμο αυτό προϊόν, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στην Αφρική και είναι τώρα διαθέσιμο για ανάπτυξη σε βιομηχανική κλίμακα.

Βασίζεται σε φυσικές ουσίες από αειφόρες πηγές, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και έχει επίσης απωθητική δράση για άλλα είδη κουνουπιών και άλλων εντόμων που απομυζούν αίμα.   Διαδώστε αυτό το άρθρο