Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Σημαντική απόφαση της ΕΕ για χρηματοδότηση των τεχνολογιών CCS

Ηλέκτρα Κουτούκη |
Σημαντική απόφαση της ΕΕ για χρηματοδότηση των τεχνολογιών CCS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 04.02.2010 | 10:26
Πρώτη δημοσίευση: 04.02.2010 | 10:26

Επιτέλους στήριξη νέων τεχνολογιών... Τα 300 εκατομμύρια δικαιώματα ρύπων, δηλαδή 4 δις ευρώ, θα διοχετευθούν μέσω διαδικασιών διαγωνισμών  (άρθρο Ηλίας Βαζαίος)

Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010, η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έθετε τα κριτήρια και τις διαδικασίες για την επιλογή μονάδων δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) και καινοτόμων μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κατασκευή των μονάδων αυτών θα υποστηριχθεί με 300 εκατομμύρια δικαιώματα ρύπων, η αξία των οποίων αυτή τη στιγμή ισοδυναμεί με 4 δις ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Σύμφωνα με τον Frederic Hauge, πρόεδρο του Ιδρύματος Bellona και αντιπρόεδρο της «Πλατφόρμας για Μηδενικούς Ρύπους στα Εργοστάσια Στερεών Καυσίμων», αυτή είναι μία ιστορική απόφαση για τις τεχνολογίες CCS

Πρόκειται για το μεγαλύτερο παγκοσμίως δημόσιο πρόγραμμα υποστήριξης για τις τεχνολογίες CCS, το οποίο θα εξασφαλίσει την εφαρμογή σε μεγάλη κλίμακα ενός σημαντικού εργαλείου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην ΕΕ έως το 2015. Οι CCS αποτελούν κάποιες από τις ενεργειακές τεχνολογίες κλειδιά που θα πρέπει να λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση από την ΕΕ σύμφωνα με το «Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Σχέδιο Ενεργειακών Τεχνολογιών». Η εν λόγω απόφαση έρχεται έναν χρόνο αφότου η ΕΕ αποφάσισε να διαθέσει, ως μέρος του «Ευρωπαϊκού Πακέτου για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή», 300 εκατομμύρια δικαιώματα ρύπων, ώστε να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στις τεχνολογίες CCS. Θα διατεθούν 200 εκατομμύρια δικαιώματα ρύπων έως το τέλος του 2011 και 100 εκατομμύρια δικαιώματα ρύπων έως το τέλος του 2013.

Το Ίδρυμα Bellona και άλλοι οργανισμοί, επιτυχώς πίεσαν για την ένταξη μιας τέτοιας πρόβλεψης κατά την αναθεώρηση της οδηγίας της ΕΕ για την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου. Ο τελικός καθορισμός των κριτηρίων και διαδικασιών παρ’ όλα αυτά έπρεπε να καθοριστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη. Το Ίδρυμα Bellona έδωσε μάχη ώστε να επιτευχθεί η ένταξη στο πρόγραμμα μονάδων CCS που θα λειτουργούν με ταυτόχρονη καύση άνθρακα και βιομάζας (CCS projects co-firing with biomass). Η ένταξή τους πλέον αποτελεί πραγματικότητα και έτσι δίνεται τώρα η δυνατότητα στην ΕΕ να χρηματοδοτήσει την πρώτη μονάδα ενέργειας με αρνητικό ισοζύγιο άνθρακα, η οποία θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα και αποθηκεύοντάς το σε γεωλογικούς σχηματισμούς. Τα 300 εκατομμύρια δικαιώματα ρύπων μπορούν να χρηματοδοτήσουν έως 50% του κόστους των μονάδων CCS και των καινοτόμων μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το υπολειπόμενο κόστος θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τα κράτη-μέλη, άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα ή τρίτους χρηματοδότες. Για αυτόν τον λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδήλωσε την ικανοποίησή της για την ευρεία υποστήριξη από τα κράτη-μέλη.

Ενημέρωση

Ηλίας Βαζαίος, Εκπρόσωπος Ιδρύματος Bellona στην Ελλάδα

Ηλέκτρα Κουτούκη


   Διαδώστε αυτό το άρθρο