Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 25 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

H υπουργός Περιβάλλοντος έφερε τους ημιυπαίθριους για ψήφιση στη Βουλή

Ηλέκτρα Κουτούκη |
H υπουργός Περιβάλλοντος έφερε τους ημιυπαίθριους για ψήφιση στη Βουλή
Ώρα αποφάσεων
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 05.02.2010 | 16:00
Πρώτη δημοσίευση: 05.02.2010 | 16:00

Ομιλίες για κύρωση και τροποποίηση του νομοσχεδίου για τους ημιυπαίθριους

Τροποποιείται η Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Αναστολή εφαρμογής διατάξεων τακτοποίησης ημιυπαίθριων και λοιπών κλειστών χώρων που άλλαξαν χρήση” (ΦΕΚ 218 Α΄)», που ίσχυε από τον Οκτώβριο του 2009 με ψήφιση νόμου στη Βουλή. Η κ.Μπιρμπίλη με σημερινή ομιλία της εξηγεί ότι δεν ήταν μόνο οι ημιυπαίθριοι χώροι, αλλά και άλλοι χώροι όπως πιλοτές, γκαράζ, ημιυπόγεια και υπόγεια. Ενώ με την αναστολή αυτή ανοίγει το μεγάλο θέμα της αντιμετώπισης των αυθαιρεσιών στις πόλεις, που αφορά μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Όπως δήλωσε η συγκεκριμένη ρύθμιση, που έφερε η προηγούμενη Κυβέρνηση ρύθμιζε το ζήτημα με την τακτοποίηση, που είναι ενάντια στη τήρησης της νομιμότητας, όσο και απέναντι σε περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς λόγους.

Η ανοχή μαζί με την αδυναμία ελέγχου, οδήγησε σε μια ασυδοσία ως προς την εφαρμογή του νόμου. Όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ξεκάθαρο στις αποφάσεις του και η συνταγματικότητα των ρυθμίσεων του νόμου της προηγούμενης Κυβέρνησης αμφισβητείται, καθώς η εκμετάλλευση της ιδιοκτησίας σε βάρος του περιβάλλοντος πρέπει να αντισταθμιστεί. Πρέπει το όφελος να αξιοποιείται για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση της σοβαρής ζημιάς, που εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει επέλθει.Πάντως καθησύχασε τους πολίτες ότι η ισχύουσα νομοθεσία αυτή τη στιγμή δεν απαγορεύει την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Η αναστολή αφορά τις ταυτοποιήσεις και όχι την έκδοση των αδειών.

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο συναντήθηκε τη Πέμπτη, το απόγευμα η Υπουργός Περιβάλλοντος.  Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για θέματα, που αφορούν την κλιματική αλλαγή και την παρουσία της χώρας μας στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, ενώ κοινή διαπίστωση ήταν ότι η ανθρωπότητα είναι ανάγκη να σταθεί ενωμένη απέναντι σ’ αυτή τη μεγάλη απειλή. Συμφωνήθηκε η διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας για την προώθηση κοινών περιβαλλοντικών δράσεων.

Στη ψήφιση στη Βουλή για τους ημιυπαίθριους μίλησε σήμερα και ο υφυπουργός κ.Μωραϊτης, εξηγώντας ότι όλα τα σχετικά ζητήματα εξετάζονται από μηδενική βάση σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή λαμβάνοντας υπ'όψιν όλες τις τεχνικές, αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές και νομικές παραμέτρους των θεμάτων. Στόχος δεν είναι η τιμωρία των πολιτών, αλλά αντιθέτως η προστασία τους και η αποκατάσταση της αυθαιρεσίας. Δεν μπορεί να είναι οι πολίτες και η πολιτεία σε μια περίεργη κατάσταση ημιπαρανομίας και αυθαιρεσίας. Και δεν θα πρέπει να κρυβόμαστε πλέον πίσω από το δάκτυλό μας.

Ηλέκτρα Κουτούκη


   Διαδώστε αυτό το άρθρο