Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 32 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Κρασί από φωτοβολταικά

Κρασί από φωτοβολταικά
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 08.05.2012 | 21:42
Πρώτη δημοσίευση: 08.05.2012 | 21:42

Το οινοποιείο που βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού των Κυκλάδων, στη Σίκινο, έχει υπέροχη θέα. Όπως υπέροχο είναι και το κρασί που παράγεται με την ενέργεια φωτοβολταϊκών.

Ο επαγγελματικός χώρος του Γιώργου Μάναλη, εδώ και 7 χρόνια διαθέτει φωτοβολταικό σύστημα χάρη στο οποίο ηλεκτροδοτείται όλη η παραγωγική διαδικασία για το κρασί.

Σε υψόμετρο 300 μέτρων, σε απομακρυσμένο σημείο του νησιού ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου κατά την λειτουργία του έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό πρόβλημα.


 

Το υψηλό κόστος ηλεκτροδότησης του συγκροτήματος λόγω της μεγάλης απόστασης από το δίκτυο. Έτσι ο Γιώργος Μάναλης σκέφτηκε την λύση των φωτοβολταικών και της ανεμογεννήτριας.

Δεν επιλέχτηκε η λύση της γεννήτριας, λόγω του θορύβου και του αυξημένου κόστους λειτουργίας και συντήρησης. 

«Όταν στην Ελλάδα, δεν ήξερε κανείς τι σημαίνουν τα φωτοβολταϊκά εγώ αποφάσισα να μην έχω το γνωστό μας ρολόι της ΔΕΗ. Όχι μόνον δεν το μετάνιωσα αλλά παροτρύνω κι άλλους, στα νησιά, να χρησιμοποιήσουν τις λύσεις των ανανεώσιμων πηγών» λέει ο κ. Γιώργος Μάναλης.


 

Πέρα από το πρακτικό της υπόθεσης, την εξοικονόμηση χρημάτων, ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου έπραξε κατά συνείδηση, αφού στο υπέροχο νησί των Κυκλάδων, δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει ορυκτά καύσιμα που επιβαρύνουν το περιβάλλον.


 

Όπως λέει ο ίδιος, χρησιμοποιεί «καθαρή» ενέργεια, ενώ η αυτονομία του ηλεκτρικού είναι σημαντική. Δεν γνωρίζει τι θα πει διακοπή ρεύματος και η λειτουργία της επιχείρησης του δεν εξαρτάτε από την οποιαδήποτε βλάβη του δικτύου.   Διαδώστε αυτό το άρθρο