Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 28 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Στο Ευρωκοινοβούλιο οι αυθαίρετες παρεμβάσεις στα νερά της δυτικής Κρήτης

Ηλέκτρα Κουτούκη |
 Στο Ευρωκοινοβούλιο οι αυθαίρετες παρεμβάσεις στα νερά της δυτικής Κρήτης
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 08.02.2010 | 10:13
Πρώτη δημοσίευση: 08.02.2010 | 10:13

Οι ντόπιοι ζητούν προστασία του ποταμού Κοιλιάρη και ορθή διαχείριση υδάτων

Ο ποταμός Κοιλιάρης στη Δυτική Κρήτη είναι το μοναδικό ποτάμιο οικοσύστημα του νησιού με συνεχή ροή νερού όλο το χρόνο, όμως αυθαίρετες παρεμβάσεις είχαν διακόψει τελείως τη ροή του από το περασμένο φθινόπωρο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και καταγγελίες οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ο «Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης» (Ο.Α.ΔΥ.Κ.) κατασκεύασε στην κοίτη του ποταμού, κοντά στο χωριό Στύλος, πρόχειρο φράγμα, που διέκοψε τη ροή του ποταμού. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες και δικαστικές προσφυγές των κατοίκων της περιοχής, οι υπεύθυνοι του έργου υποχρεώθηκαν να αποξηλώσουν το πρόχειρο φράγμα. Απ'ότι αναφέρουν οικολογικές οργανώσεις, καμιά περιβαλλοντική μελέτη για το έργο δεν κατατέθηκε και μάλλον δεν είχε εκπονηθεί καθόλου. 

Κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν για πιθανή επανάληψη της αυθαίρετης παρέμβασης στην κοίτη του ποταμού, καθώς η παρεμπόδιση της ροής του ποταμού θέτει, μεταξύ άλλων, σε κίνδυνο το τοπικό οικοτουριστικό σχέδιο του Δήμου Αρμένων για αποκατάσταση των παραδοσιακών νερόμυλων κατά μήκος του ποταμού και δημιουργία «πράσινης διαδρομής». Γι'αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι αποφάσισαν να φέρουν το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο. Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε ότι, «Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας, ότι στη διαχείριση των νερών η Ελλάδα παραμένει τριτοκοσμική χώρα». Οι οικολόγοι είναι στο πλευρό των κατοίκων, που αγωνίζονται για να προστατέψουν τους τοπικούς τους υδάτινους πόρους απέναντι σε όσους αδιαφορούν ακόμη και για τη νομιμότητα, ελληνική και ευρωπαϊκή. Ιδιαίτερα για περιφέρειες όπως η Κρήτη, που αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα λειψυδρίας, η βιώσιμη διαχείριση των νερών είναι ύψιστης σημασίας για το μέλλον τους.

Με θέμα τη παρεμπόδιση ροής στον ποταμό Κοιλιάρη, στην Κρήτη, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

* Αν η αυθαίρετη διακοπή της ροής του ποταμού Κοίλιαρη είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και κυρίως με την Οδηγία για τα Νερά;
* Αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις, που της επιβάλλει η συγκεκριμένη Οδηγία, ειδικά για την περιφέρεια της Κρήτης.
* Τι μέτρα έχει λάβει μέχρι στιγμής η Επιτροπή για να διασφαλίσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας για βιώσιμη διαχείριση των νερών της, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
* Τι μέτρα και πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει η Επιτροπή για την εφαρμογή της διαβούλευσης μεταξύ των πολιτών και των φορέων υλοποίησης έργων για τα ύδατα στην Ελλάδα;

Ηλέκτρα Κουτούκη


   Διαδώστε αυτό το άρθρο