Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 24 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη μείωση των πλαστικών

Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 14.05.2012 | 12:22
Πρώτη δημοσίευση: 14.05.2012 | 12:22

Ομάδα Ευρωβουλευτών προωθεί καμπάνια σχετικά με τη σταδιακή μείωση και τελικά την πλήρη εξάλειψη της χρήσης πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης για νερό στις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ανάμεσα σε αυτούς που ξεκίνησαν αυτή τη πρωτοβουλία είναι Ευρωβουλευτές από τις μεγαλύτερες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου μεταξύ των οποίων και η Isabel Durant, Βελγίδα Πράσινη Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπεύθυνη για θέματα EMAS. Την καμπάνια υποστηρίζει ενεργά και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος.

Το πρόβλημα είναι γνωστό, καθώς μόνο το 2011, σε τρεις τόπους εργασίας του, το Ευρωκοινοβούλιο χρησιμοποίησε πάνω από ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια νερού και το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σε ετήσια βάση από το 2006.

Η παραγωγή και η μεταφορά των φιαλών αυτών έχει ως αποτέλεσμα εκπομπές CO2 μεταξύ 130-160 τόνων ετησίως και δημιουργίας ενός τεράστιου όγκου πλαστικών απορριμμάτων. Καθημερινά καταλήγουν στα απορρίμματα πάνω από 8000 πλαστικά μπουκάλια νερού, παρά τα προγράμματα ανακύκλωσης.

Το οικονομικό κόστος της παροχής μπουκαλιών νερού μιας χρήσης σε κάθε αίθουσα συνεδριάσεων είναι επίσης σημαντικό. Από την άλλη το Ευρωκοινοβούλιο έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 30% έως το 2020 (σε σχέση με τις εκπομπές του 2006). Η εξάλειψη των πλαστικών μπουκαλιών νερού μιας χρήσης θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου αυτού.

“Είναι γνωστό τόσο από περιβαλλοντικές αναλύσεις γενικότερα όσο κι από την Υπηρεσία Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου (EMAS) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι, από όλους τους πιθανούς τρόπους για την παροχή πόσιμου νερού, η χρήση των πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης είναι η λιγότερο φιλική προς το περιβάλλον ” τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, στο περιθώριο της σχετικής εκδήλωσης ενημέρωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ανήγγειλε την καμπάνια των ευρωβουλευτών με στόχο την εξάλειψη της χρήσης πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης στο Ευρωκοινοβούλιο μέχρι το 2014.   Διαδώστε αυτό το άρθρο