Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 27 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ρινοδέλφινο ενυδρείου στη θάλασσα της Σάμου

Ρινοδέλφινο ενυδρείου στη θάλασσα της Σάμου
Πηγή φωτογραφίας: bornfree.org.uk
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 17.05.2012 | 15:08
Πρώτη δημοσίευση: 17.05.2012 | 15:08

Εντοπίστηκε σε κόλπο στο Βαθύ. Λέγεται Τομ, προέρχεται από ενυδρείο της Τουρκίας και είναι θηλαστικό υπό παρακολούθηση.

Στην προσπάθεια του να ενταχθεί στο θαλάσσιο περιβάλλον, αντιμετώπισε δυσκολίες, έτσι οι άνδρες του λιμενικού, μόλις το εντόπισαν, κάλεσαν τους εθελοντές της οργάνωσης Αρχιπέλαγος.

Θαλάσσιοι βιολόγοι και δύτες εντόπισαν τον Τομ, και διέκριναν τους ραδιοπομπούς που έφερε επάνω του.
 
Βεβαιώθηκαν ότι το ρινοδέλφινο είναι σε καλή κατάσταση και τρέφετε κανονικά.
 
Το Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με ομάδα της οργάνωσης Born Free Foundation που έφτασε στην περιοχή συντονίζουν την επιχείρηση για να παραμείνει ασφαλές το ζώο και για την ομαλή επανένταξη στο φυσικό του περιβάλλον.

Ο Τομ και ο Μίσα
 
Το δελφίνι μαζί με άλλο ένα αρσενικό, τον Μίσα, ζούσαν επί σειρά ετών σε άθλιες συνθήκες σε πισίνα στο τουριστικό θέρετρο Hisaronu στα απέναντι τουρκικά παράλια.
 
Η αιχμαλωσία των δελφινιών και η χρόνια παραμονή τους σε δελφινάριο ήταν προϊόν βίαιης ανθρώπινης παρέμβασης στη φυσική τους συμπεριφορά και είχε δημιουργήσει σχέση απόλυτης εξάρτησης με τους εκπαιδευτές τους.
 
Το 2010 έπειτα από διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις ακτιβιστών και συντονισμένες ενέργειες περιβαλλοντικών οργανώσεων τα δύο δελφίνια «υιοθετήθηκαν» από την οργάνωση Born Free Foundation, που ανέλαβε να τα εντάξει σε πρόγραμμα επανένταξης στο φυσικό τους περιβάλλον.
 
Έπειτα από 20 μήνες εντατικών προσπαθειών, τα δύο δελφίνια έμαθαν να κυνηγούν για την τροφή τους και να μην εξαρτώνται από την ανθρώπινη βοήθεια.
 
Τα δύο δελφίνια αφέθηκαν πριν λίγες μέρες ελεύθερα, φέροντας ειδικούς ραδιοπομπούς και μικροκάμερες, προκειμένου να παρακολουθείται η συμπεριφορά τους. Μετά από λίγες μέρες ο Τομ βρήκε καταφύγιο στη Σάμο, ενώ ο Μίσα βρίσκεται κοντά στη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο